Saznajte sve o prvoj pivovari u Zagrebu

Pivo, piće koje prvo padne na pamet kad vam kažemo da ga neki smatraju prehrambenim proizvodom, izvrsno paše i u ljetnim i u zimskim mjesecima, posebice uz roštilj ili nakon neke sportske aktivnosti?

Bilo da se radi o vrućim ljetnim danima ili hladnim zimskim noćima, osvježavajuća čaša ovog pića svakome će uljepšati dan. Poznati mađarski pisac Bela Hamvas svojedobno je izjavio kako postoji univerzalna stvar kod alkohola, pa tako i kod ovog pića, a to je da „postoji samo jedan zakon pijenja: bilo kada, bilo gdje i bilo kako“.

Brojni su ga pisci opisivali, pjesnici opjevavali, a slikari slikali. Pogađate o čemu se radi? Naravno o njegovom veličanstvu – pivi.

zagrebacka-pivovara-1

Prva pivovara u Zagrebu

U Zagrebu je već od davnih dana postojala pivovara, doduše manjih razmjera, ali s odličnom proizvodnjom ovog napitka. Pivari u ono doba nisu mogli namiriti potražnju, stoga je osnivanje pivovare ovakve vrste i veličine bilo neizbježno.

Na Gornjem je gradu i prije radilo nekoliko pivovara. Prva je osnovana 1740. godine, a kroz godine je zgrada u kojoj je bila smještena mijenjala vlasnike, koristila se za razne namjene, a jedno vrijeme čak i za javne plesove i kazališne predstave.

zagrebacka-pivovara-2

Prva pivovara s električnom energijom

Davne 1892. godine osnovana je jedna sasvim drugačija pivovara – Zagrebačka pivovara koja je svoja vrata otvorila u srpnju 1893. godine.

Bio je to pravi spektakl jer je dvorište imalo električnu rasvjetu, što je u ono vrijeme bilo sve samo ne uobičajeno, a moglo je primiti i do 1500 gostiju.
U tom su se vrtu ispijale litre i litre piva, a Zagrebačka pivovara postala je prava atrakcija i nezaobilazno mjesto u razgledu grada.

Krovovi su štitili od sunca, pivovara je imala sustav za hlađenje i dva velika kotla, a grla su se močila tekućinom od hmelja. Zgrada je napravljena po nacrtima arhitekta Kuna Weidmanna, izvođač radova bio je Janko Grahor, a lokacija Gornja Ilica. Kako nekad, tako i danas ovo zdanje plijeni pozornost turista i šetača, a posebice ljubitelje ovog „čudesnog“ pića.

zagrebacka-pivovara

Kako je zagrebačko pivo dobilo svoje ime

Pivo koje se ovdje proizvodi od davnih dana jest Ožujsko pivo koje je ime dobilo po mjesecu ožujku jer se vjerovalo da upravo tada proizvedeno pivo ima najbolji okus.

Danas je ono glavni proizvod pivovare, a ima i nekoliko novih članova obitelji.
1925. godine počelo se proizvoditi pivo Tomislav, koje je za razliku od Ožujskog piva tamno i dan danas omiljeno među ljubiteljima tamnog piva.

zagrebacka-pivovara-3

Novija povijest

Na stotu obljetnicu otvaranja Zagrebačka pivovara ulazi u belgijsku korporaciju Interbrew što označava ključni razvojni trenutak, ulaže se u tehnologiju, mijenja se ambalaža te Zagrebačka pivovara postaje lider na hrvatskom tržištu piva s tržišnim udjelom od 46%.

Danas je pivovara u vlasništvu Molson Coorsa, jedne od vodećih pivarskih industrija u svijetu, ima više od 500 zaposlenika, većinom muškaraca – 77% muškaraca i 23% žena, a prosječna dob zaposlenika je 41 godina.

Izdvajamo

> Tvrtka je osnovana s temeljnim kapitalom od 300.000 forinti, zalaganjem poduzetnika okupljenih oko Hrvatske eskomptne banke, posebno tvorničara Gustava Pongratza i vlasnika kutjevačkog imanja Petra Turkovića
> Pogonsko postrojenje s tri parna stroja i vrtni restoran s električnom rasvjetom započeli su s radom u srpnju 1893. godine u Ilici 224
> Veliki porez na pivo početkom 20. stoljeća i pojava konkurencije malo su uzdrmali rad pivovare koja je reorganizacijom spašena i djeluje sve do danas
> Radi lakšeg dovoza sirovine i transporta van Zagreba, izgrađena je industrijska pruga do Zapadnog kolodvora koja je uvelike pojeftinila transport

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button