Jelsa i Hvar top su destinacije začinjene sjajnim dodacima ljeta

Hvar je zasigurno jedan od najljepših otočkih dragulja predivnog nam Jadranskog mora, ali kada ga se obiđe „s vanjske“, morske, strane doživljaj je naprosto spektakularan.

Mnoga su mjesta na Hvaru hvale vrijedna bilo po pitanju bujne mirisne vegetacije ili autohtonih proizvoda koje izrađuju vrijedne ruke ovih hrvatskih otočana.

No poseban je osjećaj koji prožima svakoga tko je Hvaru pristupio s morske strane, lomeći pitomo more koje oplahuje smaragdne uvale i uvalice za sidrenje, kupanje ili totalno opuštajuće sunčanje uz zvukove cvrčaka i miomiris prirode.

diana miklos glamping Plage Cachée

Plage Cachée nestvarno lijepo mjesto na otoku Hvaru

Uplovljavanje u jedan skriveni kutak otoka Hvara kao stvoreno je za sve koji vole iskonski dodir s prirodom, potpuni užitak u ljetovanju kojeg si sami kroje.

Iznad Plage Cachée nalazi se zaklonjen glamping s komforno uređenim šatorima koji svakome tko na vrijeme rezervira svoj pruža zasigurno nezaboravno ljetovanje u luksuznom okruženju, a opet pomalo robinzonske atmosfere, za one pustolovnog duha koji žele direktan dodir s prirodom – od zore do mraka :)
Branje povrća i voća u obližnjem vrtu kojeg možete pripremiti pod vedrim nebom u otvorenoj kuhinji opremljenu u mediteranskom duhu potpuno oduševljava.

glamping otok hvar Plage Cachée

Naime, kako joj i profinjeno, francusko ime kaže Plage Cachée, skrivena plaža, zaista vas može „sakriti“ od pogleda u svojim šumarcima i vegetaciji koja se spušta sve do modre uvale u kojoj je kupanje i sunčanje toliko primamljivo da rijetko tko može odoljeti pa čak i kada je lipanjsko sunce u pitanju, a kada temperature mora ponekad još i nisu za one koji vole tropske temperature mora :)

No, predsezonsko krstarenje vjerujte ima svojih prednosti, a u to smo se uvjerili i ove godine ploveći jahtom Freedom s kojom smo mogli obići baš svaki kutak bez gužve za pristanak uz obalu.

jahta freedom 5 stars

Plovidba luksuznom jahtom Freedom, dužine 50 metara sa sadržajem koji plijeni pažnju, od bazena i Jacuzzija na sunčalištu najviše palube do sjajno opremljenih kabina sa svim onim komfornim sitnicama koje znače pravi luksuz plovidbe, bilo je nezaboravno iskustvo. Naime, ovo nas je moderno plovilo nekoliko dana udomljavalo uz sjajne specijalitete chefa kuhinje i vrhunska vina u svakom slijedu odlično spravljenih delicija.

otok hvar grad hvar

No, ovakav način ljetovanja pravi je dokaz da je i više nego impresivno spoznavati obalu s mora, dok plovite raskošnim brodom, zaista je veličanstven prizor kada se ispred vas ispruži moćni Hvar, kojeg su obožavali svi od starih učenih Grka, osvajačkih Rimljana pa sve do ribara i mornara od težaka i vinogradara te bogatih trgovaca koji su ga oblikovali stoljećima i stvorili gradove i mjesta koja plijene svojom poviješću, arhitekturom, kamenim autohtonim kućama u kojima i dan danas vrijedni ljudi izrađuju vina okupana suncem, božanstveno maslinovo ulje, likere i džemove od smokve, a nadaleko je poznata i hvarska lavanda.

grad jelsa otok hvar

Šarmantna Jelsa prava je umjetnička duša otoka Hvara

I tako nas je milju po milju put doveo do obale pitoreskne Jelse, mjesta čija su mnoga blaga pod zaštitom UNESCO-a, a koja se smjestila na sjevernoj obali otoka Hvara.

crkva crkvica grad jelsa hvar

Čim smo sišli na uglačani kamen pristaništa i u suncu okupanu Jelsu pozdravio nas je simbol ovog gradića bakreni magarac isklesan rukama Ivana Škrmeta koji je zauvijek obilježio rivu koju krase mnogobrojni restorani, slastičarnice, suvenirnice i trgovinice, a u punom sjaju i dan danas ponosno se uzdižu crkve i crkvice koje su ljudima donosile forcu, utjehu i nadu koja je itekako potrebna u otočkom načinu života.

grad jelsa otok hvar

Jelsa je već nadaleko poznata kao turističko mjesto koje pruža idiličan odmor, a naši su gosti na brodu gradonačelnik Jelse Nikša Peronja i direktorica Turističke zajednice općine Jelse Marija Marjan te Ivana Krstulović Carić koja je na čelu udruge Održivi otok odgovarali na sva naša znatiželjna pitanja o njihovom voljenom gradu Jelsi.

crkva grad jelsa otok hvar

Osim privlačnih turističkih događanja od kojih se ističe Wine, olive & heritage festival u kojem uživaju svi ljubitelji vrhunske vinske kapljice poznatih hvarskih vina, oni koji vole maslinu i njene božanske proizvode do onih koji cijene mediteransku prehranu s posebnim obilježjima hvarskih karakterističnih proizvoda, na Jelsi se uvijek može pronaći sadržaj koji će zaokupiti pažnju čak i onih koji su se došli isključivo odmarati.

