
Manager i somelijer restauranata i wine bara DiVino Kolumbić Mario sastavio je respektabilnu vinsku kartu koja se nudi u jednostavno, s pomalo francuskog štiha namještenom restoranu s raskošnim pogledom na pučinu koja gleda na Paklene otoke i dio Hvara u kojem se nalaze nanizane luksuzne ville.
Već pri samom ulasku u otvoreni dio restorana do kojeg vode kamene stepenice, doživljava se utisak povijesnog zdanja lociranog na jednom od najljepših dijelova starog grada Hvara tik podno franjevačkog samostana i crkve što sliku čini bajkovitom. Miris mora odmah ispod terase, šuštanje valova i raskošne palme čine ovaj restoran jednim od najljepših na Hvaru.
U ulaznom dijelu restorana nalazi se dućan i vinoteka u kojoj se održava kušanje vina prema dogovoru, a u ponudi su i razne delikatese poput tartufa, ručno rađenih džemova i vrhunskih maslinovih ulja. Nakit u dućanu čini završni ukras izbora u kojem se uživa.
Da je ovo mjesto i najpoželjnije za i kada je dobar zalogaj u pitanju dokazuje i pomno složen meni.
Za predjelo nam je bio poslužen kiš od špinata na kukuruznom brašnu i sirni namaz uz domaći kruh zlatne boje s hrskavom koricom. Savršeno nam je nakon toga prijala marinirana hobotnica s đumbirom, celerom, komoračem, sušenim rajčica i orasima koja se inače služi kao predjelo, no zbog izdašnosti mi smo je tretirali kao glavno.
Bili smo počašćeni sa savršeno svježom i pitkom graševinom Puhelek koja se odlično sljubljivala i smirivala specifičan okus đumbira.
Oduševljavaju i pomno odabrana maslinova ulja od kojih neka i s dodatkom ružmarina, domaćih hvarskih proizvođača.
Od pjenušaca nudi se Tomac i Puhelek te talijanska prosecco vina, a na vinskoj karti dominira Korakov chardonnay odrađenom po sur lie metodi te vrhunska vina Meneghetti.
Od hrvatskih vina tu su i sve priznata Duboković i Vujnović vina.
Meni je sastavljen od pomno biranih namirnica lokalnih proizvođača i vrlo je spretan mozaik zanimljivo ukomponiranih morskih plodova, primjerice neobično spravljena hobotnica u kojoj smo uživali, do izvrsnih mesnih prijedloga. Hrana je servirana na kristalno bijelom posuđu s neočekivanom kombinacijom namirnica koje sve odreda zvuče kao primamljiva poslastica.
DiVino restaurant svakako je nezaobilazno mjesto i sinonim za odlično spravljenu hranu i vrhunska vina gdje svako druženje postaje nezaboravno.
Autor: Diana Mikloš
