Raznovrsna kulturna i turistička ponuda Bečkog holdinga

Program za 2017./18. nudi za svakog po nešto.

Iako je zagrebački holding ustrojen na primjeru bečkog, razlika je ipak znatna. U Beču tako zapravo postoje dva holdinga – Stadtwerke i Wien Holding. Koncern Wien Holding bavi se područjima kulture, nekretnina, logistike i medija, dok je tvrtka Stadtwerke zadužena za preostale komunalne djelatnosti neophodne za funkcioniranje grada.

Četiri muzeja koja djeluju unutar Bečkog holdinga svojim posjetiteljima umjetnosti i kulturu približavaju na jedan posve poseban način. Istražite Mozartovu kuću (Mozarthaus Vienna) s jedinim sačuvanim bečkim stanom glazbenog genija, Kuću glazbe (Haus der Musik), interaktivni muzej zvuka, Kunst Haus Wien s muzejom posvećenom Hundertwasseru i Židovski muzej na dvije lokacije – u palači Eskeles i Muzeju na Judenplatzu. Tamo se kultura uistinu može doživjeti izbliza. Ali Bečki holding nudi još i više: vrhunske operne izvedbe u kazalištu „Theater an der Wien“, mjuzikle svjetskog formata u kazalištima Raimund Theater i Ronacher, glazbene zvijezde i događanja u dvorani Wiener Stadthalle kao i katamaran Twin City Liner te izletničke brodove DDSG Blue Danube.

KUĆA GLAZBE – Otkrij svijet zvukova

Kuća glazbe kao interaktivni muzej zvuka na jedinstven način predstavlja inovativne i nekonvencionalne pristupe glazbi. Realni i virtualno stvoreni zvukovni svjetovi na četiri kata pozivaju na neposredno osluškivanje glazbenih fenomena. Bacanjem kockica kreirati individualni valcer, čuti vlastito ime kao jednu od Mozartovih skladbi, skladati osobnu operu ili dirigirati svjetski poznatim orkestrom Bečkih filharmoničara – posjetitelji ovdje upoznaju velike majstore klasične glazbe i zaranjaju u fascinantni svijet zvukova.
www.hausdermusik.com

MOZAROVA KUĆA – Uplovite u Mozartov svijet!

U Mozartovoj kući u Beču posjetitelji mogu istražiti jedini sačuvani stan velikoj genija, gdje je skladao više skladbi nego bilo gdje! U stanu male i velike obožavatelje Mozarta iz cijelog svijeta očekuju opsežne prezentacije vremena u kojem je Mozart živio i njegovih najvažnijih djela. Kao savršen završetak posjeta muzeju u srpnju i kolovozu 2017. svakog četvrtka u 16.00 sati održava se jednosatni klavirski koncert pod povijesnim svodom dvorane Bösendorfer u Mozartovoj kući, a izvodit će se o djela koja je Mozart skladao upravo tamo.
www.mozarthausvienna.at

KUNST HAUS – „NA TRAGU HUNDERTWASSERA”

Šetnja gradom uključujući i posjet privatnom stanu. Tragom Hundertwassera posjetitelji neće upoznati samo poznate građevine slavnog arhitekta (Toplana, Hundertwasserhaus, Village i KUNST HAUS WIEN), nego i ideje jednog od prvih „zelenih“ europskih preteča („Humusni zahod”, „Ozelenjavanje krovova“, „Stanovi s drvećem na balkonima”). Vođena tura završava posjetom Hudertwasserovom muzeju u bečkom KUNST HAUS-u. Posebna poslastica za posjetitelje je razgledavanje – inače za posjetitelje zatvorenog – privatnog Hudertwasserovog stana na krovu muzeja!
www.kunsthauswien.com

virtualni-dirigent

ŽIDOVSKI MUZEJ

Izložba „Trude i Elvis. Beč – Memphis – Hollywood“ portretira još do 12. studenog 2017. život Trude Forsher, osobne tajnice Elvisa Presleyja. Trude je bila porijeklom iz Beča, a 1938. je jedva preživjevši uspjela pobjeći pred nacističkim režimom. Izložba „Kupite kod Židova! Povijest jedne bečke poslovne kulture“ tematizira do 19. studenog 2017. židovske robne kuće. Dojmljivi objekti pripovijedaju ne samo povijest židovskih obitelji nego i povijest arhitekture i insceniranja, dizajnera, klijentele kao i trgovaca, krojača i dekoratera izloga. U Muzeju na Judenplatzu izložba „Bunker. Arhitektura preživljavanja“ do 8. listopada 2017. predstavlja pak fotografije Adama Reynoldsa. One dokumentiraju raznolikost bunkera i istovremeno su potresno svjedočanstvo životnih situacija i načina preživljavanja izraelskog naroda.
www.jmw.at

