Vinkovci neotkriveni biser Slavonije

Slavonija je najveća hrvatska povijesna regija, koja se ponosno diči brojnim baroknim palačama i crkvama, plodnim ravnicama, autohtonim vinskim podrumima i prekrasnim prirodnim atrakcijama, a jedan od njezinih najdivnijih bisera nesumnjivo su Vinkovci, grad koji svake godine privlači sve veći broj znatiželjnih posjetitelja.

pokladno-jahanje

Vinkovci su nedavno predstavili novi vizualni identitet i slogan, izrađen u sklopu turističkog projekta Virtualni i kulturni turizam – ViCTour.

Novi vizualni identitet inspiriran je, između ostaloga, opusom Alberta Kinerta, rođenog Vinkovčanina, jednog od najvećih hrvatskih grafičara i ilustratora.

vinkovci-4

Zlatna boja klasja žita, kukuruza, suncokreta, grožđa ili traminca uhvaćenog u čaši, lišća bogatih šuma, nošnji i dukata pa sve do sjaja samog Sunca, samo su neke od slika ovog područja koje su ilustrirane jednostavno, moderno i neočekivano.

Logotip Vinkovaca prati smjernice dane brend strategijom, a to je kontinuitet života te kultura života i rada. Zajednički nazivnik su ljudi, upravo kako je vizualnim rješenjem to i prikazano.

vinkovci-1

Vinkovci su sjajan pokazatelj kako se sustavnim i promišljenim pristupom, može prometnuti u poželjnu turističku destinaciju. Tako, primjerice, već sedam godina zaredom, krajem proljeća organiziraju povijesnu, turističku i edukativnu manifestaciju pod nazivom Rimski dani, kojom Turistička zajednica grada Vinkovaca, u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci te ostalim partnerima želi predstaviti Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae.

Posjetitelji mogu otkriti i doživjeti tajne drevnoga Rima kroz prikaze borbe Barbara i Rimljana, radionice za djecu, rimske igre, igrokaze na latinskom, borbe gladijatora, izložbe grafita, rimski sajam, kovačnice i mnogo toga iz bogatog sadržaja festivala.

vinkovci-2

Nadaleko najdugovječnija turistička manifestacija grada su Vinkovačke jeseni. Osnovane su 1966. godine, a nedugo nakon postale su najveći i najpoznatiji kulturni događaj grada Vinkovaca, cijele Slavonije, pa čak i cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske.

U prvome planu ovoga festivala su njega narodnih plesova, nošnji i običaja, kako bi se različite tradicionalne vrijednosti iz narodnog života Slavonije očuvali.

Održavaju se svake godine simbolično u rujnu, s obzirom da upravo ujesen Slavonci budu najviše nagrađeni za mukotrpan cjelogodišnji rad.

vinkovci-3

Advent se obilježava i u Vinkovcima, na kojem se svake godine nastoji da bude još sadržajniji i najljepši do sada. Bogat i raznolik program namijenjen je za sve građane Vinkovaca, ali i mještane susjednih mjesta koji s radošću posjećuju Ledeni Orion i uživaju u svjetlucavim božićnim čarolijama.

vinkovci-5

Ako još niste, sada je idealno vrijeme da posjetite Vinkovce. Grad, kojeg nazivaju još i europskim Jerihonom, koji u kontinuitetu živi preko 8000 godina, nudi mnogo toga.

Od uvijek nasmijanih i srdačnih stanovnika, preko vrhunskih slavonskih specijaliteta do očaravajućih prirodnih ljepota i privlačnih turističkih manifestacija za sve uzraste, Vinkovci su šarmantan gradić čija će neposrednost i ljupkost osvojiti apsolutno svakog posjetitelja.

vinkovci-6

Uz dopuštenje: PR 365 (sve fotografije)

Facebook Like Button