Švedska zemlja zapanjujuće prirodne i urbane ljepote

Sjevernoeuropska zemlja Švedska prepuna je zapanjujućih prirodnih ali i arhitektonskih i kulturnih ljepota te izvrsnih gastronomskih užitaka.

Kraljevina Švedska se prostire na oko 450 tisuća četvornih kilometara na sjeveru Europe. Graniči s Norveškom na zapadu, s Finskom na sjeveroistoku, dok je s Danskom povezana Oresundskim mostom.

Morsku granicu, pak, ima s Estonijom, Latvijom, Litvom, Poljskom, Njemačkom i Rusijom. Njezin se teritorij proteže istočnim dijelom Skandinavskog poluotoka, a najčešće ju se dijeli na tri regije: sjeverni Norrland, središnji Svealand i južni Gotaland.

Väderöarna, Sweden

Švedska populacija broji oko 9 milijuna stanovnika, a sastoji se od šezdesetak različitih naroda. Najveći dio populacije – oko 90 posto – predstavljaju Šveđani.

U zemlji je razvijena industrija, životni standard je izuzetno visok, a primanja su među najvećima u Europi. Ne čudi stoga što se Švedska smatra jednom od najrazvijenijih europskih zemalja.

Djurgårdsbron Stockholm svedska

Glavni grad – Stockholm – smjestio se na istočnoj obali Švedske uz Baltičko more, a u njegovom sastavu nalazi se i stotinjak otočića. Ovaj je grad i važan intelektualni centar koji okuplja Kraljevsku akademiju znanosti, Karolinški institut, te Švedsku akademiju koja odabire dobitnike Nobelove nagrade s područja fizike, kemije, ekonomije, medicine i književnosti.

Švedska kuhinja temelji se na ribi i morskim plodovima, koji se najčešće pripremaju na različite načine, a potom poslužuju na kruhu namazanom maslacu – na jednom stolu.

Ova vrstu posluživanja Šveđani zovu smorgabord, a mi smo preveli kao švedski stol –termin koji se danas koristi za svu vrstu toplih i hladnih jela posluženih na jednom mjestu.

U Švedskoj se rado jedu i slastice od bobičavog voća, a služe se uz mlijeko i kavu. Ovdje se često piju voćni sokovi, bezalkoholni pjenušci, ali i kuhano vino te razne votke.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Švedskoj:
  1. stockholm svedska

    Glavni grad

Istražite Stockholm i njegove kulturne znamenitosti. Obavezno posjetite povijesni centar Gamla stan na otoku Stadsholmenu, koji se ponosi svojom gotičkom arhitekturom. Na raspolaganju vam je i niz muzeja i galerija, te nezaobilazna turistička atrakcija – Ericsson Globe Arena – najveća okrugla zgrada na svijetu – u kojoj se održavaju sportska i kulturna događanja.

  1. Svedska Abisko National Park

    Prirodne ljepote i polarna svjetlost

Istražite švedsku divljinu! Prošećite poznatom stazom Kungsleden dugom 440 kilometara kroz Nacionalni park Abisko u švedskoj Laponiji. Ovdje ćete naići na zapanjujuće prirodne krajolike, te zanimljivu floru i faunu, a iz parka je moguće opaziti i čudesnu polarnu svijetlost. Ljubitelji ledenjaka upućuju se, pak, u Nacionalni park Sareks, koji se također nalazi u švedskoj Laponiji.

  1. Najveći otok Baltika

Omiljena turistička destinacija najveći je švedski  i baltički otok Gotland koji se prostire na 3140 četvornih kilometara u istoimenom moru. Na otoku možete razgledati na desetke srednjevjekovnih crkava, ali i fantastičnu kolekciju kamenja – Raukar – uz obale mora.

svedska Visby

Obavezno valja posjetiti i središte otoka – grad Visby – koji se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a
  1. Kraljevstvo kristala

Švedska se ponosi i mnogobrojnim tvornicama stakla u kojom se izrađuju posuđe i druga staklena čuda. Tvornice se nalaze u gradovima u južnoj pokrajini Smaland, a poznati su i pod nazivom Kraljevstvo kristala. Najstarije odredište kraljevstva jest gradić Kosta, u čijoj se tvornici jednostavno morate nagraditi nekim kristalnim predmetom.

  1. Arheološki počeci

Posjetite kolijevku švedske civilizacije! Ili barem tako neki nazivaju općinu Gamla Uppsala, u jugoistočnom dijelu zemlje, za koju se smatra da je bila prijestolnica najstarije švedske dinastije Yngling. Ovdje se nalazi tri kraljevska grobna humka, a pronađeni su i brojni ostaci koji svjedoče povijest ove zemlje.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: švedski, u nekim dijelovima zemlje raširen je i finski
Religija:  kršćani, muslimani i pripadnici drugih vjera (23 posto stanovništva); agnostici, ateisti i neopredijeljeni (ostatak)
Valuta: švedska kruna (SEK)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Švedske jest Stockholm-Arlanda International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Rival (http://www.rival.se/) i hotel Elite Eden Park (http://www.elite.se/eng/edenpark) u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: Fem Sma Hus (http://www.femsmahus.se/) i restoran Operakallaren (http://www.operakallaren.se/) u glavnom gradu izvrstan je izbor za pustolove koje žele probati tradicionalne poslastice s modernim zaokretom.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko turističkih središta.

Pripremila: Snježana Levar; Photo: Shutterstock

Facebook Like Button