Planina imenom Vražji toranj sveta je indijanska planina koja plijeni ljepotom i legendom

Jedinstveno i upečatljivo geološko čudo ogrezlo u indijanskoj legendi, Vražji toranj sveta je planina Indijanaca tog kraja Amerike.

Vražji toranj smjestio se na sjeveroistoku Wyominga, iznad rijeke Belle Fourche u blizini granice Južne Dakote. To je impresivan spomenik prirode koji nije napravljen rukama ljudi već “rukama” prirode.

Vražji toranj ili sveta planina Indijanaca uzdiže se oko 386 metara iznad okolnog terena, na nadmorskoj visini od 1.558 metara.

OVDJE saznajte, ako već niste :) gdje se u Hrvatskoj nalazi Vražji prolaz i po čemu je sjajno mjesto za istraživanje i izlet.

Za američke Indijance, Vražji toranj je sveto mjesto. Prepoznavši njegov značaj, predsjednik Amerike Theodore Roosevelt proglasio ga je nacionalnim spomenikom 1906.godine.
Ova impozantna stijena, sveta planina prema indijanskoj legendi, koja strši uspinjući se prema nebu dio je čvrste jezgre ugaslog vulkana. Zanimljivo je da je njen vrh veličine jednog nogometnog igrališta. Prirodni park oko “tornja” je odličan za planinarenje i nudi mnogo lijepog prostora za fotografiranje najveličanstvenijih prizora.

OVDJE pogledajte koje su najuzbudljivije destinacije za planinarenje diljem svijeta

Legenda o svetoj planini američkih Indijanaca

Legenda kaže da je Veliki Duh podignuo stijenu kako bi odgovorio na molitve nekolicini djevojaka, te ih tako spasio od divovskih medvjeda. Duboke pukotine koje danas vidimo na okomicama stijene, stvorile su kandže svih medvjeda koji su pokušavali doći do djevojaka. Nakon što su se djevojke, uzdignute na rastućoj stijeni, pretvorile u zvijezde.

Slike: Sxc

Facebook Like Button