Britanski Kraljevski bonton

Protokol i pravila koja se moramo pridržavati kada upoznajemo Britansku kraljevsku obitelj.

Upoznavanje kraljevske obitelji zahtjeva određeni tip bontona i protokola. Svi moraju imati odgovarajuće znanje o ispravnom ponašanju i bontonu koji bi im pomogao u bilo kojoj situaciji ili prilici u kojoj bi se našli, kada bi se upoznavali sa kraljevskom obitelji.

Prema britanskim stranicama, nema obaveznog bontona kod upoznavanja kraljice ili člana kraljevske obitelji. No, uvijek postoje ljudi koji se drže tradicije i teže k tome da određeni protokoli ostanu dio ljudskog života.

Kraljevski protokol i Bonton
Pozdravljanje člana britanske kraljevske obitelji
Kada se upoznaje kraljicu, uobičajeno je za muškarca da pokloniti glavu ili za ženu, da napraviti kniks – ali samo britanci su to dužni učiniti. Amerikanci, primjerice, ne moraju to raditi iako mnogi to rade kao znak poštovanja.

Kod upoznavanje kraljice ili drugog člana kraljevske obitelji, osoba ne bi trebala ponuditi svoju ruku i pozdraviti ju prva sve dok kraljica ili član kraljevske obitelji ne pruži prvo ruku. Pri upoznavanju kraljevske obitelji ne dirajte ih ili se ne približavajte previše njihovom osobnom prostoru, osim ako nemate jasan poziv da to možete učiniti. Zagrljaji, poljupci u obraz i drugi kontakti su izvan granica.

Kako formalno osloviti član britanske kraljevske obitelji
Obraćajući se članu britanske kraljevske obitelji je vrlo jednostavan.
Kada govorite kraljici, morate imati izravan kontakt očiju s njom i oslovljavate ju sa: “Vaše Veličanstvo” na prvoj referenci. Na drugoj i svakoj sljedećoj referenci, kraljici oslovljavate sa “Gospođo”.

Kada se obračate muškom članu kraljevske obitelji, odnosite mu se: “Vaše visočanstvo” na prvoj referenci i “gospodine” na svim sljedećim referencama.
Ista pravila se treba pridržavati prilikom obraćanja ženskom član kraljevske obitelji. Na prvom odnosu, pogledajte u nju i obratite joj se “Vaše kraljevsko visočanstvo” i kao “Gospođo” na svim sljedećim referencama.

Različita pravila Kraljevskog protokola i bontona može biti pomalo zastrašujuće, ali pravila sigurno nisu toliko teška, jednostavna su zar ne?! Nakon što znate kako se obraćati i čega se morate pridržavati dok upoznajete kraljevsku obitelj, vaš kraljevski susret će biti iznimno ugodan i dostojanstven.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button