Čokoladna brda na Filipinima za sve koji ne mogu bez čokolade

Da li znate da postoje Čokoladna brda? Naime, iako nisu jestiva ovako se zove prirodna atrakcije i fenomen na Filipinima, u Boholu i već dugo očaravaju svojom neobičnom ljepotom.

Neobične geološke formacije smjestile su se u Boholu, u centralnoj regiji Visayas na Filipinima.
Utvrđeno je da Čokoladnih brda ima čak 1776 koja zauzimaju oko 50 četvornih kilometara površine. Ovisno o sezoni, čokoladna brda mijenjaju boju, krećući se od otvoreno zelene do čokoladno smeđe.

cokoladna brda na filipinima

Čokoladna brda izgledaju otprilike kao ženske haljine krinoline, ili kao brda koja je napravila divovska krtice ili kao začarana brda iz dječje mašte. Ovaj prirodni fenomen izgleda jednostavno toliko senzacionalno da se i dan danas mnogi pitaju kako su uopće nastala…

OVDJE saznajte zašto su Filipini idilična destinacija za odmor snova

Geolozi vjeruju da su Čokoladna brda formirana od morskog vapnenca na vrhu od glinenog sloja. Stoga je ova neobična formacija brda vrlo čvrsta a neka od njih visoka su između 30 do 50 metara.

Obično su prekrivena travom tijekom godine, ali čokoladno smeđa postaju za vrijeme sezone suša, u razdoblju bez kiše pa su zbog svoje boje i dobila ime čokoladna.

Čokoladna brda su zaista jedno od najvećih atrakcija i zasigurno najupečatljivije mesto tog dijela svijeta.

Naravno organizirani su brojni izleti na to zanimljivo odredište, a tko poželi može i odsjesti i odmoriti u hotelu s bazenom, restoranu prepunom tradicionalnih jela i delicija, a li je vidikovac koji privlači najveću pažnju svih posjetitelja.
S vidikovca se jako lijepo mogu vidjeti brda koja još zovu i čokoladni poljupci.

cokoladno brdo filipini

Legende vezane za Čokoladna brda

Postoji mnogo različitih legenda o nastanku ovog prirodnog fenomena, a većina lokalnih uključuje divove, kako bi objasnili veličinu ovih impozantnih brda.

Jedna legenda kaže da su dva diva bacali kamenje jedno na drugog. Uskoro su postali umorni i shvatili da borba baše nema puno smisla te su odlučili postati prijatelji.

Otišli su u slozi ruku pod ruku zaboravivši počistiti pobacano kamenje i tako je priroda učinila zaokružila svoju priču ozlenivši ih, odnosno obojavši u toplu smeđu boju kada vlada razdoblje suše.

cokoladna brda prirodni fenomen na filipinima

Druga pak legenda kaže da se jedan div zaljubio u jednu prelijepu smrtnicu, koja je umrla od tuge ne mogavši biti s njim. Div je bio toliko shrvan da su mu danima padale teške suze iz tužnih očiju. Suze su otvrdnule i tako su nastala brda, predivna Čokoladna brda.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Shutterstock

Facebook Like Button