Filipini idilična destinacija za odmor snova

Rajske plaže duž bezbrojnih otoka, tajnovite lagune i nepregledni koraljni grebeni glavni su turistički aduti ove pacifičke zemlje.

Republika Filipini, kako glasi njezin službeni naziv, dobila je ime po nekadašnjem vladaru, španjolskom kralju Filipu II. Ovaj otočni raj država je koja se sastoji se od sedam tisuća tropskih otoka i zauzima površinu od 300.076 km², na kojoj živi više od 86 milijuna stanovnika.

Filipinsko otočje odvojeno je na zapadu od Vijetnama Južnim kineskim morem, a na jugu od Indonezije ih odvaja Celebeško more.

Nakon Indonezije, Madagaskara, Papue Nove Gvineje i Japana Filipini su peta po veličini otočna država na svijetu koja se, zbog svojeg zemljopisnog položaja, smatra dijelom Indonezijskog arhipelaga.

filipini-1

Glavni grad Filipina je Manila, koji je ujedno i jedna od najuzbudljivijih svjetskih prijestolnica s preko milijun i pol stanovnika, a život u njemu teče doslovce 24 sata dnevno.

manila filipini

Ovdje ćete osjetiti duhove prošlosti španjolskih vladara, a posebno je zanimljiv stari dio grada u kojem su nekoć obitavali bogati Filipinci i Španjolci.
Danas Manila vrvi od znatiželjnika i putnika-namjernika koji su ovdje stigli u potrazi za nesvakidašnjim iskustvima.

Izvan glavnog grada koji je, između ostalog, krcat ogromnim trgovačkim centrima, na raspolaganju vam je sjajan izbor neobičnih mjesta koja možete posjetiti.

Banaue polja riže

Jedan od njih je Banaue na kojem se nalaze nadaleko poznate terase riže, a smješten je usred planina u Sjevernom Luzonu, u provinciji Cordiliera.
Ovdje ćete zateći pripadnike plemena Ifuago koji su, u posljednje dvije tisuće godina, izgradili terase riže sa savršenim sistemom navodnjavanja koji im omogućava stalnu ljetinu od koje prehranjuju obitelji.

filipini-2

Za malo dublje istraživanje svakako otiđite na otoke Coron, koji su poznati po tome što je tamo potopljena japanska flota iz 2. svjetskog rata, a dodatnu zanimljivu atrakciju predstavljaju slatkovodna jezera unutar istoimenog otoka.

Coron filipini

Nađete li se kojim slučajem u Donsolu, može vam se dogoditi da se susretnete i s vladarima zaljeva, odnosno morskim psima nalik na kitove. No nemojte brinuti, oni su potpuno bezopasni za ljude i hrane se isključivo planktonima što ćete doznati od lokalnih vodiča.

filipini-3

Znamenitosti i turističke atrakcije na Filipinima:
El Nido u zaljevu Bacuit

Prekrasni otoci u zaljevu Bacuit okruženi su kristalno čistim morem i tvore pokrajinu, koja je poznata u svijetu po najljepšim kamenim formacijama u moru.
Ovdje ćete pronaći rajske pješčane plaže, nepregledne koraljne grebene i skrivene lagune, na kojima ćete poželjeti ostati zauvijek.

El Nido filipini

Sagada

Ukoliko ste željni mira i tišine, Sagada je savršeno mjesto za vas. Ovdje nema buke ni bilo kakve gužve. Selo je smješteno usred zelenih borovih šuma za one koji vole pješačiti.

sagada

Kako se radi o kamenjaru, u okolini se skriva velik sistem podzemnih jama i rovova koje možete istražiti s lokalnim vodičima. U dolini ispod Sagade možete vidjeti viseće mrtvačke sanduke koje predstavljaju samo dio zanimljivih običaje pokapanja.

Legaspi

Naizgled vrlo miran i idiličan gradić Legaspi skriva jedno od najvećih znamenitosti i iznenađenja Filipina. Naime, zaljev je prepun “golemih psina”, odnosno morskih pasa koji su na prvi pogled nalik na kitove. No ljepota je u tome da oni potpuno bezopasni za ljude i hrane se isključivo planktonima, što ćete doznati od lokalnih vodiča.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: filipinski (pilipino) i engleski

Religija: rimokatolici (83 posto), pripadnici nezavisne filipinske crkve (6 posto), sunitski muslimani (5 posto), protestanti (4 posto)

Valuta: 1 filipinski peso; 1 PHP =100 centa

Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; zračna luka Manila Ninoy Aquino International Airport, udaljena je 7 kilometara južno od glavnog grada Manile.

Kada putovati: Najbolje je putovati u zimskim mjesecima, siječnju i veljači, kada je klima ugodna i s najmanje vlage u zraku. Najtopliji mjesec je svibanj, kada se temperatura penje i preko 38 stupnjeva C.

Vize: Viza je potrebna i gotova je isti dan. Hrvatski državljani mogu se obratiti na adresu: Tomašićeva 7, 10 000 Zagreb. Cijena vize iznosi 40 USD.

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja.

Smještaj: Među boljim hotelima u Manili su vam na raspolaganju: Manila Hotel u Rizal Parku (četiri zvjezdice), Dusit Thani Manila Philippines u četvrti Makati (četiri zvjezdice),The Garden Plaza Hotel & Suites u blizini Paco Parka (tri zvjezdice) i mnogi drugi.

Cijene noćenja kreću se između 80 i 110 Eura.
U Manili ćete naći i brojne hostele čija cijena se kreće već od pet Eura za noć.

Restorani u Manili: Možete odabrati neki od domaćih restorana, a među popularnijima su; Aristokrat, Cafe Adriatico ili Gerry’s Grill koji nude autentične filipinske specijalitete ili, pak, North Park Noodles s kineskom kuhinjom.
Filipinske marine za sve koji plove

Oprez! Pijte isključivo flaširanu vodu.

Pripremila: Renata Cisar; Gina Smith / Shutterstock.com (druga fotografija)

Facebook Like Button