Održani jubilarni 15. Dani smokava u Krku!

Od 27. kolovoza do 5. rujna, ove godine punih deset dana, u gradu Krku trajala je tradicionalna manifestacija koja slavi rajsko voće, smokvu – najrašireniju i iznimno cijenjenu voćku Mediterana, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo.

dani-smokava-krk-01

Sve su drevne civilizacije cijenile smokvu zbog njenog sočnog ukusa, nektara i pozitivnog utjecaja na zdravlje; smatrale nasade smokava svetim, a obožavale je i zbog toga što sušena mogla konzumirati i zimi. Vrlo važan dio njenog šarma je i njen miris, utkan u stotine najfinijih svjetskih parfema: opojan, gorkast, ali senzualan, topao i strastven – pa su ga u svojim kreacijama koristili najbolji dizajneri parfema.

U Krku se Dani smokava održavaju od 2007., a u ovogodišnjem izdanju, organizator, Turistička zajednica Grada Krka, doista je istražila sva lica smokve i na najljepši način obilježila početak rujna na otoku.

dani-smokava-krk-02

Na ceremoniji otvorenja podršku su pružili knezovi Krčki Frankopani, a manifestacija, osim što obogaćuje turističku ponudu i promovira smokvarstvo kao poljoprivrednu granu, značajno potiče ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i tako doprinesu gastronomskom identitetu grada i otoka Krka.

U trodnevnom prodajnom dijelu sudjelovalo je desetak izlagača – proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda sa smokvama – pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka, pa čak i eko-kozmetike…

Osobito je značajno da je u 15. Danima smokava sudjelovalo čak 15 renomiranih krčkih ugostiteljskih objekata, koji su tijekom manifestacije na svojim jelovnicima nudili najrazličitije specijalitete pripravljene upravo sa smokvama. Gosti su kušali tradicionalne krčke šurlice sljubljene s umakom od kozica i smokava, pečene smokve s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole, njoke sa škampima u umaku od smokava, riblje filete s marelicama i suhim smokvama u prošeku, biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava, porchettu sa začinskim biljem i smokvama, različite varijacije na temu pizze sa smokvama, krostate s domaćim džemom od smokava, palačinke u šatou od smokava, mascarpone kreme sa smokvama u prošeku i brojne druge delicije…

dani-smokava-krk-03

U ponedjeljak 30.8., u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina, posjetitelje je privukao u rekordnom roku rasporodan eno-gastronomski događaj u režiji Denija Srdoča, koji je rodom s Krka, a međunarodno poznat i priznat. Njegov hommage smokvi, gala večera „Smokve by Deni Srdoč“ ponudila je fantastičan menu za pamćenje, uz koji su, u suradnji s novoosnovanom udrugom Vina Kvarnera, poslužena vina ovoga kraja.

dani-smokava-krk-03

Upravo je objavljena i vijest da je Deni Srdoč svom restoranu „Nebo by Deni Srdoč“ priskrbio jednu Michelinovu zvjezdicu, što je hvalevrijedan i velik uspjeh ovog mladog chefa. Na završnom dijelu manifestacije, koje se održalo prvog vikenda u rujnu, podijelilo se čak stotinu sadnica smokve, a posjetitelji su mogli saznati više o uzgoju smokve kroz stručne individualne konzultacije o smokvarstvu ili pak, na edukativnom predavanju „Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu“ tijekom kojeg je predstavljena knjiga „Smokva“ autora doc.dr.sci Željka Prgometa i dr.sci. Ivane Prgomet.

Osim toga gosti su imali priliku sudjelovati na radionicama izrade suvenira, kušati i kupiti proizvode sa smokvama, te zabaviti se uz nastup ulične glazbene atrakcije Pachamama Street Connection. Turistička zajednica Grada Krka ovom je manifestacijom pokazala kako se uspješno etablira, njeguje i brendira kvalitetna lokalna namirnica, te što sve ona znači – kako stanovništvu i proizvođačima, tako i turistima. Svi radosno iščekuju 16. Dane smokava dogodine u Krku.

Facebook Like Button