Saznali smo zašto ljupki otok Ilovik zovu još i otok cvijeća

Mjesto Ilovik pravi je ljetni hit za sve željne iskonskog odmora, idiličan otok cresko-lošinjskog arhipelaga, mjesto kojeg ćete izabrati ako želite pobjeći od gužve, buke ili razvikanih destinacija jadranske obale.

otok mjesto ilovik otok cvijeca

Čim smo prilazili Iloviku vozeći se po kristalno plavom moru shvatili smo zašto ga zovu otokom cvijeća.
Njegova mirisna obala ovjenčana je sa svih strana raznobojnim cvijećem i ljekovitim biljkama, prizor kao iz raja.

jedrilica zaljev otok ilovik

Skroviti zaljev ljuljuškao je barke, jedrilice i katamarane ovogodišnjih turista koji su opušteno uživali u prizorima nanizanih kamenih kuća koju svaku, ali baš svaku krasi rascvjetani vrt, cvjetni balkon i prozori ukrašeni biljkama karakterističnim za ovo mediteransko podneblje.

grad otok ilovik jadran

Ono što mjesto Ilovik i otok Ilovik čini dodatno sjajnim mjestom za potpuni odmor jest činjenica da je zabranjen promet automobilima, a jako dobro svi znamo koliko bez takve buke odmor dobiva sva obilježja potpunog opuštanja.
Ilovik je lako pristupačan otok, jer ga od otoka Lošinja dijeli samo uski morski kanal pa osim što do njega možete doploviti privatnom brodicom, do ovog rajskog otočića može doći i redovitom trajektom Jadrolinije.

pristaniste otok ilovik

Zahvaljujući svojim blagim klimatskim uvjetima Ilovik krase palme, eukaliptusi, oleandri, nježne bugenvilije, ponosne ruže, limuni i naranče, agave i još mnoge vrste kaktusa te mnogobrojno mediteransko raslinje koje oblikuje idiličnu sliku mjesta.

zalazak sunca otok ilovik jadran

Bez obzira na nekadašnji težak život otočkog stanovništva Ilovika i veliko iseljavanje, mjesto i dalje ima privlačnu moć i zbog svoje jedinstvene ljepote njegovi mu se mještani stalno vraćaju ili u zlatnim godinama ostaju živjeti u svom rodnom kraju.
Jer tko bi odolio kristalno plavom moru koje okružuje Ilovik, mirnim uvalama i skrovitim plažicama među kojima se ističe pjeskovita plaža Paržine, maslinama, smokvama i romantičnim kamenim uličicama uokvirenima dobro njegovanim cvjetnim oazama.

ulica grad otok ilovik

Ilovik je idilični otok Mediterana baš kakav je nekad bio

Kvalitetu života na ovom romantičnom otoku podigla je izgradnja kanalizacije, dovedena je pitka voda, a pomno je sagrađena i riva s unificiranim kamenim klupama i zelenim drvenim naslonima, jer se pazilo na svaki detalj kako ne bi bilo odskakanja od otočke netaknute prirode.

Ako ste sanjarili o romantičnom gradiću na obali mora kojeg krase i mnoge antičke ili srednjovjekovne znamenitosti Ilovik je vaš pravi izbor.

bugenvilij a kuca otok ilovik

Osim što Ilovik najviše odlikuju dobrostivi ljudi koji se brinu od svom mjestu na izuzetno pohvalan način ovdje ćete šetnjom naići na mali središnji trg kojeg krasi stoljetno stablo čineći izvrstan hlad dok promatrate župnu crkvu sv. Petra i Pavla koju su izgradile složne ruke iseljenika ovog otoka.

Predivan sat koji krasi ovu ponosnu crkvu opomenuti će vas da krenete dalje u razgledavanje rajske cvjetne oaze kamenih uličica pa ćete tako doći i do bunara Studenac.
Izgledom zanimljiv Studenac je dubok 12 metara, a u njemu je izvor žive vode no treba znati da je on i mjesto okupljanja mještana Ilovika oko kojeg se svake godine na Petrovu, točno 26. 6., uz pjesmu i ples slavi blagdan sveca i zaštitnika Ilovika.

crkva otok ilovik

Ljeto i odmor pravi su trenuci za lagane šetnje, a nakon nekoliko minuta hoda pred vama će osvanuti mala kapelica, koju mještani zovu Lurdska.

Pješačke staze, koje su pogodne i za bicikliranje, predivna su meditativna mjesta koja će vas provesti diljem ovog otočića koji se proteže na 5,51 km kada ćete nakon laganog uspona doći do vidikovca Did odakle seže veličanstveni pogled na cijeli otok Ilovik, šarmantne otočiće Sv. Petar i Kozjak, te na južni dio otoka Lošinja i predivnu uvalu Mrtvašku.

obiteljska kuca otok ilovik

Što i gdje jesti u Iloviku

Volite li se hraniti birano i zdravo, Ilovik je mjesto za vas. Ovdje ovce imaju slobodnu ispašu, brsteći i hraneći se u iskonskoj prirodi, a mjesni ribari za vas će iz mora izvaditi najfinije ribe i plodove mora koje možete odmah spravljati.

restoran dalmatinka ilovik

Uz rivu se nalazi nekoliko sjajnih restorana i konoba kao što su Porto, Panino, Dalmatinka, Esempio i Amico, a kako bi gušti bili najbolji, odsjedate li u ovom raju Jadrana, najbolje je namirnice kupiti od lokalnog stanovništva i napraviti svoju mirisnu mediteransku gozbu 

skampe skoljke restoran dalmatinka ilovik

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button