Thalassotherapia

Djelovanje mora kao glavni preduvjet medicinskog oporavka.

Zbog iznimno povoljnih klimatskih prilika Crikvenica je 1906. godine službeno proglašena lječilištem, a taj izvorni karakter očuvala je sve do današnjih dana. Medicinski institut Thalassotherapia poznato je lječilište za reumatizam i bolesti dišnih organa i izvan granica Hrvatske.

Liječenje morem ili talasoterapija primjenjuje terapijsko djelovanje mora i primorja, a Crikvenica je savršeno mjesto za takvo liječenje. Stručna talasoterapija provodi se pod liječničkim nadzorom, a samostalna izvan zdravstvenih ustanova i prema preporuci liječnika. U morskim se lječilištima nakon tri do dvanaest dana javlja talasoreakcija, odnosno reakcija organizma na stres izazvan ljekovitim djelovanjem morskih činitelja.

Liječnici su vrlo rano počeli preporučivati Crikvenicu zbog blage klime, visokog postotka soli u zraku i bogate submediteranske vegetacije koji djelotvorno utječu na oporavak i liječenje bolesti dišnih organa. Kao poznato turističko središte i klimatsko lječilište Crikvenica se razvila već od kraja 19. stoljeća.

Čehinja Marija Steyskalova je 1910. godine osnovala Češko dječje oporavilište u iznajmljenoj vili „Zeleni gaj“, koja se nalazi između Crikvenice i Dramlja. Od tada ovamo dolaze brojna djeca na opravak, liječenje i ljetovanje. Na istom mjestu je 1948. godine osnovano Oporavilište za rekonvalescentnu djecu „Primorka“, a 1960. Zavod za talasoterapiju „Primorka“, čiji je osnivač prof.dr. Pansini s Pedijatrijske klinike u Zagrebu.Iste godine osnovan je i Zavod za talasoterapiju bolesti uha, grla i nosa u zapadnom krilu hotela „Therapia“, na inicijativu prof.dr. Šercera i akademika prof.dr. Padovana s ORL klinike bolnice „Dr. Mladen Stojanović“, danas poznate kao KB „Sestre milosrdnice“ iz Zagreba.

Godine 1967. dva se zavoda objedinjuju u Bolnicu za liječenje i rehabilitaciju dišnih organa, smještenu na sadašnjoj lokaciji. Godine 1979. bolnica dobiva status interkomunalne bolnice s nazivom Specijalna bolnica za rehabilitaciju i liječenje dišnih organa i reumatizma, a 1995. današnji naziv Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju. Zbog blage klime i velikog broja sunčanih sati godišnje u Crikvenicu dolaze tisuće turista iz čitavog svijeta.

KORISNE INFORMACIJE

 

 mještaj: na raspolaganju su vam hotel Falkensteiner Therapia , otel Crikvenica i hotel Villa Aurora .

Restorani: Amor njeguje dalmatinsku (riblji specijaliteti), talijansku (tjestenine, rižoti, pizze) i francusku kuhinju (mesna jela s odabranim vrsnim umacima). Restoran Maestral, pak, nudi ukusne morske i mesne specijalitete, internacionalna jela te zdravu mediteransku kuhinju.

Renata Cisar

Facebook Like Button