Speleologija

Atraktivna ali ujedno i potencijalno opasna aktivnost.

Uvijek postoji nešto novo što možemo otkriti na našoj prelijepoj planeti te nikada ne prestajemo učiti i upoznavati čuda prirode. Zemlja, planine, rijeke, vulkani, morski život, životinje i ptice, svaki dan nas očaravaju i pružaju nam znanje koje do sada nismo imali, ali ono što naša srca još više osvoji je svijet u podzemlju o kojem je vrijedno istraživati i učiti.

Stoga, speologija nam uvelike pomaže u takvim otkrićima. Ona se bavi istraživanjem podzemnih fenomena, a ono što speleolozi pronalaze ispod površine zemlje je jednostavno zadivljujuće.

Znanstvena i sportska djelatnost

Speleologija je skup djelatnosti koji za cilj imaju istražiti i otkriti jame, špilje i druge podzemne fenomene. Složenost špilja i jama zahtijeva od osobe poznavanje posebne speleološke tehnike te se u dubokim jamama i složenim špiljama aktivnost speleologa može opisati nekom vrstom podzemnog alpinizma. Ujedno se speleologija može smatrati sportskom djelatnošću.

Speleologija kao zanimanje

Kako bi pojedinac postao speleolog i bavio se istraživanjima u podzemlju mora se obratiti jednom od udruga koje organiziraju speleološke tečajeve. Jedna od udruga je i Speleološki klub Ozren Lukić osnovan 2002. Novi članovi pohađanjem speleološke škole stječu naziv speleološki pripravnik. Škole uglavnom traju oko 3 mjeseca (ovisno o organizaciji koja vodi školu), a sastoje se od predavanja s teorijskim dijelom i terenskih akcija na kojima polaznici škole savladavaju tehnike kretanja u speleološkim objektima, korištenje opreme, osnove topografskog snimanja, ponašanja u objektima i slično.

speolozi
 

Obavezna oprema za speleologiju

  • Kombinezon – u speleologiji postoje tri vrste kombinezona; plastični, platneni i kombinezoni od cordure. Kombinezon će vas štiti od vlage, oštrih stijena, blata te hladnih objekata. Najbolji su jednodijelni kombinezoni s čvrstim materijalom te otpornošću na habanje. Također uz kombinezon obavezno nosite gojzerice ili gumene čizme.
  • Kaciga – najbitniji dio opreme. Kaciga će štiti vašu glavu od kamenja ili udarca u stijenu u slučaju da se dogodi nezgoda i da padnete. Kaciga mora zadovoljavati sve sigurnosne uvjete za speleologiju a to znači da mora imati UIAA (Union Internationale des Associations Alpine).
  • Rukavice – bez obzira da li se nalazite na suhom ili u vlažnom prostoru, obavezno nosite rukave koje su bez podstave, sežu do lakta a s njima najlakše možete rukovoditi užetom, opremom te najbitnije kako bi ste se zaštitili od oštrih stijena.
  • Rasvjeta – s obzirom na to da ćete se naći u vječnom mraku, rasvjeta je nezaobilazni dio vaše opreme. Speleolozi najčešće koriste acetilensku ili električnu rasvjetu koja će vam najbolje pomoći na vašem putovanju.
  • Pojas – pojas nam služi za penjanje ili spuštanje po užetu te je najčešće rađen od sintetičkih traka otpornih na habanje.
  • Bloker –bloker koji u jednom smjeru propušta uže u drugom smjeru ga blokira. Tako postoji dva blokera, lijevi i desni, s ručkom ili bez ručke.
  • Krol – slično kao bloker, krol se smjestio u centralnom karabineru. Na krolu, gornji dio će pridržavati prsni navez kako bi mogao držati penjača bliže samom užetu te bi se penjač tako brže penjao.
  • Stop Descender – s njim se možemo spuštati po užetu te sadrži kočnicu koja će zakočiti kada smatramo da je došlo do većeg preopterećenja.
  • Koloture – speleolozi ih koriste kako bi smanjili trenje kada podižu teret ili pri pomoći kada se želi spasiti unesrećena osoba.
  • Užad – za spuštanje i penjanje koristi se statička sintetička užad, otprilike 10-11 mm debljine.

speolozi_1
 

Speleologija u Hrvatskoj

Speleološka istraživanja (otkrića) u Hrvatskoj imaju dugu povijest. Prvi pisani podatak o hrvatskoj špilji crkveni je spis u kojem se spominje Špilja u zaljevu Željina na otoku Ugljanu, datira iz 1096. godine.

Tri najdublje speleološka objekta u Hrvatskoj nalaze se na Sjevernom Velebitu, a to su: jamski sustav Lukina jama-Trojama na Hajdučkim kukovima (-1431m ), Slovačka jama na Malim kukovima (-1320m), jamski sustav Velebita na Rožanskim kukovima (-1026m). Najduži speleološki objekt je sustav Kita Gaćešina-Draženova Puhaljka, nalazi na Južnom Velebitu (26148 m).

Autor: Azra Terzić / M.Ć.
Fotografije: Foter

Spelološki klub “Ozren Lukić”
http://www.skol.hr/

Facebook Like Button