Počinje jesensko izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a Tavola”

Počinje ovogodišnje jesensko izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a Tavola” posvećeno morskim delicijama.
Sjajne namirnice iz morskih dubina, važan su temelj istarske gourmet ponude, spojene s aromama i začinima s kopna simbol su istarske kulture i identiteta te prepoznatljiv dio autohtonih tradicionalnih jela koja nas svojim mirisima i okusima vraćaju u neka prošla, jednostavnija vremena.

tradizione-a-tavola-01

Nedostaju li vam okusi savršeno pripremljenog brodeta, krenite put Istre jer je ovogodišnje jesensko izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“ posvećeno upravo ovom tradicionalnom jelu spravljenom od više vrsta ribe i povrća.

Ovaj jedinstveni gourmet događaj, održat će se od 15. do 29. listopada 2023. na području Rovinja i Vrsara, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim ukusnim autohtonim morskim delicijama spremljenima na tradicionalan način.

tradizione-a-tavola-02

Sve čari lokalne kulinarske baštine pronaći će se na posebno osmišljenim menijima restorana i konoba Dream, Maslina, Orca, Kantion i Kod Luce, na kojima se ističu autentični morski biseri istarske kuhinje.
Ovogodišnja zvijezda i tema ove jedinstvene gourmet manifestacije jest brodet, tradicionalno jelo koje povezuje različite vrste ribe i simbolizira duboku povezanost naše zajednice s morem, poviješću i kulturom.

OVDJE vam donosimo izvrstan recept za brodet prema domaćem receptu hrvatske kuhinje

Riblji brudet od brancina i cipla za tradicionalne okuse na vašoj trpezi

tradizione-a-tavola-03

Za većinu Istrijana brodet je više od ukusno spravljenog jela – to je istinski doživljaj i iskustvo koje se priprema s ljubavlju i poštovanjem prema moru i njegovim darovima, dijeli s obitelji i prijateljima te podsjeća na vrijednosti koje njegujemo. Njegova priprema zorno ilustrira održiv način korištenja ribe i plodova Jadranskog mora, doprinoseći očuvanju biološke raznolikosti i zdravlju morskog ekosustava.

Osim toga, brodet je živi dio naše kulturne baštine i stoljetne ribarske tradicije koja poštuje prirodu i njezin ritam, koristi lokalne resurse na odgovoran način te potiče solidarnost u zajednici, među ljudima.

tradizione-a-tavola-05

Osim brodeta, kao glavnog jela, na menijima će se naći i predjelo te desert, a posjetitelji će imati priliku kušati i sardine na savor, salatu od hobotnice s bobom, slane sardone s crvenim lukom, sipe in umido s krumpirima na škuro i kozice na maskarpone kremi s chilly uljem. Uz jela bit će poslužena domaća vina koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih morskih jela.

“Tradizione a tavola: viècie riciète da màr“ samo je jedna u nizu brojnih manifestacija kojima se kontinuirano obogaćuje turistička ponuda Istre te potiče suradnja ribara, lokalnih proizvođača i ugostitelja, a rezultat je uspješne suradnje turističkih zajednica Rovinja i Vrsara, udruženja obrtnika Rovinja te turističke kompanije Maistra.

Time se dodatno jača pozicija Istre kao vrhunske gourmet destinacije, ali i čuva tradicija koja će osigurati uživanje u brodetu te ostalim morskim delicijama i budućim generacijama.

Uz dopuštenje_ Mind (sve fotografijw)

Facebook Like Button