Sarajevo film festival

Čitateljica Wisha otkriva zašto biste u srpnju trebali otići do glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U mjesecu srpnju Sarajevo postaje jedno od najpoželjnijih destinacija jugoistočne Europe. Glavni razlog? Filmski festival! Ono što čini festivalski trokut zapadne Europe – Berlin, Venecija i Cannes, to su Motovun, Beograd i Sarajevo na Balkanu! Svake godine ljudi se upoznaju s filmskom industrijom koja im Balkan i ostatak Europe nudi, i vjerujete, nisu razočarani.

Sarajevo Film Festival nalazi se na ljestvici najboljih i najcjenjenijih festivala, a održava se od 1994. godine. Prvi filmski festival održan je u opkoljenom Sarajevu pod naletom granata, ali svoj duh zadržao je kroz sve ove godine s najboljom atmosferom i snagom ljudi. Budite i vi dio ovogodišnjeg Sarajevo film festivala, koji se održava od 6. do 14. srpnja. Sarajevske ulice bit će prepune – od običnih građana, preko turista do mnogobrojnih volontera koji pomažu da bi festival održao svoj čar.

Festival svake godine ugošćuje mnogobrojne zvijezde poput Morgana Freemana, Angeline Jolie i Brada Pita, Mickeya Rourkea i mnogih drugih. Valja znati da se u sklopu festivala dodjeljuju i brojne nagrade – najbolji film, Srce Sarajeva za najboljeg glumca / glumicu, nagrade za film s područja ljudskih prava, kao i za one najbolje po mišljenju publike.

Filmovi se prikazuju u kategorijama dječjeg programa, kratkih i igranih filmova, Sarajevo grad filma i meni osobno najdraža kategorija dokumentarnog filma. Od prošlogodišnjeg dokumentarnog filma moram naglasiti “Cinema Komunisto”, hrvatski film “Ratni reporter” te dobitnik nagrade “Mobitel”, jednih od najboljih filmova na Festivalu. Redatelji su iznimno talentirani, njihov način prikazivanja određene problematike je neprocjenjiv, a svaka minuta filma u Vama probudit će osjećaje koje je teško opisati.

18. Sarajevo Film Festival obilježit će mnogobrojni redatelji, filmski profesionalci, autori i glumci iz regije (natjecateljski program privući će više od stotinu internacionalnih gostiju), a i ove godine bit če u znaku bosanskohercegovačke kinematografije. Festival će biti otvoren filmom “Djeca”, redateljice Aide Begi, koji već sada primamljuje interese cijele regije.

Ono zbog čega se Sarajevo Film Festival razlikuje od ostalih velikih svjetskih festivala očituje se u činjenici što najveću pažnju ne pridaje filmskim zvjezdama, već samim filmovima. To ga čini jednim od rijetkih festivala koji film i kinematografiju uvijek stavljaju na prvo mjesto. Organizatori predano rade da bi održali taj duh, a njega podržava i sama publika.

Sudjelovajajući u prošlogodišnjem festivalu kao volonterka, preporučam svima da posjete Sarajevo koji je tada pun ljudi, i sve slike i tuga koju Sarajevo nosi u sebi, bit će skriveni u tih tjedan dana i prikazat će se samo ono najbolje od Sarajeva. Ako ste bili u Sarajevu i doživjeli onaj osjećaj strahopoštovanja, kako bi ga vidjeli i u trenutku kada najviše blista, to je trenutak koji nosi ime “Sarajevo Film festival”.

Tekst i fotografije: Azra Terzić

Facebook Like Button