Proteini su građevni materijal za naše tijelo

Proteini ili bjelančevine hranjive su građevne tvari odnosno organske makromolekule građene od jednog ili više lanaca aminokiselina. Te osnovne jedinice aminokiseline koje grade protein međusobno su povezane peptidnom vezom. Vrlo je važno napomenuti da od ukupno dvadeset aminokiselina, osam aminokiselina je esencijalno što znači da ih ljudsko tijelo ne može proizvesti već se one moraju unositi hranom.

Struktura i funkcija bjelančevine određena je redoslijedom aminokiselina. Koliko su proteini važni za ljudski organizam znali su već i od davnina budući da riječ „protos“ znači „prvi“ što nam zapravo ukazuje na činjenicu da su ove makromolekule itekako bitne za funkcioniranje našeg organizma.

Zašto su proteini biti za ljudsko tijelo?

Bez proteina odnosno bjelančevina organizam ne bi mogao funkcionirati budući da predstavljaju važan građevni materijal za naše tijelo. Mnoge molekule poput biokatalizatora imaju proteinsku građu, a bez kojih niti jedna biokemijska reakcija u tijelu ne bi bila moguća.

Imaju svoju funkciju gotovo svugdje, a najvažnije su one da su bitne za prijenos hranjivih tvari, obranu našeg organizma, prijenos kisika po ljudskom organizmu, važni su za obnovu mišićnog tkiva, noktiju, rasta kose, kože i dr. Prema pravilu bi se u ljudsko tijelo za osobu normalne tjelesne građe trebalo unijeti između 50-70g proteina na dan ili otprilike 20g proteina po obroku.

Proteini za fizički aktivne osobe

Živimo u užurbanom svijetu kada mnogi od nas od silnih obaveza nemamo vremena pojesti nešto kvalitetno i što nam sa sigurnošću može osigurati kvalitetan unos za naš organizam. Brz ritam života, nedostatak vremena, a s druge strane i nepoznavanje definicije „kvalitetnog“ obroka itekako nije dobro za ljudsko zdravlje.

Tu su i oni ljudi koji su osvijestili važnost redovne fizičke aktivnosti bilo da se radi o šetnji, brzom hodanju, trčanju, planinarenju ili redovnim vježbanjem u sportskim centrima… Mnogi u ovim situacijama pokušavaju smisliti na koji način da unesu kvalitetan obrok, a da na to ne potroše mnogo vremena.

Budući da udio proteina u našoj dnevnoj prehrani treba iznositi između 20-30% u ukupnom energetskom unosu, fizička aktivnost, pravilna i uravnotežena prehrana bogata proteinima i fit stil života karakteristike su suvremenog fit čovjeka.

Facebook Like Button