Tretmani laserom

Tretmani laserom su u današnje vrijeme nadopuna svim znanjima o koži i postali su nezamjenjivo oružje u anti aging tretmanima i svim tretmanima rješavanja problema na koži, od hiperpigmentacija do bora ili vaskularnih lezija.

Koža lica je izuzetno zahtjevna za svaki tretman, jer se vrlo često radi o kompleksnoj problematici te prije svakog tretmana laserom kožu treba detaljno pregledati od strane dermatologa kako bi se tretman prilagodio upravo trenutačnom stanju vaše kože.

Laser, koliko god je nezamjenjiv za rješanje nekih problematičnih stanja na koži, istovremeno je izuzetno snažna energija koja može nanijeti veliku i nepopravljivu štetu.

Uz sva znanja o koži laser i u rukama stručnjaka može imati neželjene posljedice, vrlo rijetko, ali su moguće i o tome se uvijek razgovara unaprijed sa pacijentom. Kao i uvijek, naročito u ovakvim tretmanima, izuzetno je važna suradnja s liječnikom i pridržavanje danih uputa.
Potrebno je posebno nježno postupati sa kožom nakon ovakvih tretmana što uključuje i primjenu posebne kozmetike nakon laserskih tretmana.

Što možemo raditi sa laserom na licu::

Jelena Jakić Budišić1. Ukloniti neželjene dlačice na svakom tipu kože od najtamnijih pa do sasvim svijetlo smeđih na svim tipovima kože. Vrlo je važno da stručna osoba odredi parametre i razmak između tretmana kako bi se postigao maksimalan učinak u minimalnom razdoblju.
Uglavnom se radi o razdoblju od oko 5-6 mjeseci u idealnim uvjetima, ako imamo jako dobar odgovor korijena dlake na laser.
Vrlo često se radi o hormonalno provociranim neželjenim dlačicama. U našem podneblju je dokazana vrlo značajna razlika osjetljivosti korijena dlake na androgene u usporedbi sa recimo skandinavskim tipom žena.
Važno je obaviti razgovor sa pacijentima i predstaviti im realna očekivanja ovih tretman, jer trajno uklanjanje dlačica ne znači da one nikada više neće rasti na tom području, ali možemo reći da se trajno promijeni situacija tako da se može tretmanima održavanja držati pod kontrolom rast dlačica.

2. Ukoliko pacijent ima popucale kapilare svaka od njih se pojedinačno može ukloniti sa lica.
Tretman je vrlo učinkovit za one teleangiektazije koje su u tom trenutku prisutne . Nakon tretmana je potrebno određeno vrijeme za oporavak, jer se u koži dogodi upalna reakcija kojom se tretirana kapilara otpalvljuje iz kože. Koliko će snažna reakcija u koži biti ovisi kako je ona inače osjetljiva.
Oporavak može trajati od 7 do 21 dan što uključuje zaštitu od sunca kroz to vrijeme, ali i sasvim uredno funkcioniranje u svakodnevici uz dređeno prikrivanje sredstvima za korekciju.
Valja napomenuti da ovaj tretman ne može spriječiti nastajanje novih kapilara, ali se one koje su već nastale izuzetno uspješno rješavaju.

3. Ukoliko postoji problem proširenih pora ili prisutnog crvenila u dubini kože, tada izbor pada na laser genessis koji je minimalno agresivan prema površini kože. Nakon samog tretmana postoji nježna reakcija u vidu crvenila koja se kroz jedan dan smiruje u potpunosti. Tretman se izvodi svakih dva tjedna u prosjeku četiri puta uz kasnije tretmane održavanja prema potrebi. Dolazi do umirivanja crvenila i pore se sužavaju.
Uz taj tretman se postiže i reakcija pomlađivanja bilo da se radi o anti age učinku ili o tretmanu ožiljkastih promjena.
Za nastanak novog kolagena je potrebno biološko vrijeme pa se događa još jedan naknadni učinak s vremenom,a što se vidi u vidu poboljšanja tonusa i elastičnosti kože te kao brisanje sitnih bora i hiperpigmentacije kože.

4. Ukoliko pacijent želi instant tretman za uklanjanje bora, hiperpigmentacije ili ožiljaka od akni odgovor je laser pearl.
Ovaj tretman znači površinsku ablaciju kože i time postizanje glatkoće i mladog izgleda kože. Tretman se izvodi uz lokalnu anesteziju kremom i zahtijeva jedno vrijeme oporavka koje u prosjeku traje od 7-10 dana . Kroz to vrijeme se događa reakcija na površini kože koja uključuje stvaranje površinskih nježnih krusti i njihovo skidanje.
Ovaj tretman zaista daje jedan perlasti izgled koži bilo da se radi o anti aging tretmanu ili tretmanu neželjenih akni ili hiperpigmentacija. Tretman se nakon mjesec dana može ponoviti uz zaista visoku zaštitu kože od sunca i specijalne epitelizirajuće kreme.
Pacijenti koji se odluče na ovakav tretman su u konačnici izuzetno zadovoljni te primjećuju veliku razliku u izgledu kože.

Više informacija o njezi kože možete dobiti od dermatologije Jelena Jakić Budišić iz zagrebačke Poliklinike Nemetova.

UZ DOPUŠTENJE POLIKLINIKE NEMETOVA (Jelena Jakić Budišić)