Pogledajte koji tretmani laserom možda mogu na vašoj koži riješiti neka problematična stanja

Tretmani laserom su u današnje vrijeme postali gotovo nezamjenjiv način u anti aging tretmanima i gotovo svim tretmanima rješavanja problema na koži od hiperpigmentacija do bora ili vaskularnih lezija.

Koža lica je izuzetno zahtjevna za svaki tretman, jer se vrlo često radi o kompleksnoj problematici te prije svakog tretmana laserom kožu treba detaljno pregledati od strane dermatologa kako bi se tretman prilagodio upravo trenutačnom stanju vaše kože.

Na što treba obratiti pažnju prije odluke za tretman laserom

No laser, koliko god je nezamjenjiv za rješanje nekih problematičnih stanja na koži bio, istovremeno je izuzetno snažna energija koja može nanijeti veliku i nepopravljivu štetu.

Uz sva znanja o koži laser i u rukama stručnjaka može imati neželjene posljedice, vrlo rijetko ali su moguće, i o tome se uvijek treba unaprijed razgovarati s pacijentom. Kao i uvijek, naročito u tretmanima laserom, izuzetno je važna suradnja s liječnikom i pridržavanje danih uputa.
Potrebno je posebno nježno postupati sa kožom nakon ovakvih tretmana što uključuje i primjenu posebne kozmetike nakon laserskih tretmana.

Što sve možemo raditi sa laserom na licu:

1. Laserom možemo ukloniti neželjene dlačice na svakom tipu kože od najtamnijih pa do sasvim svijetlo smeđih na svim tipovima kože. Vrlo je važno da stručna osoba odredi parametre i razmak između tretmana kako bi se postigao maksimalan učinak u minimalnom razdoblju.

Uglavnom se radi o razdoblju od oko 5-6 mjeseci u idealnim uvjetima, ako imamo jako dobar odgovor korijena dlake na laser.
Vrlo često se radi o hormonalno provociranim neželjenim dlačicama. U našem podneblju je dokazana vrlo značajna razlika osjetljivosti korijena dlake na androgene u usporedbi sa recimo skandinavskim tipom žena.

Važno je obaviti razgovor s liječnikom i predstaviti realna očekivanja ovih tretman, jer trajno uklanjanje dlačica ne znači da one nikada više neće rasti na tom području. Može se reći da će se trajno promijeniti situacija tako što se tretmanima laserom kontrolirati rast dlačica.

2. Ukoliko pacijent ima popucale kapilare svaka od njih se pojedinačno može ukloniti sa lica.
Tretman je vrlo učinkovit za one teleangiektazije koje su u tom trenutku prisutne.

Nakon tretmana potrebno je određeno vrijeme za oporavak, jer se u koži dogodi upalna reakcija kojom se tretirana kapilara otpalvljuje iz kože. Koliko će snažna reakcija u koži biti ovisi kako je ona inače osjetljiva.

Oporavak može trajati od 7 do 21 dan što uključuje jaku zaštitu od sunca kroz to vrijeme, ali se može sasvim uredno funkcionirati u svakodnevici uz dređeno prikrivanje sredstvima za korekciju.

Valja napomenuti da ovaj tretman ne može spriječiti nastajanje novih popucalih i proširenih kapilara, ali se one koje su već nastale izuzetno uspješno rješavaju.

hiperpigmentacija dlacice prosirene pore kapilare

3. Ukoliko postoji problem proširenih pora ili prisutnog crvenila u dubini kože, tada izbor pada na laser genessis koji je minimalno agresivan prema površini kože.

Nakon samog tretmana može se javiti nježna reakcija u vidu crvenila koja se kroz jedan dan smiruje u potpunosti. Tretman se izvodi svakih dva tjedna u prosjeku četiri puta, uz kasnije tretmane održavanja prema potrebi. Nakon ovog tretmana laserom dolazi do umirivanja crvenila i pore se sužavaju.

Uz taj tretman se postiže i reakcija pomlađivanja bilo da se radi o anti age učinku ili o tretmanu ožiljkastih promjena.
Naime, za nastanak novog kolagena potrebno je biološko vrijeme pa se, kao posljedica ovog tretmana, s vremenom događa još jedan naknadni učinak, a on je vidljiv kroz poboljšanje tonusa i elastičnosti kože te kao brisanje sitnih bora i hiperpigmentacije kože.

4. Ukoliko želite instant tretman za uklanjanje bora, hiperpigmentacije ili ožiljaka od akni odgovor je laser pearl.

Ovaj tretman znači površinsku ablaciju kože i time postizanje glatkoće i mladog izgleda kože. Tretman se izvodi uz lokalnu anesteziju kremom i zahtijeva jedno vrijeme oporavka koje u prosjeku traje od 7-10 dana.
Kroz to vrijeme se događa reakcija na površini kože koja uključuje stvaranje površinskih nježnih krastica i njihovo ljuštenje.

Ovaj tretman zaista daje jedan perlasti izgled koži, bilo da se radi o anti aging tretmanu, tretmanu neželjenih akni ili hiperpigmentaciji.

Tretman se nakon mjesec dana može ponoviti uz zaista visoku zaštitu kože od sunca i specijalne epitelizirajuće kreme.
Pacijenti koji se odluče na ovakav tretman su u konačnici izuzetno zadovoljni te primjećuju veliku razliku u izgledu svoje kože.

Tekst: dr. dermatologije Jelena Jakić Budišić

Facebook Like Button