Putovanje ulicama Pariza i Zagreba kroz fotografije Krešimira Golubića

U Zagrebu vlada aktivno ljeto pa ćete tako moći u šetnji centrom razgledati atraktivnu izložbu nastalu pod objektivom Krešimira Golubića, koji je i sam street-art umjetnik i član umjetničke skupine ZID, a ova izložba nas poziva da prošetamo ulicama Pariza i Zagreba, gdje je Krešimir Golubić i sam boravio, a zajednička nit je urbana umjetnost.

izlozba-pariz-zagreb-1

Ove 2023. godine u Parizu je postavljena velika i važna izložba posvećena šezdesetoj obljetnici pariškog street arta pod nazivom: “Prijestolnica(e): 60 godina urbane umjetnosti u Parizu”.

Kulturan i utjecajan grad u području vizualnih umjetnosti, Pariz poznat kao grad magične ljepote, jedan je od najvažnijih gradova u ovoj disciplini, posebno zahvaljujući street-art umjetnicima koji su znali prisvojiti francuski javni prostor za stvaranje.

izlozba-pariz-zagreb-2

Predstavljene su kreacije mnogih talentiranih umjetnika čija su djela oblijepljena na zidovima, pročeljima ili ponekad čak i na poštanskim sandučićima ova dva grada.

izlozba-pariz-zagreb-3

Radovi proizašli iz ove popularne umjetnosti, često efemerne, prolaznicima nude priliku da promišljaju umjetnost u svakodnevnom životu, ali također navode građane na razmišljanje kroz angažirane kreacije.

izlozba-pariz-zagreb-4

Urbana umjetnost postala je neodvojivi dio identiteta dvaju gradova, bilo da je prisutna na napuštenim mjestima, ulicama ili u galerijama.

izlozba-pariz-zagreb-5

Ova izložba uvod je u Zagreb Street Art Festival koji će ove godine biti posvećen “pasteupima” i “stickerima”, a održat će se u Zagrebu od 7. do 17. rujna 2023. godine u Francuskom institutu, Preradovićeva 5 u Zagrebu.
Otvorenje izložbe fotografija počinje u ponedjeljak 17. srpnja u 18 sati.

Uz dopuštenje: Francuski institut u Hrvatskoj (sve fotografije)

Facebook Like Button