VEREINIGTE BÜHNEN WIEN – VBW (UJEDINJENE POZORNICE)

KAZALIŠTE „THEATER AN DER WIEN“: Program kazališta „Theater an der Wien“ i operne kuće „Kammeroper“ u 2017./18. obuhvaća 14 premijera koje sežu od baroka do moderne. U središtu pozornosti nalaze se fascinantni glazbeni kazališni komadi skladatelja kao što su Nicola Antonio Porpora, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Gaetano Donizetti, Claude Debussy, Alban Berg, Benjamin Britten i Gottfried von Einem te za kazalište „ Theater an der Wien“ ekskluzivno razrađena verzija „Prstena“ Richard Wagnera, podijeljena na tri večeri: Prsten trilogija.
www.theater-wien.at

RAIMUND THEATER: I AM FROM AUSTRIA

Najveći hitovi Rainharda Fendricha napokon pronalaze put na mjuzikl pozornicu. Najnovija produkcija Ujedinjenih bina novi je veliki mjuzikl pun humora, šarma i romantike, iznenađenja i ganuća, s pričom o ljubavi, prijateljstvu i obitelji. Premijera mjuzikla I AM FROM AUSTRIA dogodit će se 16. rujna 2017. u kazalištu „Raimund Theater“.
austria.musicalvienna.at

RONACHER: PLES VAMPIRA

Kultni se mjuzikl 30. rujna 2017. povodom 20. godišnjice svoje praizvedbe vraća u njezina održavanja, u Beč. Već se više od osam milijuna gledatelja diljem svijeta s profesorom Abronsiusom i Alfredom bacilo u lov na vampire.

BEČKA STADTHALLE

Bečka je Stadthalle s preko 300 manifestacija i gotovo jednim milijunom gledatelja godišnje najveća austrijska dvorana za održavanje različitih manifestacija. Šest dvorana, koje mogu funkcionirati zasebno, ali i zajednički, smješteno je centralno, a primaju i do 25.363 osoba. Jedan od čimbenika uspješnosti bečke Stadthalle njezina multifunkcionalnost i fleksibilnost: moguća je svaka vrsta manifestacije. Počevši od rock koncerata do opera i baleta, preko međunarodnih televizijskih spektakla sve do sportskih događanja, sajmova, konvencija i prezentacije proizvoda.
www.stadthalle.com

DDSG Blue Danube: Večernja plovidba kroz Beč

Moderni brod austrijskog poduzeća za plovidbe DDSG „MS Wien” s bečkog Dunavskog kanala isplovljava svakog petka i subote od svibnja do rujna, a u ljetnim mjesecima čak i svaki dan. Plovidba brodom sjajna je za otkrivanje živahnog društvenog života uz obale Dunavskog kanala i uživanje u zalasku sunca. Ovogodišnji je novitet aranžman „Dinner Cruise“ koji uključuje aperitiv, rezervirana mjesta za stolom i jelovnik s tri slijeda.
http://www.ddsg-blue-danube.at/linie-wien/abendrundfahrt/

TWIN CITY LINER

Prvi put je Twin City Liner, katamaran plovidbene linije koja povezuje Beč i Bratislavu, službeni ambasador Donauinselfesta 2017, najvećeg besplatnog europskog festivala na otvorenom. Kao službeni promotor festivala flota modernih katamarana između Beča i Bratislave reklamira događaj godine koji će se održati od 23. do 25. lipnja 2017. U svrhu što veće prepoznatljivosti brodovi će biti brendirani te tako u Beču i Bratislavi prenositi službeni moto ovogodišnjeg Donauinselfesta „Moj grad. Moj festival.“ Za vrijeme Donauinselfesta Twin City Liner prometovati će kao festivalsko prijevozno sredstvo koje će goste iz Bratislave prevoziti direktno na Dunavski otok.
www.twincityliner.com

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button