Sveti Nikola 6. prosinca donosi darove u čizmice

Ima jedan svetac čijem se danu posebno vesele djeca i mladi, a to je sveti Nikola koji nas svakog 6. prosinca na Nikolinje obraduje svojim darovima, koje se po običaju ostavljaju u ulaštenim čizmama.

Na blagdanu Svetog Nikole zasigurno je najveći broj čistih cipela i čizmica na svijetu ostavljenih na prozoru

Otkrijte tko je zapravo bio čovjek koji je postao svetac, čiji je on zaštitnik i koji su običaji vezani za svetog Nikolu kojem se toliko veselimo.

Sveti Nikola

sveti NikolaSveti Nikola poznat je kao svetac čiji se dan slavi 6. prosinca, na dan kad je umro u 4. stoljeću.

Iako je umro u Turskoj, njegovi se ostaci čuvaju u Italiji.
Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, ali i djece i obitelji, a na njegov se dan slavi i dan grada Varaždina.
Bio je svećenik, širio je vjeru i činio dobra po svijetu.

Uz svetog Nikolu se veže i jedna priča koja se zadržala do današnjih dana

Priča govori o ocu koji je imao tri kćeri, ali ne i dovoljno novaca da ih uda pa mu nije preostalo drugo, nego da pokuša prodati njihovu ljepotu.

Kako bi ga spriječio u tome, Nikola je noću ostavljao zlatnike sve dok i posljednja kćer nije imala dovoljno za miraz, sve kako bi djevojke živjele dostojan život.

Upravo radi ove priče vjeruje se da u noći s 5. na 6. prosinac Nikola dolazi i na naše prozore, i u čizmicama ili visećim čarapama ostavlja darove ako smo bilo dobri i zaslužili ih.

Kasnije se razvila priča da uz Svetog Nikolu ide i zločesti stvor, kojeg zovemo krampus, a koji donosi šibe onima koji nisu bili sasvim dobri.

Darivanje je običaj na blagdan svetog Nikole

Na dan Svetog Nikole ne treba se gledati na veličinu poklona i njihovoj količini, već je stvar u tome da se djecu daruje zato što su nastojala kroz cijelu godinu biti dobra.

Veselje koje se može vidjeti u dječjim očima pri čišćenju čizmica i sreća na njihovim licima kad ugledaju slatkiš ili naranču, zaista se ne mogu mjeriti s potrošenim novcem.

Brojni mališani noću jedva mogu spavati, sve radi iščekivanja dolaska ovog velikog sveca, njihovog Nikole. Čokolada nikada nije slađa, naranča nikad nije sočnija, a šiba nikada ljepša i zlatnija nego baš na taj dan, 6. prosinca kad Nikole i Nikoline slave svoj imendan.

Sveti Nikola

I crkve nose njegovo ime

Osim pomoraca i djece, Sveti je Nikola zaštitnik i putnika i studenata, a diljem zemlje postoje i brojne crkve napravljene baš njemu u čast.

Zagreb, Metković, Varaždin, Čakovec i Koprivnica samo su neki od gradova u Hrvatskoj u kojima se nalaze župne crkve Svetog Nikole, a jedna od crkvi posvećena ovom svecu, a koju svakako valja spomenuti je i crkvica Svetog Nikole u Ninu kraj Zadra.

Ova prediva crkva u predivnom Ninu nalazi se na malom brežuljku, a sagrađena je negdje krajem 11. stoljeća, odnosno početkom 12. stoljeća, a poznata je po tome što su ju nakon svoje krunidbe obavezno posjećivali kraljevi.
Danas je važna iz više razloga, kako radi svoje arhitekture, tako i radi njene zanimljive povijesti.

Izdvajamo

> Nezavisno gdje se nalazili, koliko godina imate i kakvo vam je stanje na bankovnom računu, 6. prosinca vratite se nakratko u djetinjstvo.
> Očistite svoju obuću, prema tradiciji su to čizme, stavite ih na prozor i vjerujte.
> Ako ćete istinski vjerovati, možda će vas ujutro nešto i dočekati u čizmici. Ako i ne, nasmiješite se i krenite dalje, barem ćete imati ulaštene cipele u kojima hodajući gradom jednim osmjehom ili čokoladicom nekome možete uljepšati dan.

Sretan Vam dan Svetog Nikole!

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Hans Splinter, Lawrence OP, Helena Pletković

Facebook Like Button