Što je pjevajući pijesak

Dine pjevaju u svim pustinjama svijeta.

Pješčane dine stvaraju prirodne zvukove u pješčanim pustinjama diljem cijelog svijeta, uključujući i najpoznatiju pustinju Saharu. Zrna pijeska koja se kotrljaju niz padine dina proizvode dubok mrmljajući zvuk koji odjekuje miljama daleko.

Tajnovite zvukove već više od tisuća godina opisuju svijetski poznati istražitelji kao Marco Polo i Charles Darwin.

Marco Polo je prvi put čuo pjesmu dine u Kini, te je mislio kako se radi o zlim duhovima. Stanovnici čileanskog mjesta Copiapoa nazivaju obližnje pješčano brdo El Bramador zbog njegovog mrmljanja i urlanja. Stanovnici Sahare smatraju da zvukovi pripadaju Bogu koji na taj način komunicira s njima.

Znanost još uvijek nema zadovoljavajuću i jednoznačnu teoriju ovog prirodnog fenomena, koji se još uvijek istražuje. Znanstvenici su predpostavljali kako zvukovi nastaju kao rezultat trenja između zrnja pijeska, tijekom piješčanih lavina, gdje su ključne komponente u stvaranju zvuka veličina zrna pijeska, brzina i vlažnost.

pjescana-dina

Postoje razne teorije koje bi objasnile ovaj fenomen, u rasponu od akustičnog odjeka na piezoelektrični agregacije, no zadovoljavajuće objašnjenje je još uvijek nedostupno. Zvuk se često prepoznaje i opisuje kao duboko urlanje, zviždanje, cviljenje, ali i brujanje, koje je na neki način vrlo slično pravljenju dubokih zvukova velikog praska.

Akustički zvuk se može čuti i na udaljenosti od 10 kilometara. Na plažama se javljaju zvukovi visoke frekvencije od 500 Hz pa do 2500 Hz a u unutrašnjosti pustinja uglavnom prevladavaju niske frekvencije od 50 Hz do 300Hz. U slučaju da se nađete u Sahari ili nekoj drugoj pustinji na svijetu, nemojte propustiti priliku da svjedočite ovom nezaboravnom doživljaju.

Piše: Wish.hr
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button