Indonezija najveća otočna zemlja svijeta

Indonezija kao najveća otočna država svijeta nadahnjuje turiste svojim prirodnim i kulturnim ljepotama.

Indonezija je najveća otočna država na svijetu, a sastoji se od 17.508 otoka koji zauzimaju površinu od 1.919.440 četvornih kilometara. Otoci su uglavnom planinski i vulkanskog su podrijetla. Smjestila u jugoistočnoj Aziji i zauzima veći dio Malajskog arhipelaga, najvećeg arhipelaga na svijetu. Na otoku Borneo ima kopnenu granicu s Malezijom, na Timoru s Istočnim Timorom i na Novoj Gvineji s Papuom Novom Gvinejom. Indonezija se sastoji od 17.508 otoka, koji zauzimaju površinu od 1.919.440 četvornih kilometara, a njih 6.000 je naseljeno.

Otoka Java je, uz Bali, najgušće naseljen indonezijski otok. Na njemu su pronađeni ostaci jednog od najstarijih praljudi, tzv. “javanskog čovjeka”, zbog čega se smatra da je naseljen već 2 milijuna godina. Oko 2000. godine prije Krista ovdje su se iz jugoistočne Azije naselili austronezijski narodi, od kojih potječe većina današnjih Indonežana. U to vrijeme Indonezija je već trgovala s Kinom i Indijom.

Najveći indonezijski otok je Borneo, čiji sjeverni dio pripada Maleziji i Bruneju, dok su Java i Sumatra najgušće naseljeni otoci. Tu su još i Sulawesi i Nova Gvineja, čiji istočni dio obuhvaća Papua Nova Gvineja. Postoje i skupine manjih otoka, od kojih su najvažniji Mali Sundski otoci kojima pripadaju Bali, Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba i Timor te Molučki otoci u koje se ubrajaju Halmahera i Seram.

Nakon Kine, Indije i SAD-a, Indonezija je četvrta država svijeta po broju stanovnika, a u njoj živi 240 milijuna ljudi. Stanovništvo se dijeli na brojne etničke skupine, od kojih je 788 pripadnika raznih naroda i plemena. Najraširenija religija je islam, a prisutni su još i kršćanstvo, hinduizam i budizam.

Jakarta je glavni i najveći grad Indonezije. Ostali veći gradovi na Javi su Surabaya, Bogor, Yogyakarta i Semarang. Najveći gradovi na Borneu su Banjarmasin i Pontianak, na Sumatri Medan i Palembang te na Baliju Denpasar i na Novoj Gvineji Djajapura.

S obzirom da preko Indonezije prolazi ekvator, i klima je ekvatorska. Stoga ovdje prevladava prašumska vegetacija, temperature su vrlo visoke i ima mnogo padalina. Indonezija se ubraja među najtrusnija područja na svijetu i prepuna je planinskih vulkana, od kojih je čak 129 aktivno. Jedna je od zemalja koje su najteže pogođene potresom i tsunamijem 26. prosinca 2004. godine, kada je na sjeveru Sumatre poginulo 220.000 ljudi.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Indoneziji:
Jakarta

Glavni grad Indonezije nekoć se zvao Batavia i bio je bogato središte Istočnoindijskog Carstva. Jakarta se nalazi na otoku Javi i najveći je grad jugoistočne Azije, a mnogo je zanimljivosti koje ovdje možete vidjeti i doživjeti. Među najznačajnijim znamenitostima svakako su: Džamija Istiqlal, najveća džamija u jugoistočnoj Aziji, zatim kineska kuća Candranaya, kao i Taman Fatillah, trg s nekoliko starih kolonijalnih zgrada i najstarijom crkvom, koja nosi naziv Gereja Sion.

Otok Bali

Ovaj Otok bogova najprivlačnije je turističko odredište čitave Indonezije, a ističe se bijelim pješčanim plažama koje se prostiru duž cijele obale i bujnom vegetacijom. Na Baliju ne propustite pogledati: svetište Pura Kehen, koje se nalazi u mjestu Bangliju, s veličanstvenim portalom iz 13. stoljeća; Besakih, najveće otočko svetište u mjestu Pejeng koje ima hram s najvećim zvonom u Indoneziji, izlivenim u jednom komadu bronce prije 23 stoljeća; Gunung Kawi, drevno svetište s nizom arkada visokih sedam metara i uklesanih u tvrdu eruptivnu stijenu; Denpasar – glavni grad Balija u kojem možete posjetiti brojne muzeje i svjetski poznati Bali Arts Festival.

Borobudur

Poznato duhovno svetište, hram Borobudur najveći je budistički spomenik na svijetu, a nalazi se u središtu otoka Jave. Hram se sastoji od niza terasa koje prikazuju različite stupnjeve na budističkom duhovnom putovanju: od neznanja preko prosvjetljenja pa sve do nirvane. Hram Borobudur jedno je od najvećih arhitektonskih čuda na svijetu.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: indonezijski
Religija: najrašireniji je islam (80-90 posto), a prisutni su još i kršćanstvo, hinduizam i budizam.
Valuta: rupija (100 sena)
Kako putovati: najpraktičnije je zrakoplovom; zračna luka Jakarta Soekarno-Hatta International Airport.
Kada putovati: najljepše je putovati između svibnja i rujna, kako biste izbjegli kišnu sezonu zbog čestih poplava.
Vize: Hrvatskim državljanima viza je potrebna, a možete se obratiti na adresu Veleposlanstva Republike Indonezije, Vlaška 83/II, 10 000 Zagreb.
Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Smještaj: Među luksuznijim hotelima u Jakarti su: Grand Hyatt Jakarta, The Ritz-Carlton, i Shangri-La Hotel. Cijene noćenja kreću se između 120 i 200 eura. U Jakarti ćete pronaći i hostele čija je cijena već od 8 eura za noć.
Restorani: Među najboljima u Jakarti su: Kupat Tahu Magelang s indonezijskim specijalitetima, kao i Bakerzin.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu.

Pripremila: Renata Cisar; Toonman / Shutterstock.com (naslovna fotografija)

Facebook Like Button