Flores indonezijski otočni raj nasmijanih ljudi ružičastog pijeska i posljednjih zmajeva

Indonezijski otok Flores, što na portugalskom znači cvijeće, gotovo je nestvarno mjesto koje ima ono nešto zbog čega djeluje kao da nije s našeg planeta.

Ocean koji ulijeva strahopoštovanje, impresivni vulkani i jezera na čijoj se površini ogleda divljina što dominira čarobnim krajem, kao da pripadaju nekom drugom vremenu. Iako je sat vremena leta udaljen od Balija, Flores nije ni približno toliko razvikan.

otok flores7

Razlog tome je divljina koja prednjači nad luksuzom. Najbolje ga je posjetiti od svibnja do studenog kad nema kiše. Dok su u gradovima ljetne temperature, u višim predjelima se spuštaju na ugodnih 20°C tijekom dana, a za noći i četiri stupnjeva niže.

ples na floresu

Na Floresu se govori mnogo jezika, a za razliku od ostatka Indonezije koja je većinom muslimanska, na Floresu žive pretežito rimokatolici. Flores nazivaju i otokom osmijeha, prvenstveno zbog sporijeg životnog tempa te srdačnosti rema posjetiteljima.

Zbog toga se i smatra granicom između muslimanskih i kršćanskih zemalja Pacifika. Većina putnika slijeće iz Balija, prenoće i kreću brodovima prema nacionalnom parku na jednodnevni izlet.

Ne znajući kakve sve ljepote Flores krije odlaze natrag – i pritom ostaju zakinuti za stvaranje uspomena koje otok omogućuje. Od rajskih vodopada, letećih lisica – najvećih šišmiša na svijetu do resorta, otok nudi mnogo više od poznatih zmajeva.

indonezija otok

No zaljubljenici u dubine i svijet ispod površine velikog plavetnila znaju da je jedan od aduta otoka cvijeća - upravo raj za ronioce.
Polazišna točka za istraživanje otoka je Labuan Bajo, malo ribarsko mjesto na zapadnom dijelu otoka. Od tamo možete krenuti na ronjenje ili krstarenje.
Sam grad ne nudi posebne znamenitosti. Ulice su pune turista i putničkih agencija koje u ponudi imaju raznovrsne aranžmane.

flores otok indonezija2

Skriveni biser Indonezije

Prije desetak godina Flores je djelovao zaboravljeno od civilizacije. Tada se moglo jesti samo u jednom dobrom restoranu, ali danas ima pregršt mjesta gdje se uživa u lokalnoj gastronomiji.

Stijene i golo tlo zamijenili su hoteli, resorti i razni sadržaji za turiste. Valja imati na umu da infrastruktura možda neće biti kao u nekim razvijenijim dijelovima svijeta, ali prirodne ljepote to kompenziraju. Najbolji način za istraživanje otoka je motorom ili automobilom koji dolazi s vozačem.

labuan bajo indonezija flores

Korisno je naglasiti da želite vozača koji zna engleski kako se ne biste izgubili u prijevodu.
Putovati se može i lokalnim autobusima, ali valja znati kako polaze tek kad se napune, a otočne ceste im ne dopuštaju brzu vožnju.
Postoje i druge mogućnosti prijevoza, poput turističkih autobusa za koje se najbolje raspitati u hotelu.

nacionalni park komod

Prekrasni nacionalni park Komod

Iz Labuan Baja kreće se prema nacionalnom parku Komodo – koje je jedno je od najraznovrsnijih morskih prostranstava na svijetu. Ondje živi više od 260 vrsta koralja, 70 različitih vrsta rakova, više od tisuću različitih vrsta riba te brojnih dupina i kitova.

Kada je 2011. godine Komodo ušao u konkurenciju novih sedam svjetskih čuda turisti diljem svijeta prepoznali su ga kao novu destinaciju za istraživanje, ponajprije zbog komodskih zmajeva, najvećih guštera na zemlji. Čak im i zračna luka svojim imenom (Komodo) odaje počast.

komodo nacionalni park flores

Otočani upozoravaju kako zmajevi nisu bezazleni. Mogu biti opasni i bolje im se ne približavati. Zbog toga se preporučuju organizirane ture s vodičima koji znaju što im je činiti u slučaju susreta sa zmajevima.

ružičasto jezero flores

Ružičasta plaža

Ružičasta plaža ili Pantai Merah jedna je od sedam takvih na svijetu i nalazi se na jednom od tri veća otoka koja čine istoimeni nacionalni park. Upečatljivu, crvenu boju koraljima daju od mikroskopske životinjice Foraminifera. Kada se djelići koralja pomiješaju s bijelim pijeskom nastaje nježna ružičasta.

Osim ružičaste plaže, i nekoliko malih dijelova istočnog zaljeva također je prošarano tom divnom nijansom. Ružičasta plaža nudi spektakl od koralja roniocima, a obzirom na dubinu ondje dolaze i početnici u istraživanju morskog svijeta. Ljubitelji fotografije ondje također dolaze na svoje, a za prekrasne snimke valja pričekati zalazak sunca.

flores indonezija

Rižina polja i bijele plaže

Na južnoj obali Floresa lako je uvidjeti kako raznolikost Indonezije tek počinje neobičnim životinjama. Odlučite li se na „road trip“ krenite od Ende i vidjet ćete bijele pješčane plaže, rižina polja i tradicionalna sela. U tom dijelu Indonezije, krajolik budi maštu svojim egzotičnim obroncima koji se stapaju s plavetnilom.

Doznati nešto više o otočnoj tradiciji i religiji možete vožnjom selima oko Maumera, na sjevernoj obali Floresa.

kelimutu vulkan flores

Mistična jezera

Jedno od najpoznatijih turističkim mjesta na otoku je krater Kelimutu ugaslog vulkana čiji vrh dostiže visinu od 1731 metra. S tri slikovita jezera različite boje od zelenkaste do crne predstavlja jedno od mjesta na otoku koje vrijedi vidjeti.

Tijekom prošlosti jezera su mijenjala nijanse, ali znanstvenici i dalje nisu tome pronašli uzrok. Najljepša su u izlazak sunca, ali da biste ih uspjeli vidjeti u rano jutro potrebno se probuditi jako rano.

U podnožju se nalazi Moni, seoce okruženo rižinim poljima načičkano palmama i bananama. Želite li vidjeti jezera u izlazak sunca, smještaj možete potražiti u privatnim kućama.

Facebook Like Button