Taishan sveta planina u Kini gdje se sastaju sva čuda svijeta

Planina Taishan ili kako je još zovu planina Tai, smještena je u centru kineske pokrajine Shandong a ubraja se među pet najsvetijih planina Kine te se smatra najljepšim mjestom te raznolike zemlje.

taishan pogled

Ovo uzvišeno mjesto obožavano je od samih početaka civilizacije i izuzetno je važna za cjelokupnu azijsku kulturu. Njen čudesno lijep izgled plijeni svojom iznimnom povijesnom, kulturnom i estetskom vrijednošću te su na njoj smještene mnogobrojne arhitektonske znamenitosti.

Planina Taishan je jednako vrijedna u očima budista i taoista koji su svoje tragove ostavili u obliku božanstvenih hramova, kamenih skulptura i različitih umjetnička dijela koji plijene ljepotom.

taishan-5

Sveta planina Taishan svakako je bila jako važno mjesto i za kineske careve koji bi prije ceremonije preuzimanja prijestolja obvezno dolazili na planinu Tai i molili se nebu, zemlji ili svojim precima za sreću.

taishan

OVDJE saznajte gdje se nalazi sveta planina Vražji toranj i zašto su je američki indijanci tako prozvali

Planina imenom Vražji toranj sveta je indijanska planina koja plijeni ljepotom i legendom

A OVDJE saznajte više o planini Velebit i kanjonu rijeke Zrmanje koji kriju tajnovite putove kultnog Winnetou indijanca

taishan

Pronađeni arheološki zapisi urezani u kamenu u kamene ploče te hramovi koji su ostali nakon njihovog posjeta svjedoče kako su 72 kineska cara bila na hodočašću ovoj planini.
Čak je i sam Konfucije, čiji se rodni grad Qufu nalazi samo sedamdeset kilometara daleko od planine, pisao je pjesme i prozu o ovoj planini, a također je na njoj ostavio svoj trag u obliku kaligrafije.

taishan-3

Planina Tai udomljava 22 prekrasna hrama, šest čempresa posađenih prije više od dva stoljeća, predivna stabla pendule te nekoliko tisućljetnih borova.
Kako su se hramovi boga Taishana i njegove kćerke boginje Laomu smatrali posebno i rijetko lijepim građevinama poslužili su arhitektima kao ogledni modeli te su se hramovi širom Kine gradili potpuno nalik na njih.

taishan-2

Ova prirodna ljepota doseže visinu od 1500 metara nadmorske visine, a do vrha planine vodi preko šest tisuća stepenica te se mogu koristiti čak četiri rute za uspon. Vrhovi planine s kojih puca prekrasan pogled, spektakularni slapovi i udoline, zadivljujuće stijene, stoljetne šume borova i čempresa ostavljaju svakog posjetitelja ovog izuzetnog mjesta bez daha.

taishan-6

Stanovnici i vodiči savjetuju posjetiteljima da se nikako ne smiju propustiti takozvana četiri čuda planine, a to su izlazak sunca na istoku, spektakularan sjaj zalaska, pogled na ploveće oblake i zlatni pojas.

taishan-1

Piše: Borna Marić
Fotografije: Tim Riley
Alison
Javier Portoles
Andrew and Annemarie
Eul Mulot
See-ming Lee

Facebook Like Button