Varaždinske toplice

Ljekovita meka sjeverne Hrvatske.

Varaždinske Toplice nalaze se nedaleko istoimenog grada, u dolini rijeke Bednje, a još od antičkog doba poznate su kao termalno kupalište Aquae Iasae. Povijesni izvori kažu da ih je u 4. stoljeću obnovio rimski car Konstantin. Ipak, tragovi vezani uz Varaždinske Toplice vode još u dalju prošlost, u 3. stoljeće p.n.e., kada je na ovom području živjelo ilirsko pleme Jasi i za koje su pronađeni dokazi da su termalne vode koristili u zdravstvene i obredne svrhe.

Prva je knjiga o ljekovitosti ovdašnjih termalnih voda objavljena 1709. godine, a na latinskom ju je napisao dr. J. L. Payer. U svojoj knjizi, sedamdeset godina kasnije, spominje ih i dr. Ivan Krstitelj Lalangue, uspoređujući termalno vodu s onom iz Badena kraj Beča. Voda je, prema balneološkoj analizi, mineralna kalcijeva – natrijeva – hidrokarbonatna- sulfatna, sumporna hiperterma te iznosi 58°C. 

Suvremeno lječilište i kupalište otvoreno je 1820. godine uz liječnički nadzor pacijenata, da bi u novije vrijeme preraslo u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju s 1.100 kreveta u pet povezanih objekata: Stari grad, Konstantinov dom, Lovrina kupelj, Terme i Minerva. Liječenje pacijenata u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice temelji se na tisućljetnoj tradiciji korištenja termalne sumporne vode i ljekovitih peloida iz prirodnog izvora. Posebno uspješno obavlja se liječenje i rehabilitacije bolesti te ozljeda lokomotornog sustava.

Stručni tim čine liječnici specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, neurolog, specijalist medicine rada, medicinske sestre, fizioterapeuti i radni terapeuti, psiholozi, logopedi, defektolog. U Termama se obavlja fizikalna terapija u bazenima, terapijskim kadama, Hubbard kadama, a od sadržaja tu je hidromasaža, jacuzzi, biserne kupke, dvorane za vježbanje, elektroterapija, parafinoterapija, peloidoterapija i ultrazvuk.

KORISNE INFORMACIJE

Smještaj: u sklopu Specijalne bolnice su objekti Stari grad, Konstantinov dom, Lovrina kupelj, Terme i Minerva, čija je ponuda objedinjena na internetskom odredištu Minerve, a na raspolaganju je i privatni smještaj

Restorani: Diana nudi jela s roštilja, pizze, suhe nareske i salate, a ugostiteljski objekt Centar pizze i razne tjestenine.

Facebook Like Button