Priča koja ne dopušta da ju zaobiđete

Vinarija Jeruzalem Ormož, podijeliti s dragim ljudima!

Samo u 2016. vinarija Jeruzalem Ormož osvaja 67 medalja od čega je 14 zlatnih. Odnosi titulu „Vinar godine“, osvaja zlata i srebra na Mundus Vini, zlata na Galiciji Vitis, a u svoju zavidnu zbirku iste godine ubraja i 8 Decanter World Wine Awards medalja – jednog od najcjenjenijih međunarodnih vinskih natjecanja. I ovdje je među njih osam zablistao čak i jedan zlatni Decanter za Jeruzalem Ormož Rumeni muškat 2015. Priznanje je to kakvo resi rijetke.

Htjeli ili ne, prvo vam na um pada kakva cijenom nedostižna, prestižna, superluksuzna vinarija iz neke širom svijeta razvikane vinske regije. Ne. To su naši dragi susjedi, Puklavec i prijatelji; „Vinarija Jeruzalem Ormož“. Tu su odmah iza ugla već dugi niz godina. I ozbiljni i šaljivi, zaljubljeni i predani, neumorni, minuciozni… A kako drugačije i osvojiti sve ono što su osvojili.

jeruzalem-ormoz-1

Nadahnjuje priča o sretnom prelasku vinarije u ruke ove vrijedne obitelji i njihovih suradnika, a sudeći po rezultatima, nikako drugačije nije smjelo ni biti. Oni su tihi i nenametljivi, a kvaliteta govori umjesto njih. Da vas netko pita što im je najveća briga jednom kada svoja vina završe i ponude ih vinoljupcima, nikada ne biste pogodili. Nisu to ni arhive, ni lovorike, ni bodovi, ni ocjenjivanja, i sami kažu da dobar dio vina treba popiti i prije nego dođu na ocjenjivanje. Najvažnije im je da ako vam se njihovo vino sviđa, da ga podijelite s ljudima do kojih vam je stalo. Ova je filozofija upisana duboko u sam DNA vinarije P&F i u krugu vinara ima težinu pravog malog rituala.

U vinogradima su sve one sorte koje za smo oduvijek znali. Tu su chardonnay, pinot bijeli, traminac, sauvignon blanc, rizling, pušipel i mnoge već poznate sorte. Tim ljudi samo je pola priče, drugih je pola u prirodi. Sunčani brežuljci i obronci Ljutomer-Ormoža gdje su raštrkani vinogradi na položajima Mihalovci, Smolika, Ljutomer, Presika, Vinski Vrh, Železne Dveri i mnogim drugim, to je tih drugih pola priče. Uspješni enološki dvojac, Rok Jamnik i Mitja Herga uz dragocjenu pomoć takvog tla i prirode postigli su ovu jednistvenu priču.

jeruzalem-ormoz-sparkling-muskat jeruzalem-ormoz-rumeni-muskat

Zlatni Decanter za Rumeni muškat … i najzahtjevniji su vinski ocjenjivači rekli da je izvrstan!

Rumeni muškat – maleni kralj
U nas veoma omiljen, poznat pod nazivom muškat žuti, ovaj je Rumeni muškat osvojio vrlo prestižnu nagradu – Zlatni Decanter na Decanter World Wine Awards, jednom od cjenjenijih svjetskih vinskih ocjenjivanja.

Rumeni muškat vinarije Jeruzalem Ormož, proizveden je od sorte muškat žuti koju naši ljubitelji vina i vinski stručnjaci izuzetno cijene. Mušakt žuti je među traženijim aromatičnim sortama na domaćem tržištu. No postoji nešto doista posebno u vezi Jeruzalem Ormož Rumenog muškata iz 2015., na Decanter World Wine Awards (DWWA) 2016. godine osvojio je zlatnu medalju – Zlatni Decanter. Na jednom od utjecajnijih i cjenjenijih vinskih natjecanja u svijetu, ovaj je muškat osvojio zlato. Drugim riječima, čak i oni najzahtjevniji vinski ocjenjivači rekli su da je te godine bio najbolji.

Jeruzalem Ormož Rumeni muškat poluslatko je vino umjerena tijela i bogate zlatne boje. Prepoznatljive muškatne arome bresaka, klinčića i grožđa uz svježinu citrusa i limunske trave čine ga omiljenim izborom ljubitelja muškata. Kao i mnoga aromatična vina, Rumeni muškat može se uživati i bez hrane, no vrlo dobro ide uz neka jela azijske kuhinje.

Još jedna vrlo važna stvar krasi JO Rumeni muškat 2015. Možete biti sigurni da na polici na kojoj ćete ga pronaći u vašoj vinoteci ili lokalnoj trgovini nema nijednog vina s važnijim priznanjem po nižoj cijeni od ovoga muškata. Naime, njegova je maloprodajna cijena 40 kn. Ako pri odabiru vina za sebe, razmišljate o tome kavu kvalitetu dobivate za cijenu koju plaćate, ne tražite dalje. Visoko podignute glave iznad svoje konkurencije, pravi je mali kralj okrunjen krunom onih najskupljih i najprestižnijih, ipak, tu je za sve vas.

Uz dopuštenje: Laurus dan (sve fotografije)

Facebook Like Button