Okusi tradicionalne dalmatinske spize s pogledom na Split koji oduzima dah

Konoba Argola, u Splitu, obitelji Kaštelančić svojim gostima pruža nezaboravno gastronomsko iskustvo, koje se pamti za čitav život!

vecera rezervacija split Konoba Argola

Smještena u zapadnome dijelu Podstrane, na oko 320 metara nadmorske visine, konoba Argola obitelji Kaštelančić svakom posjetitelju garantira uživanje u tradicionalnoj dalmatinskoj hrani, sa spektakularnim pogledom koji zaista oduzima dah.

pogled split Konoba Argola - terasa

Nije to samo pogled na Split i ostale obalne gradiće smještene oko njega, nego i pogled na razigrane obronke Peruna s kaskadama vrtova, povrtnjaka, voćnjaka, maslinika i vinograda, koje obrađuju marljive ruke članova ove dalmatinske obitelji.

split Konoba Argola - terasa rezervacija

Konoba Argola otvorena je 2000. godine, a naziv je dobila po nadimku jednog od članova. Riječ argola pripada mediteranskom nautičkom rječniku, a naziv je za drveno držalo ili rudo kojim se upravlja brodskim kormilom. Kormilom konobe Argola upravlja isključivo obitelji Kaštelančić, i to stariji članovi u sinergiji s onim mlađima.

splitskaKonoba Argola - terasa

Gozba na atraktivnoj terasi započinje u kasnim poslijepodnevnim satima, s čarobnim prizorima zalaska plamtećeg sunca na zapadu, kada goste pri njihovom dolasku dočekaju mlađi članovi obitelji Kaštelančić te ih uvode u sve čari konobe Argola.

Provode ih kroz njihove vrtove i voćnjake, tako da mogu uistinu doživjeti autentičnost svega onoga čime se bave vrijedne i svestrane ruke obitelji. Pored brojnih sorti raznog povrća i voća, na imanju se nalaze maslinici, koji broje 140 stabala maslina, a ulje dobiveno prešom ovih plodova jedino je ulje koje se rabi u kuhinji konobe.

Uz to, od raznog bilja i voća, obitelj proizvodi ukusne likere, koji su ujedno i savršen uvod u večeru u koja slijedi.

Konoba Argola split - jelovnik

Jedan od aduta konobe Argola tradicionalno je i omiljeno dalmatinsko jelo – peka

U njoj spremaju razna mesa i riblji ulov, a u najtraženije su teletina i hobotnica pod pekom. Sve ono zbog čega ove namirnice, koje se inače spremaju i u svakodnevnoj kuhinji, pečene pod pekom imaju posebni okus, krije se u procesu pripreme peke i svim sastojcima koji su u taj proces uključeni.

Ova stoljetna tradicija pečenja jela na otvorenoj vatri odvija se uz pomoć pekača od gline ili kovanog željeza, stoga se hrana zapravo na pola peče, na pola kuha u svojim sokovima, što doprinosi fantastičnoj aromi i okusu namirnica pripremljenih na ovaj način.

split Konoba Argola vino

Tu je i njihov slavni soparnik, koji se ne peče pokriven nego izravno posut lugom, čime su od ovog, nekada težačkog i naoko jednostavnog jela, napravljenog od jednostavnih sastojaka, stvorili pravu gastronomsku zvijezdu.
terasa konobe Argola split

Posjet ovoj destinaciji podrazumijeva cjelodnevni ili makar poludnevni izlet

Razgled ljepota krajolika Gornje Podstrane idealan je početak ove gastro avanture, koja započinje razgledom imanja obitelji Kaštelančić, demonstracijom pripreme njihovih specijaliteta, a često završi i igrom na balote, kultnoj pučkoj društvenoj igri, karakterističnoj za Sredozemlje.

Boravak u konobi Argola čarolija je koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, s nezaboravnim okusima dalmatinske tradicije i pogledom koji se pamti zauvijek.

Predbilježba je obavezna, i to najmanje jedan dan unaprijed, a nalazi se na adresi Ulica Don Petra Cara 205, Podstrana.
Više informacija na službenoj Facebook stranici i Instagramu

Foto: vlasništvo konobe Argola
Uz dopuštenje: PR365

Facebook Like Button