Prag – Zlatni grad

Želite posjetiti Prag?! Pročitajte što o ovome češkom gradu misli jedna vjerna čitateljica Wisha.

To je grad od stotinu tornjeva, grad koji u sebi nosi povijest, ali ispričat će vam tu povijest na jedan prekrasan način. Svaka ulica, kip, most, zgrada daju svoju priču , pokazuje vam drugu stranu životaNjegovo bogatsvo je neopisivo,  a osjećaj koji se probudi u vama je neizraziv.  Grad je pun života u bilo koje vrijeme, u bilo koje godisnje doba. Iako sam ja bila za vrijeme Nove Godine, kada je grad prepun stranaca i novih ljudi, duh Praga me osvojio. Uz sve lijepote grada, hladnoća i snijeg  su neprimjetni. Prag je jako veliki grad i imate doista puno toga za vidjeti. Smatram za najbolju rutu koja će prikazati ono najbitnije je ako krenete od Narodnog muzeja na Vaclavskim namestima (Trg. Sv.Vaslava) koji je ujedno i najduži trg u Pragu, do Staroměstské námesti, na kojem se nalazi astronomski sat koji je velika atrakcija za turiste, jer mjeri apsolutno sve; od vremena, mjesečeve mjene, horoskopa, dana… Obilazak nastavite uz male ulice koje su bogate suvenirnicama sve do Karlovog mosta.

Karlov most ima 30 kipova svetaca od kojih je jedan mene jako zaintegrirao. Priča o svećeniku Janezu Nepomuku koji je bačen s Karlovog mosta u rijeku Vltavu.  Kako je on bio ispovjednik kralja i kraljice, jednoga dana kralj ga je pitao da li ga je kraljica ikada prevarila, na što svećenik nije htio odgovoriti jer tako krši tajnost ispovijedi, te ga je kralj odlučio pogubiti na način da ga se baci s mosta. Legenda kaže da kada stavite ruku na tog sveca i zaželite želju, želja će vam se ispuniti a vi ćete se vratiti u Prag.  Osim kipova, most obilježavaju mnogobrojni ulični svirači, umjetnici i slikari koji vam osmijeh na lice zagarantiraju sa svojim radovima. Put nastavite do “plave kuće” i muzeja Franze Kafke, jedan od meni najomiljenijih pisaca.

Penjanjem uz veliku ulicu uzduž zidina dvorca dolazite do dvoraca Hradčany, koji je najveći svjetski dvorac u kojem živi predsjednik Češke Republike, a čuva ga počasna straža koja se svaki dan u  12 sati mjenja uz posebnu ceremoniju. Zadnja postaja u ovoj ruti je Katedrala sv.Vida koja je veličanstvena svojim gotičkim izgledom i iznutra vas osvoji mnogobrojnim kipovima. Smatram kao veliki nedostatak to što u Katedralu ulazi previše ljudi, pa ne možete doživjeti svu čar, ali i ono što vidite, vjerujte da ćete ostati zaprepašteni njenom lijepotom.
Prag je jedan od gradova koji čuva svoju kulurnu baštinu i brine se da uvijek ostane u istom sjaju. Gotički grad koji vas zaplijeni i uvuće vam se pod kožu jako brzo.

No, grad je ipak najlijepši po noći. Ljudi odlaze u šetnje uz rijeku Vltavu, grad je pun mladih, osjećaj i uzbuđenje u vama raste. Tada je najbolje vrijeme da obiđete jednu od mnogobrojnih pivnica u gradu, a preporučavam vam jednu meni od najdražih, a to je “U Kalicha”. Pivnicu krase mnogobrojni potpisi slavnih osoba iz cijelog svijeta, a dobra piva i dobra hrana vas sigurno neće razočarati.
Iako je samo put do Praga dug i putovanje traje do 8-9 sati, vjerujte da je grad prekrasan i neće vas razočarati. Mene kao 22-godišnjakinju je oborio s nogu.

Vjeverica

Facebook Like Button