Grad Jelsa srce je otoka Hvara i dom Wine, Olive & Heritage festivala

Jelsa, smještena na sjevernoj obali otoka Hvara, stoljećima je bila važno središte kulturnog, ekonomskog i društvenog života ovog područja. Ovaj šarmantni gradić osnovan je u 14. stoljeću, a njegovo bogato povijesno naslijeđe vidljivo je na svakom koraku.
Kroz stoljeća, Jelsa je bila poznata po svojoj pomorskoj i vinogradarskoj tradiciji, a danas je popularna destinacija za turiste koji traže autentično iskustvo Mediterana.

hvarska lavanda jelsa

Wine, Olive & Heritage Festival

Jedan od glavnih događaja koji privlači posjetitelje u Jelsu je Wine, Olive & Heritage Festival. Ovaj festival slavi bogatu tradiciju proizvodnje vina i maslinovog ulja na Hvaru, ali i kulturnu baštinu otoka. Festival se održava svake godine tijekom ljeta, obično u srpnju, kada su dani dugi i sunčani, a noći tople i ugodne.

vinska-festa-jelsa

zašto biste posjetili Wine, Olive & Heritage Festival

Wine, Olive & Heritage Festival nije samo prilika za kušanje najboljih vina i maslinovih ulja s otoka, već i za sudjelovanje u raznim kulturnim i edukativnim događanjima. Festival okuplja vinare, maslinare, kuhare, umjetnike i zanatlije iz cijele regije, pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku da se upoznaju s lokalnim proizvodima i tradicijama.

woh-jelsa-23-6

Bogati program Wine, Olive & Heritage Festival uključuje
Degustacije vina i maslinovih ulja gdje posjetitelji mogu kušati širok spektar vina, od svježih bijelih do bogatih crnih vina, kao i visokokvalitetna maslinova ulja proizvedena tradicionalnim metodama.

Mnogobrojne radionice i prezentacije koje se održavaju sjajna su prilika za naučiti nešto novo, kako o otoku i Jelsi tako i o vinima i maslinama. Na njima možete naučiti i više o procesu proizvodnje vina i maslinovog ulja, kao i o njihovim zdravstvenim prednostima.

centar jelsa otok hvar stari grad

Mnogi lokalni restorani i kuhari sudjeluju u festivalu, pripremajući jela od lokalnih namirnica koja savršeno komplementiraju vina i maslinova ulja.

Umjetničke izložbe, koncerti i drugi kulturni događaji održavaju se diljem Jelse, pružajući posjetiteljima bogato kulturno iskustvo.

Zanimljivosti koje možda niste znali o gradu Jelsi

Osim festivala, Jelsa nudi mnoštvo drugih zanimljivosti koje vrijedi istražiti!

otok hvar grad jelsa ljetovanje odmor

Prošetajte starim dijelom grada i otkrijte šarmantne kamene kuće, uske ulice i brojne povijesne znamenitosti.
Crkva Sv. Ivanadatira iz 15. stoljeća smještena je na središnjem trgu i predstavlja savršen primjer dalmatinske arhitekture.
Prošećite uz more i jelsinu luku uživajte u pogledu na brodice i jahte koje se ljuljuškaju na valovima, a vjerujte Jelsa je okružena i prekrasnim plažama, od kojih su najpoznatije Mina i Grebišće, idealne za opuštanje i kupanje.

jelsa otok hvar plaza

Jelsa je destinacija koja nudi savršen spoj povijesti, kulture, gastronomije i prirodnih ljepota. Wine, Olive & Heritage Festival čini je još privlačnijom, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo koje slavi najbolje što Hvar nudi. Bilo da ste ljubitelj vina, hrane, povijesti ili jednostavno tražite opuštanje, Jelsa i okolna sela pružit će vam nezaboravan odmor.

OVDJE otkrijte i više zašto su Jelsa i Hvar top destinacije začinjene sjajnim dodacima ljeta

Tekst i fotografije: Diana Mikloš WSET II

Foto hrane i festivala: Zlatne riječi

Facebook Like Button