Okusi Francusku – Goût de/Good France 2021. najveći gastronomski događaj u nas

Okusi Francusku – Goût de/Good France 2021. dolazi nam u Hrvatsku od 14. do 22. listopada 2021. kao 6. izdanje okrenuto gastronomiji sutrašnjice!

Manifestacijom Goût de / Good France svake se godine diljem svijeta slavi i predstavlja “francuski gastronomski obrok”, koji je 2015. godine uvršten na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, a sve zahvaljujući talentiranim chefovima koji se uključuju u projekt u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.

Više od 5000 chefova u 150 zemalja sudjelovalo je u manifestaciji 2019. godine, čime je Goût de / Good France postao najveći gastronomski događaj na svijetu.

Nakon godinu dana pauze uzrokovane pandemijom, Goût de / Good France vraća se 2021. godine, te će se pod visokim pokroviteljstvom chefa Alaina Ducassea održati od 14. do 22. listopada 2021. u Hrvatskoj!

U OVOM ekskluzivnom intervjuu saznjate više o iznimnom chefu

Alain Ducasse chef s 20 Michelinovih zvjezdica u intervjuu otkriva sve o novom restoranu

6. izdanje Goût de/Good France 2021. je odgovorna gastronomija koja prednost daje lokalnim i sezonskim proizvodima

U Francuskoj je pokrajina Val de Loire u 16. stoljeću bila kolijevka francuske renesanse.
Manifestacija Goût de / Good France 2021. godine upravo ovu pokrajinu, poznatu po umijeću lagodnog i dobrog življenja, stavlja u središte pozornosti kako bi se na simboličan način istaknula sposobnost gastronomije da se obnavlja i prilagođava novim izazovima, posebice onim ekološkim.

Goût de / Good France nastoji podržati chefove u njihovoj ulozi ambasadora odgovornije gastronomije. A povrh njih, tu je i cijela poljoprivredna i vinska industrija koje se moraju stalno iznova suočavati s posljedicama klimatskih promjena te davati svoj obol zaštiti okoliša.

Povezivanje s lokalnim proizvođačima, promicanje druženja i razmjene, etičko ugostiteljstvo, kuhanje bez stvaranja otpada, učenje o okusima… sve su to inicijative kojima se odaje počast onima koji su ih već poduzeli i koje sada moraju postati obilježja kvalitetnog gastronomskog rada.

Francuski jezik kao sredstvo primanja i prijenosa znanja u Hrvatskoj

Poznat po svojoj važnoj ulozi u svijetu kulture, francuski jezik je također nezaobilazno profesionalno oruđe u svijetu gastronomije, hotelijerstva i turizma općenito.

Iz te perspektive, nastava francuskog jezika kao jezika struke jedan je od dinamičnih i obećavajućih smjerova širenja francuskog jezika u Hrvatskoj.
Mreža Francuskih alijansi u Hrvatskoj osmislila je niz specijaliziranih tečajeva francuskog jezika za turističke djelatnike podijeljenih u 5 kategorija, među kojima hotelijerstvo-ugostiteljstvo.

Dašak Okusa Francuske u Hrvatskoj – program ovogodišnjeg izdanja na Vašem tanjuru

1 / Okus Francuske: francuski chefovi na festivalu Taste the Mediterranean – Split, 6.-9. listopada

Sedam chefica, chefova, slastičara i čokolatijera s juga Francuske sudjelovat će na 9. izdanju festivala, pod oznakom Goût de / Good France.
Na bogatom programu su susreti, kulinarske radionice i večere u kojima će sudjelovati: Coline Faulquier, Antony Germani, Clément Higgins, Claude Krajner, Lionel Lévy, Ippei Uemura i Laëtitia Visse, u Splitu od 6. do 9. listopada.
Više saznajte OVDJE

2 / Goût de / Good France u hrvatskim restoranima koji su uključeni u manifestaciju od 14.do 22. listopada
I ove godine, unatoč ograničenjima, hrvatski chefovi diljem zemlje pridružuju se manifestaciji Goût de / Good France, koristeći priliku za isticanje hrvatskih proizvoda u sklopu “francuske večere”.

Otkrijte i u Vašoj blizini duh francuske gastronomije u izvedbi talentiranih hrvatskih chefova i s okusom domaćih proizvoda!
Više informacija saznajte OVDJE

francuska hrana u hrvatskoj

3 / Francusko-hrvatski majstor čokolatijer: Claude Krajner u Zagrebu od 19.do 22. listopada
Francuz hrvatskog podrijetla, Claude Krajner, majstor čokolatijer, jedan je od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj.

Claude Krajner jedan je od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj

To priznanje, kao i titulu Maître Artisan Chocolatier dobio je 2015. godine. Iste je godine postao i član prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine.

Claude Krajner zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je bio slastičar u restoranu Les Moulins de Paris na Lanzaroteu. Stalni je predavač na renomiranoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu, gdje poznati chefovi i slastičari održavaju tečajeve i masterclassove za polaznike.

Claude Krajner također je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za velike tvrtke kao što su Kartell, Swarovsky i Palais des Thés. Zanimljivo je da tečno govori hrvatski!

Claude Krajnera imat ćete ga priliku upoznati u Zagrebu od 19. do 22. listopada tijekom 3 ekskluzivna događanja

• Masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, srijeda 20. listopada
Broj mjesta je ograničen.

Rezervacije: Hotel Esplanade, andrea.ozegovic@esplanade.hr

• Uvod u kušanje čokolade (Francuski institut u Zagrebu, srijeda 20. listopada u 18 sati)

Predavanje nudi uvod u otkrivanje svih tajni čokolade te njezino degustiranje na sasvim drugačiji način!

Upisi: 01 488 35 70, radionice@institutfrançais.hr

• Gala večera u restoranu Zinfandel hotela Esplanade, četvrtak 21. listopada u 20 sati

Iznenađujući jelovnik kojeg su zajednički osmislili Claude Krajner i chefica hotela Esplanade Ana Grgić, za jednu sasvim posebnu večer!
Napominjemo kako je ovaj restoran prvi i zasad jedini u Hrvatskoj dobio Michelinovu zelenu zvjezdicu.

Rezervacije: Hotel Esplanade, 01 4566 644

Facebook Like Button