Počeo  je 25. Sarajevo Film Festival svjetskom premijerom filma Sin

Brojne zvijezde prošetale su bosanskim ćilimom povodom otvorenja jubilarnog izdanja najpoznatijeg filmskog festivala u regiji.

Sarajevo Film Festival ove godine slavi svoj 25. jubilej, a upravo su tom prigodom brojne poznate osobe kulturnog i javnog života imale čast prisustvovati svečanosti otvorenja ispred Narodnog pozorišta.

Alena Dzebo, Tanja Smoje, Iva Mihalic, Anja Matkovic,

Festival je do sada ugostio brojne poznate osobe iz svijeta i regije, a ove godine na svečanosti otvorenja prisustvovali su Oscarovci Eugenio Caballero, Pawel Pawlikowski i Alejandro Gonzalez Iñárritu te ekipa filma Sin, redateljice Ines Tanović, čijom je svjetskom premijerom ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala i otvoreno.

Ekipa filma SIn

Osvojiti Srce Sarajeva znači mnogo

To je grad s velikim i jakim srcem koje je preživjelo dosta toga, tako da sam oduševljen”, rekao je Pawlikowski, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva prilikom dodjele.

Amra Silajdzic Dzeko

”Obično na svakom festivalu postoji distanca, čini ga elita kinematografije. Na ovom festivalu sudjeluju obični ljudi i oni su ga i napravili. I to je, znam, drugačije od svakog drugog festivala koji sam vidio.

Jadranka Dokic

Uvjerio sam se i sam u ono što sam čuo. Ono što volim ovdje je činjenica da se publika okupila u centru grada. Sviđa mi se to.”, izjavio je Alejandro Gonzalez Iñárritu, meksički redatelj, producent i scenarist, također dobitnik Počasnog Srca Sarajeva.

Alejandro Gonzalez Inarritu

Festival ove godine krasi i novi crveni tepih, točnije unikatni ćilim, koji je spoj tradicije i suvremenog. Kreativni tim Sarajevo Film Festivala se, nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BIH, za izgled tepiha inspirirao elementima s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Pawel Pawlikowski i Alejandro Gonzalez Inarritu

Bosanskim ćilimom prošetala su i tri gradonačelnika, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva te Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, koji su uz podršku festivalu poslali i poruku zajedništva.

Ivana Roscic i Goran Bogdan

Također, festivalskim ćilimom prošetale su i brojne osobe iz javnog života Hrvatske, poput prošlogodišnje članice žirija, Judite Franković, Jelene Veljače, Jadranke Đokić, Ive Mihalić, Ivane Roščić, Lane Barić, Lejle i Tarika Filipovića, Bobe Jelčića, Darije Lorenci Flatz, Anje Matković i brojnih drugih.

Judita Frankovic

Ovogodišnji jubilarno izdanje festivala ugostit će rekordan broj filmova, njih čak 270, u 18 različitih programa iz 56 zemalja, od čega će 68 imati svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. Festival traje do 23. kolovoza, a održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Tekst i fotografije: Priredba