Povijesni roman U krilu lava temeljen na stvarnim događanjima otkriva tajne Nina

Predstavljamo vam izvrstan i poučan povijesni roman autorice Božene Glavan, doktorice povijesnih znanosti, koja nam kroz knjigu “U krilu lava” otkriva svakodnevni život ljudi u 17. stoljeću u Dalmaciji.

Božena Glavan inače u stručnim časopisima za povijest redovito objavljuje radove za razdoblje ranoga novog vijeka (16. – 18. st.).
Ovo je, međutim, prvi njezin roman povijesne fikcije, temeljen na stvarnim događajima o kojima je podatke prikupila iz arhivskih izvora

Iako su političko-društveni odnosi glavna okosnica teme romana, neizostavna su predivna promišljanja o likovnoj i glazbenoj umjetnosti, arhitkturi i književnosti u tom vremenu.

Kratak sadržaj knjige U krilu lava:

Godina je 1675., vrijeme primirja između mletačko – osmanskih vojnih snaga u Dalmaciji iza Kandijskoga rata.
Grad Nin je sa svojim okrugom jedini dalmatinski grad koji se u tom trenutku nalazi na sjecištu triju granica jakih političkih sila: Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskoga Carstva.

Bez stanovnika, razrušen te izložen čestim neredima na obližnjoj granici, grad će se iza rata početi obnavljati zaslugom tek jedne ninske plemićke obitelji i ninskoga biskupa.

bozena-glavan-u-krilu-lava-1

Priča je to o procesu gubitka samostalnosti jednoga grada u 17. stoljeću koji je, od vladarske prijestolnice u ranome srednjem vijeku, postao tek utvrda za obranu od Osmanlija.

U romanu se isprepliću stvarna povijesna zbivanja s fikcijom. Likovi u njemu uistinu su živjeli u Ninu u to vrijeme i svojim su djelovanjem ostavili značajan trag u njegovoj prošlosti.

Zanimljivi i poučni dijalozi te oživljeni stvarni događaj s primjesom krimića i ljubavne priče stvaraju radnju napetom.
Roman je to koji će zasigurno oduševiti čitatelje, napose ljubitelje povijesnih romana.