Posjetnica je vaše ogledalo

Iako tehnologija napreduje i neke se tradicije napuštaju bonton razmjene posjetnica ostala je od njenog postanka ista.

Nekada su posjetnice igrale izvanredno važnu ulogu i pri obavljenim posjetima ili upoznavanjima. Tko ima čiju posjetnicu, kome je uručena, kakva je ona, svojevremeno se razvilo u veću teoriju i razgovor.

Čemu služe posjetnice?

Namjena tih malih kartica i bez službenih posjeta prilično je mnogostruka i čak je i u današnje vrijeme jednostavno nezaboravni detalj u vašoj torbi. Uobičajena posjetnica obično sadrži ime, prezime, kontakt podatke kao što su adresa, telefon, telefaks, mobitel, e-mail te logotip tvrtke. Posjetnicom služi da biste osobi kojoj je dajete pružili sve konkretne poslovne informacije o sebi.

U nekim kulturama čak se razlikuju dimenzijom formati posjetnice za muškarce čija je standardna veličina 9 X 5 centimetara, a posjetnice za žene su nešto manje, 7,5 X 4,5 centimetara.

poslovna kartica

Osobne posjetnice iili vizitke popularno nazvane mogu biti zabavnog formata, dok se za poslovne posjetnice podrazumjeva da budu standardnih dimenziaj, jer ćete time osigurati da će je osoba koja je uzela vašu posjetnicu, spremiti u futrole standardnih dimenzija. Naime prevelike posjetnice mogle bi biti lako zagubljene budući ne stanu u za to predviđene formate.

Tko je prvi?

Morate znati da muškarac prema bontonu prvi daje posjetnicu ženi ili mlađa osoba starijoj. Na poslovnim sastancima, posjetnice se razmjenjuju neposredno prije ili pri samome kraju sastanka.

No da li znate u kojim ćete se prilikama moći poslužiti posjetnicom i kada nije u pitanju društvo poslovnih osoba?

Bonton, koji još uvijek vrijedi nalaže da se posjetnicama može služiti u slijedećim prilikama:
> Za čestitanje Nove godine. Umjesto prigodnih čestitki, možete zaželjeti sretnu Novu godinu i svojom posjetnicom
> Za čestitanje prilikom raznih obiteljskih i drugih događanja
> Za pozivanje na ručak, kućne svečanosti i druga neslužbena događanja
> Za obavijesti o promjeni adrese. U tom slučaju na posjetnicu se crvenom tintom ispisujete nova adresa
> Za prilog uz cvijeće, bombone i sve druge darove koje nekom upućujete
> Za potvrdu posjeta osobi koju niste zatekli kod kuće ili na službenom mjestu odnosno i osobi koja vas nije mogla primiti u ternutku posjete

Na kraju bonton nalaže da sve posjetnice, osim onih koje sami predajete, otpremate/dostavite u malim kuvertama za posjetnice.

Facebook Like Button