Uzbudljiva serija Džingis-kanova Mongolija stiže na male ekrane

Džingis-kanova Mongolija, nova trodijelna serija, koju na programu Viasat History možete premijerno pogledati 12. svibnja 2023. u 21 sat, donosi uzbudljivu priču o usponu Džingis-kana od izopćenika do vladara Mongolskog Carstva.

Džingis-kan, njegovi sinovi i unuci bili su daleko više od krvožednih ratnika

Osnaživali su žene, prihvaćali sve religije i povezivali Istok sa Zapadom, uz širenje inovacija na područjima od astronomije do umjetnosti. Za sobom su ostavili trajno nasljeđe. U ovom vam članku donosimo osam fascinantnih činjenica o Džingis-kanu koje smo doznali iz serije.

dzingis-kanova-mongolija-3

Osam stvari koje niste znali o Džingis-kanu

1. Životna priča Džingis-kana prvi je put ispričana u 800 godina staroj knjizi po nazivu Tajna povijest Mongola. Bila je to prva povijesna knjiga o Mongolima koju su napisali Mongoli – točnije, jedan neimenovani autor – a ne njihovi neprijatelji.

Materijal je prikupljen u arhivima brojnih obitelji vladara i plemenskih vođa. Ti su spisi smješteni u posebnu tajnu kutiju. Bez dozvole vođa, nitko nije smio pročitati te tajne povijesne spise – po čemu je knjiga i dobila svoj naziv.

2. Mongolija kao država u dvanaestom stoljeću nije postojala. Bilo je to područje travnjaka, golema bojišnica za suprotstavljene skupine zaraćenih nomada. Godine 1162. vođa jedne od tih skupina – Mongola – dobio je dijete. Tom dječaku, koji će kasnije postati Džingis-kan, nadjenuli su ime Temujin.

Bio je još vrlo mlad kad su mu pripadnici suprotstavljenog nomadskog plemena, Tatari, ubili oca – točnije, otrovali su ga. Temujinova je obitelj izopćena. To je mogao biti njihov kraj, no tragedija je na dječaka imala posve drukčiji učinak.

dzingis-kanova-mongolija-2

3. Prema Tajnoj povijesti, Temujin nije bio običan dječak. Knjiga tvrdi da je imao „oganj u očima“, što je značilo da je rođen s posebnom misijom. Nije bio tipični junak, nego je imao i svoje mane, strahove i sumnje. Nakon što su drugi nomadi napali njihov tabor, čak je ostavio svoju mladu suprugu kako bi spasio sebe. Znao je da bi ga napadači ubili da je ostao. Puno kasnije, nakon što je okupio saveznike, vratio se po svoju suprugu i porazio napadače.

4. Bio je pravi majstor za luk i strijelu. Naravno, koristio je tradicionalni mongolski luk, izrađen od materijala koji su bili dostupni nomadima: dijelova životinja, rogova, tetiva i ljepila dobivenog od riba. Bio je to vrlo elastičan luk, jednostavan za korištenje s konja, no izrada svakog od njih trajala je godinu dana, budući da su se slojevi morali mjesecima sušiti.

5. Bio je izvrstan taktičar. Njegova ga je majka podučila da je vrlo lako slomiti jednu strijelu, ali da je snop s puno strijela nevjerojatno čvrst.

Temujin se stoga okružio raznim ljudima s različitim vještinama. Morali su mu biti odani, no ne mu i povlađivati. Temujin je svoje vojne zapovjednike birao ovisno o njihovom prirodnom daru, a ne podrijetlu, čime je prekinuo stoljećima dugu nomadsku tradiciju temeljenu na hijerarhiji i savezništvima.

dzingis-kanova-mongolija-1

6. Do 44. godine života već je bio došao na vlast i postao gospodar stepe. U proljeće 1206. godine Temujin je sazvao kuritai – masovni skup normanskih naroda. Pored rijeke Onan u svetom gorju Khenti ustoličen je za velikog vođu cijelog Mongolskog Carstva. Tako je rođena Mongolija.

Temujin je ustoličenjem postao Džingis-kan. Ta je titula do danas ostala zagonetka; ne znamo odakle potječe taj naziv. Možda je želio pokazati svima da čini nešto novo i mijenja stari poredak. I, doista, uspio je ostvariti nešto što nikome nije pošlo za rukom 300 godina: ujedinio je razne nomadske skupine pod zajedničkim mongolskim identitetom.

7. U svoje je novo carstvo uveo pismo. Prije njega, mongolski se jezik samo govorio, no on je znao da je pisanje ključno za vladanje narodom, pa je stoga jednom zarobljenom neprijatelju naložio da Mongole nauči pisati. Taj je zarobljenik osmislio ujgursko pismo koje se i danas rabi u Mongoliji. Ujgurski je korišten u obrazovanju, financijama, upravi, ali i za izdavanje vojnih zapovijedi.

8. Uveo je i nove stroge zakone daleko ispred svojeg vremena. Zabranio je krađe i laganje. Naložio je iskazivanje poštovanja prema svim religijama. Otmice i zlostavljanje žena bili su zabranjeni. Kršenje zakona ponekad se kažnjavalo i smaknućem.

Džingis-kan nije bio neki bezumni nasilnik. Ustrojio je i vladao velikim carstvom s još većim ambicijama. Mongoli su bili spremni krenuti u osvajanja: više o njima i njihovom vođi doznajte u emisiji Džingis-kanova Mongolija – na programu Viasat History!

Uz dopuštenje: Grayling (sve fotografije)

Facebook Like Button