6 savjeta kako do njegovanih ruku bez pjega i mrlja

Zašto nastaje pigmentacija kože i kako ju tretirati?

Na koži lica i tijela, posebno na remenima, dekolteu i rukama, pjege i razne mrljice pojavljuju se kao posljedica izlaganja suncu, no i genetika je tu dala svoju obol. Genetiku ne možemo mijenjati – no ipak, na pjege, osobito one na rukama, možemo uspješno utjecati.

Dok ona tamni, ja pjegavim – zašto?

„Lice bez pjega je k’o nebo bez zvijezda“, ali za ruke to još nitko nije rekao!

Uslijed povećanog stvaranja pigmenta nastaju sunčeve pjege, na nosu beskrajno simpatične, ali nastaju i mrlje. Češće se pojavljuju kod osoba svijetle puti koje imaju više tzv. feomelanina – crvenkastih pigmenata, dok crnosmeđeg pigmenta tzv. eulomelanina imaju više osobe tamnije puti te on uspješno apsorbira svjetlost svih valnih dužina.

Upravo zato se osobama svjetlije puti i savjetuju sredstva za sunčane s jačim UV zaštitnim faktorom – kojeg ne bi smjele zaboraviti namazati i na dijelove svojih šaka.
Vrlo često se to zaboravlja jer se ruke češće peru, a sklone su jačoj pigmentaciji jer su izloženije suncu za vrijeme voženje automobilom, za vrijeme čitanja knjiga na plaži i slično. Tako se često uočava razlika između (zaštićenog i njegovanog) lica i ruku koje su izraženije pigmentirane.

No – ima spasa!

Sredstva za izbijeljivanje kože rastvaraju nagomilani pigment

Želite li umanjiti vidljivost pjega na koži, potrebno je svakodnevno koristiti proizvode koji sadrže sredstva za izbijeljivanje kože koja rastvaraju nagomilani pigment, a mogu biti iz prirode i kemijska. Nije to bezazlena igra i svakako vam savjetujemo oprez u odabiru proizvoda.

No, za ruke svakako na tržištu imamo vrlo kvalitetne, prirodne kreme poput Uloline kreme ANTI SPOT s ekstraktom tratinčica koja je namijenjena smanjivanju pigmentacije i sprječavanju prijevremenog starenja kože.

Takve kreme učinkovito utječu na pigmentaciju ruku – bilo da je riječ o sunčevim pjegama, staračkoj pigmentaciji ili onoj uzrokovanoj hormonalnim promjenama u tijelu.

kamilica tratinčice cvijeće

Ovo nije pjega, što je to?

Prirodni proizvodi su svakako dobrodošli ako ste trudni te svjesni da je neobična pigmentacija na rukama, pa i tijelu, nastala tijekom hormonalnih promjena. Važno je razlikovati pigmentacijske mrlje na rukama od staračkih bradavica – koje su ispupčenije, hrapave i njih dermatolog uklanja laserom. Nakon nekog takvog tretmana, opet je mudro mazati ruke kremama i reći im: ‘Anti spot’!

6 savjeta kako do njegovanih ruku bez pjega i mrlja:

> svakodnevno, a posebno prije spavanja, namažite ruke kremom namijenjenom za umanjivanje pigmentacije na rukama, jer noću se hranjivi sastojci najbolje upijaju
> jednom tjedno napravite piling ruku
> povremeno istrljajte ruke limunovim sokom koji ujedno čisti i nokte
> koristite zaštitni faktor i na rukama za vrijeme izlaganja suncu
> općenito, čuvajte kožu svojih ruku korištenjem zaštitih, radnih rukavica kao i zimskih za vrijeme hladnih dana
> ruke prve izdaju godine i pokazuju koliko se brinete za njih – u to ne sumnjajte!

Tekst uz odobrenje: www.ulola.com

Facebook Like Button