Što treba vidjeti u Jelsi

 Impozantnu zgradu Općinskog doma izgrađenu u neorenesansnom stilu, obložena moćnim kamenom, u kojoj danas možete popiti jednu od najfinijih kavica sjajno uređenog kafića dok gledate na mirni zaljev u kojem su mnogi našli zaklon od nemirnog mora

grad jelsa pjaca hvar gradski trg

 Centralnu Pjacu, trg na kojem se odvija središnji dio kako danas tako i nekoć, mjesto okruženo trgovinicama, poštom, kafićima, suvenirnicama i restoranima koji mame svojim ukusnim specijalitetima, a Trg hrvatskog narodnog preporoda kako danas nosi ime, krasi fontana izgrađena davne 1934. te zamislite samo izvor pitke vode Slatina koji stvara potočić koji utječe u more

grad jelsa hvar zupna crkva sv. Fabijana i Sebastijana

 Župna crkva sv. Fabijana i Sebastijana datira još iz davne 1331. godine, a 1535. godine dobiva oblik tvrđave kako bi služila i kao obrana od osvajača, naročito Turaka. Osmerokutnu crkvicu s kraja 17. stoljeća pod imenom Crkva sv. Ivana, renesansno-barokni trg te Crkvu Gospe od Zdravlja s predivnim vidikovcem, jer je Gospa od zdravlja ujedno i zaštitnica Jelse i okolnih mjesta
 Kuću Dobrović nekad bogate obitelji koja je iznjedrila svjetski poznatog slikara Juraja Dobrovića, a koji je istu poklonio gradu Jelsi
 Lapidarij prepun privlačnih oku predmeta iz antičkog i srednjovjekovnog doba
 Čuveni spomenik križonoši – zahvala svima koji su kroz mnoga stoljeća sudjelovali u tradicionalnoj pokorničkoj procesiji
 Idilični perivoj i park u kojem je neizostavan pogled na uglednog brodara koji je svesrdno sudjelovao u izgradnji Jelse, impozantni spomenik kapetanu Niki Dubokoviću. Tu je i neizbježan susret sa spomenikom skladatelju, glazbeniku i piscu i Antunu Dobroniću čija djela i danas griju mnoga srca vječnih romantičara

grad hvar tvrdava zidine

Grad Hvar top destinacija svih putoholičara

Nakon što smo upoznali Jelsu, prepunu legendi, utvrda, priča uplovljavanje u luku grada Hvara bilo je impresivno, jer pogled na drevne zidine tvrđave Fortice ili kako je još zovu Španjola na vrhu brda, stamene rimske palače koje čine jednu od najljepših arhitektonskih slika jednog mediteranskog grada, uglačanu sjajnu rivu na kojoj se ponosno nižu znamenitosti od najstarijeg pučkog kazališta, vremešnog Arsenala iz 1612. godine, veličanstvenog Franjevačkog samostana, sve do impresivnih hotela, vrhunskih restorana i terasa te nekih od najluksuznije uređenih plaža čine zaokruženu sliku predivnog grada Hvara za sve koji dolaze osjetiti iskonski hedonizam gastronomije, zabave i potpunog odmora.

franjevacka crkva grad hvar

Grad Hvar je sjajan spoj bogate povijesno kulturne baštine, znamenitosti od kojih zastaje dah, veličanstvene mediteranske prirode i mondene turističke najsuvremenije destinacije.

suvenirnica grad hvar

No ono što dodatno privlači današnje posjetitelje Hvara bogati je noćni život koji privlači ljude željne dobre zabave. Jedan od najpoznatijih klubova dakako je općepoznati Carpe Diem, nezaobilazan dio svakog dobrog provoda.

hvar terasa restoran divino

Objed na Hvaru posebna je priča gdje u nekom od brojnih restorana sa svježom ribom, domaćim maslinovim uljem i organski uzgojenim povrćem te bogatom vinskom kartom hvarskih vina svatko doživi onaj pravi osjećaj ljetnog odmora prepunog iskonskih okusa i mirisa Hvara. Onaj kojeg smo mi stavili na vrh ljestvice svakako je je DiVino restoran & wine bar sa sjajnim izborom najfinijih delicija, odlične vinske karte, ali i najljepšeg pogleda na morsku pučinu i grad Hvar.

Dođete li na Hvar nemojte zaboraviti da se ovaj zeleni otok diči i izuzetnim sortama grožđa od kojih nastaju vrhunska vina poznata diljem svijeta poput crnog plavca malog, bijele bogdanuše i pošipa te sjajne maraštine i sorte prč.

grad hvar bar plaza

Kada dođe vrijeme kupanja i izležavanja na suncu uz more onda će za svakoga Hvar biti rajsko mjesto opuštanja

Brojne netaknute uvale, kao što je zasigurno Dubovica najljepša plaža u blizini grada Hvara pa Maslinica, Zaraće, Pokonji dol ili Mekićevica osvojit će vas smaragdnim morem, mirisom borovine i bijelim stijenama za one koji u sebi nose malo više avanturističkog duha.

dubovica

Otok Hvar krije još mnoga mjesta, povijesne priče i znamenitosti, autohtone proizvode i hranu koju možete osjetiti samo na ovom jadranskom najtoplijem otočnom dragulju.

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button