Toyota RAV4 AWD spoj snage i sofisticiranosti SUV automobila

Nenametljiv, ali vrlo smjeli izgled ovog automobila, sa svom udobnošću za komfornu vožnju i sigurnost kakva se očekuje od pogona na sva 4 kotača, svakako pruža Toyota RAV4 AWD, benzinskog motora 2,0 (129kW/175KS).

Toyota RAV4 i dalje je jedan od najpoželjnijih i najprodavanijih automobila u ovoj klasi diljem svijeta, a kako smo ga mi doživjeli provjerite u narednom tekstu.

ljeto s toyota rav4

RAV4 idealan je za duža ili kraća putovanja na kojima poželite skrenuti s uobičajene rute na dijelove puta koja ponekad zahtijevaju vozila koja se mogu bez problema uspeti na brdovite ili spuštati zahtjevnijim cestama ili putevima bez asfalta.

RAV4 dokazao nam je da uz udobnost vožnje osigurava bezbrižno terensko istraživanje prirodnih ljepota Gorskog kotara i Like, ali i maslinika iznad Trogira te vinograda na Korčuli.

toyota rav4 benzinac

Udruživanje snage, odaziva i učinkovitosti u sportskom terencu

S obzirom na to da zavidno velik prtljažnik i unutarnji prostor ovog automobila dozvoljava, osim kofera i uobičajenih stvari za ljetovanje, bezbrižno nošenje dodatne sportske opreme i mi smo se opskrbili stvarima za planinarenje i kajakarenje. Volite li kampirati ili na putovanje ne krećete bez svojih bicikala ovaj je auto kao stvoren za to. Naprosto, što poželite možete i povesti.

Krstarenje ovim impresivnim divom započeli smo u Zagrebu uputivši se put Gorskog kotara, Like i jadranske obale, a prvo smo odlučili provesti jedan dan na rijeci Gackoj u Lici, a potom par dana u nacionalnom parku Plitvička jezera.

RAV4 AWD TOYOTA

Tako smo smjestili kofere i sportsku opremu u ogroman prtljažnik, a automatsko otvaranje na daljinski omogućilo je brzo i ugodno spremanje za put.

Na našem planiranom putovanju put nas je doveo do rijeke Gacke na čijoj smo obali izvukli opremu za kajakarenje i dok nas je naš vjerni RAV4 čekao jedno smo jutro proveli u uživanju u prirodi i kristalno čistoj rijeci u plovidbi i relaksaciji za pamćenje.

Od kada je izašao RAV 4 postao je trenutačni hit na tržištu i postao ljubitelj niza generacija, a zadnje izdanje u kojem smo i mi uživali dodatno oduševljava opremom poput sustava automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s otkrivanjem pješaka noću, sustav automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s otkrivanjem biciklista, inteligentni prilagodljivi tempomat, prilagodljivi tempomat punog raspona te praćenje kolničkih crta u vožnji.

RAV4 toyota hrvatska

Ovaj benzinac s pogonom na sva 4 kotača ugodno nas je dovezao i do raskošno lijepih Plitvičkih jezera te u narednim danima sve do obale Jadrana.

Kako bi stigli do vidikovca Zavratnica morali smo se voziti zahtjevnijim „bijelim „ putem pod užarenim suncem, no izvrsna klima uređaj, glazba s odličnog surrounda (DAB – Digitalni radio prijemnik) i najvažnije snaga ovog vozila ovaj je komad puta učinila nezaboravnom avanturom i donijela nam je učas užitke za pamćenje.

Ne osjetivši tako rekuć makadamski put s jednim upadanjem u omanju baru uspješno je bez trzaja momentalno izvukao zadnji kotač ne osjetivši taj problem kao značajan. Osjećali smo se kao pravi avanturisti dok je pred nama pucao pogled na raskošno lijepu uvalu Zavratnicu.

toyota rav4 2020

Da je putovanje u udobnosti ovakvog automobila zamjetna dokazao nam je odlazak u predivne maslinike i vinograde iznad Trogira gdje smo preko uzbrdite zemljane ceste došli do najljepših položaja ovog kraja koji krije prirodne ljepote i bajkovit pogled.

Vjerojatno bi ovdje stigli i nekim drugim vozilom, ali sigurnost i tehnologija koju pruža RAV4 u ovakvim vrstama vožnje zasigurno je pouzdanija i bezbrižnija uz DAC (Downhill Assist Control) pomoć pri spuštanju niz strminu.

Pogodan za strastvene putnike koji vole sportsku vožnju, na gumama dimenzija 225/60 R18, ali i kao sigurni i udobni obiteljski automobil koji treba pružiti udobnost i prostranost zadnjih sjedala za djecu sa svim njihovim rekvizitima na putovanju.

rav4 benzinac toyota

Naime, RAV4 s pogonom na 4 kotača ima ugrađen sistem eko vožnje koja omogućava udobniju vožnju s uštedom potrošnje goriva, ali za nas strastvenije tu je i mogućnost prebacivanja pogona u sportski mod koji omogućava dinamičniju vožnju.

Svakako treba istaknuti i usklađenost sofisticiranog vanjskog izgleda s unutarnjim, prednjim dijelom kabine. Robusna jednostavnost ogleda se u volanu optočenog mekanom kožom udobnim za upravljanje, a vrhunska tehnologija vrlo je pristupačna uz lijepi izgled. U središtu se nalazi dodirni ekran multimedije i informacijskog zaslona u boji smještenih na povišenom središnjem dijelu nadzorne ploče.

Prozračna kabina omogućava izvrstan pregled kroz velika bočna stakla, a sjedala su udobna i konstruirana za duže udobne vožnje.

ljeto 2020 toyota rav4 awd

Pogledajte sve performanse RAV4 Elegant AWD 2.0 VVT-iE Direct Shift-CVT s 2,0-litrenim benzinskim motorom snage 175 KS

Tehnika
• Smart Entry sistem za samostalno otključavanje i zaključavanje vozila
• Prednji parkirni senzori
• Električno otvaranje/zatvaranje prtljažnika (daljinsko upravljanje)
Unutrašnjost
• DAB – Digitalni radio prijemnik

Vanjština
• 18″ (45,7 cm) aluminijski naplatci
• Gume dimenzija 225/60 R18
• Dodatno zatamnjena stakla straga

Snaga i moment
Snaga (kW/KS) 129/175
Okretni moment (Nm) 208
Max moment dostupan od (o/min) 4.300-5.200

Brzina
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 9,9
Max brzina (km/h) 190

Potrošnja (benzin)
Prosječna potrošnja (l/100km) 6,2-6,4
Gradska vožnja (l/100km) 7,7-7,8
Otvorena cesta (l/100km) 5,4-5,5

Ekologija
Emisija CO² – benzin (g/100km) 142-145

Facebook Like Button