Roman Palača od papira slojevita je priča o velikim odlukama

Roman Palača od papira sjajna je slojevita priča o teškim odlukama i njihovim posljedicama.

Savršeno je jutro u kolovozu – Elle, pedesetogodišnja sretno udana profesorica i majka troje djece, budi se u Palači od papira, mjestu na koje dolazi svakog ljeta još od djetinjstva, svom utočištu od svijeta.

No, ovog jutra u njezinu se životu nešto nepovratno promijenilo; prošle su se noći ona i njezin najstariji i najbolji prijatelj Jonas iskrali kroz stražnja vrata i nakon desetljeća potisnute žudnje napokon prepustili strastima. U sljedeća će dvadeset četiri sata Elle morati odabrati između života koji je stvorila sa svojim voljenim suprugom Peterom i života o kakvom je oduvijek sanjala s Jonasom, prije negoli ih je tragičan udes nepovratno razdvojio.

roman-palaca-od-papira

Sinopsis je ovo Palače od papira, slojevitog romana o žudnji i dignitetu, zlostavljanju i obiteljskim grijesima, proizašlog iz pera američke autorice Mirande Cowley Heller, romana koji je nedavno izašao u izdanju nakladničke kuće Znanje i o kojem se posljednjih tjedana priča, piše i raspravlja na društvenim mrežama u Hrvatskoj.

Palača od papira (The Paper Palace) prvijenac je Cowley Heller, autorice odrasle u New Yorku u obitelji umjetnika, pisaca i urednika, koja je gotovo čitavo desetljeće provela na mjestu voditeljice dramskih serija na HBO-u, što je itekako vidljivo u njezinom stilu pisanja i građenja priče.

Spretno vodeći čitatelja kroz ključna iskustva koja su glavnu junakinju Elle dovele do sudbonosnog dana i teške odluke oko koje se vrti radnja romana, shvaćamo kako je odluka koju Elle mora donijeti sve samo ne jednostavna te kako će nužno razoriti nečiji život.

Palača od papira djelo je koje će čitatelju slomiti srce, ali odmah ga potom i iscijeliti kako to samo veliki romani mogu.

Hrvatski prijevod potpisuje Ivana Mirošević, a Palača od papira dostupna je u svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr po cijeni od 139 kn.

U nastavku donosimo nekoliko dojmova domaćih blogerica o pročitanome

“Nisam mislila da će mi već u prvoj polovici ove godine u ruke dospjeti ovako velika knjiga. Ovako veliki roman. Romantična. Knjiga me pojela, opsjela i znam da ću danima razmišljati o njoj. Progutala sam i ja nju. U dva dana.” – Tea Špoljar, autorica bloga Delighted Bookworm

“Pročitala sam Palaču od papira jako brzo. Iako radnja nije napeta ona je drugačija, posebna i jednom kad se upustite u ovu avanturu teško da ćete stati dok ne otkrijete sve sloj
eve ove priče koja na svojih više od četiristo stranica zaista nema niti jedan redak teksta viška.” – Dijana Kovačević, autorica bloga Books & Sweets

“Uvijek je najteže napisati recenziju knjige koja nas je oduševila. Oduševila je čak i premala riječ. Ponijela, zaokupila, uvukla se u svaku poru. Koju smo čitali bez daha i usredotočeno, kao da nas je čitanje prenijelo u neku drugu dimenziju, neku drugu stvarnost. A Palača od papira upravo je jedna od takvih knjiga.” – Ivana Brez Murk, autorica bloga Tutus and Sons

“Palača od papira složena je i toliko slojevita priča da sam se, pročitavši posljednji odlomak, poželjela vratiti na početak i shvatila da se dio priče krije između redaka, u tek nekim usputnim rečenicama koje se na prvu čine bezazlene.” – Renata Grčić, autorica bloga Čitateljicaa

„Nakon što se prepusti strastima nakon godina i godina potisnute želje, Elle mora donijeti odluku kojim će putem krenuti. Čak i taj odabir nije najbitnija tema u knjizi, već je to slojeviti put do te odluke.

Život i sve ono što se uz njega događa, sve odluke koje donosimo i sve odluke koje propustimo, sva što-bi-bilo-kad-bi-bilo pitanja. Nije ovo samo jedna priča o tome koji je izbor najdragocjeniji, već i kako naši izbori utječu na druge.“ – Tajana Picek Grbić , autorica bloga Reading list

Miranda Cowley Heller odrasla je u New Yorku u obitelji umjetnika, pisaca i urednika. Njezin djed bio je književni kritičar Malcolm Cowley. Nakon što je diplomirala na Harvardu, zaposlila se u časopisu Cosmopolitan kao urednica za sekciju za književnost i beletristiku.

Nakon toga provela je gotovo desetljeće na HBO-u na poziciji više potpredsjednice i voditeljice dramskih serija, razvijajući i nadgledajući stvaranje serija među kojima su slavne Obitelj Soprano, Dva metra pod zemljom i Žica. Trenutačno radi u upravnom odboru Fine Arts Work Centera (FAWC) u Provincetownu. Palača od papira je njezin prvi roman.

Uz dopuštenje: Znanje knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button