Tužni Tonček i njegovi sudruzi

U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti na zagrebačkom Gornjem gradu od 28.11.-17.12.2017.mogu se pogledati crteži Drage Trumbetaša (1937.) iz njegovog obimnog opusa posvećenog „gastarbajterima“ (gostujućim radnicima) pod nazivom „Otuđeni životi“.

Njegov je Tonček do neraspoznatljivosti jednak svim ostalim muškarcima koji su zbog siromaštva krenuli iz svojih sela (uglavnom) u njemačke gradove, kako bi tamo kopali kanale, gradili nebodere (od tuda kolokvijalni naziv „bauštelci“) i obavljali sve one teške i prljave poslove koje tamošnji stanovnici nisu željeli raditi.

drago-trumbetas-1

Život im se odvijao između teškog rada i sumornog obitavanja, nerijetko u mizernim sobičcima s bocom u ruci i jeftinom konzervom za obrok. Iako Trumbetaš po svojim likovnim mogućnostima ne mora pripadati takozvanoj hlebinskoj školi naivnog izričaja , za svoj je gastarbajterski ciklus izabrao upravo takav pučki način crtanja, na granici karikaturalnog i s podsjećanjima na njemačke likovne umjetnike okupljenih oko pokreta „Nova stvarnost“ (Beckmann, Dix, Grosz) dvadesetih godina 20. stoljeća.

drago-trumbetas-2

Njegovi crteži obiluju detaljima iz života i rada promatranih likova (i sam je imao takva iskustva, ali ipak manje strašna, budući da je imao vremena zapažati i likovno evidentirati), ali i ozračjem gradova u kojima neki drugi ljudi žive nekim drugačijim životima. Izložba „Otuđeni životi“ Drage Trumbetaša pokazuje kako likovni jezik može biti itekako snažan i potresan pa iako je većina radova nastala 1973., gotovo strepimo od ponavljanja.

drago-trumbetas-3

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti