Jelsa i skriveni dragulji zaleđa – otkrijte sela i prirodne ljepote istočnog dijela otoka Hvara

Hvar je poznat po svojim prekrasnim plažama, kristalno čistom moru i živopisnim gradovima, ali pravi dragulji ovog otoka kriju se u njegovom zaleđu. Ako tražite autentično iskustvo koje će vas uistinu povezati s kulturom i prirodom ovog otoka, posjet istočnom dijelu Hvara je pravi izbor za vas.

jelsa otok hvar

Jelsa – srce istočnog dijela Hvara

Za početak, Jelsa je savršeno mjesto za bazu vašeg istraživanja. Ovaj šarmantni gradić nudi mnogo toga, uključujući Wine, Olive & Heritage Festival, gdje možete kušati najbolje od hvarskih vina i maslinovih ulja, te doživjeti bogatu kulturnu baštinu otoka. Festival je savršen uvod u ljepotu i bogatstvo okusa koje ćete doživjeti u okolnim selima.

Pitve – izvor prošlosti u netaknutoj prirodi

Prvo na popisu je selo Pitve. Ovo staro selo, smješteno na brežuljku iznad Jelse, pruža očaravajući pogled na okolicu i more. Uske kamene ulice i tradicionalne dalmatinske kuće vraćaju vas u prošlost, dok mirisi lavande i ružmarina ispunjavaju zrak. Pitve je idealno mjesto za miran odmor, daleko od gužve i buke.

selo pitve otok hvar vinogradarski muzej

Vinogradarska Zbirka – povijest Hvara u čaši vina

Nedaleko od Pitvi, možete posjetiti muzej Vinogradarske zbirke. Ovdje ćete saznati sve o bogatoj povijesti vinogradarstva na Hvaru, od starih vremena do suvremenih tehnika. Degustacije vina su obavezne, a ljubazni domaćini će vam rado ispričati priče o svakoj sorti i vinogradu.

Bogomolje- tradicija i gostoprimstvo

Selo Bogomolje, smješteno u unutrašnjosti otoka, je pravo utočište mira i tišine. Posjet Jelsi ne bi bio potpun bez izleta u selo Bogomolje, gdje se nalazi Rajski vrt Radojković.

Ova obiteljska uljara poznata je po svojoj vrhunskoj proizvodnji maslinovog ulja. Maslinici Radojković prostiru se na padinama koje gledaju na more, stvarajući idealne uvjete za uzgoj maslina.

Rajski vrt  Radojkovic proizvodnja maslinovog ulja uljara bogomolje selo hvar

Posjetiteljima se pruža jedinstvena prilika da obiđu maslinike, nauče o tradicionalnim metodama berbe i prerade maslina te kušaju visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je osvojilo mnoge nagrade.
Rajski vrt Radojković pravi je dragulj u srcu Bogomolja, nudeći autentično iskustvo i nezaboravan doživljaj svim ljubiteljima prirode i gastronomije.

Humac pravo osvježenje za oči i iskonski povratak rirodi

Humac je još jedno selo koje ne smijete propustiti. Ovo napušteno pastirsko selo sada je muzej na otvorenom, gdje možete doživjeti kako su ljudi živjeli prije nekoliko stoljeća. Kamene kuće i suhozidi stvaraju jedinstven ambijent, a u blizini se nalazi Grapčeva špilja, arheološko nalazište iz neolitskog doba.

selo humac kamene kuce otok hvar

Vrisnik – selo umjetnosti

Vrisnik je selo koje odiše umjetnošću i kreativnošću. Ovdje možete pronaći mnoge galerije i ateljee lokalnih umjetnika koji crpe inspiraciju iz prekrasnog okruženja. Selo je okruženo vinogradima i maslinicima, što ga čini idealnim mjestom za opuštanje i uživanje u mirisima i okusima Hvara.

Istočni dio Hvara krije mnoge dragulje koje tek treba otkriti. Svako selo ima svoju priču, jedinstvene okuse i mirise, te nudi nezaboravno iskustvo. Bilo da ste ljubitelj vina, maslinovog ulja, povijesti ili jednostavno tražite miran kutak za odmor, sela istočnog Hvara pružit će vam sve to i više. Upustite se u ovu avanturu i otkrijte Hvar na potpuno nov način.

Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica Wish hr portala

Facebook Like Button