Vinski podrum Goriška brda

Prelijepa pokrajina, odakle pogled puca sve do mora, na Furlaniju Julijsku krajinu i Veneto, ima posebnu magičnu moć. To je zemlja brežuljaka, na pola puta između Alpi i Jadrana, koja održava, a istovremeno i razvija svoju tradiciju, štiti svoju ljepotu i daruje blagotvorne utjecaje, koje svatko tko dolazi u Goriška brda može prepoznati i osjeti. Pogled se prostire na nebrojene vinograde i voćnjake a ljudi žive sa zemljom, slušajući je, svjesni kako im je uz veliku pažnju ona najbolji prijatelj.

goriska-brda-1

Tu se nalaze prirodne atrakcije, bogato kulturno i povijesno nasljeđe, koje turiste podsjeća na talijansku Toskanu, aktivnosti u prirodi, tradicija vinogradarstva, voća i maslinarstva, pčelarstva (najbolji u Sloveniji) i enogastronomija.

goriska-brda-2

Događaji koji svakako zaslužuju posjetu su: Brda i Vino u Šmartnom (u drugoj polovici travnja), Praznik rebule i maslinovog ulja u Višnjeviku (početkom svibnja), Dani otvorenih podruma (ture i degustacije vina kod različitih vinara, početkom lipnja), Praznik trešanja na Dobrovem (najveća i najznačajnija manifestacija u Brdima, koja obuhvaća biciklistički maraton, pješačenje od trešnje do trešnje), Sanje u Medani Šmartnu (dani knjiga i vina krajem kolovoza), Sveti Martin u Šmartnom (degustacija mladog vina – prva polovina studenoga).

goriska-brda-4 goriska-brda-3

U samom srcu Goriških brda, pored očaravajućih vinograda, rađaju se odlična vina Vinskog podruma »Goriška Brda«. Misija jedne od najpoznatijih i najvećih vinskih kuća u Sloveniji je nastaviti i još uspješnije usavršavati višegodišnju tradiciju proizvodnje vina. Svakodnevno oduševljavaju ljubitelje i poznavatelje vina kako na domaćem tržištu tako i u 26 inozemnih zemalja.

Tajna je u vještini kojom njihov tim koristi neponovljive prirodne darove područja Goriških Brda i prenosi ih predanošću lozi i vinarskom strašću u svoja međunarodno nagrađena mirna vina i pjenušce.
Vinski podrum “Goriška Brda” osnovan je kao zadruga daleke 1957. godine i do danas je 100% u vlasništvu članova zadruge. Od samoga početka podrum je u velikoj mjeri utjecao na razvoj poljoprivrede i kvalitete života u Goriškim Brdima.

goriska-brda-5

Vinski podrum “Goriška Brda” sa svojim članovima zadruge upravlja s 1000 ha vinograda, koji se protežu na pola puta između Jadrana i Alpi.
Duboko su uvjereni da je njihov pristup proizvodnji grožđa i vina jedini pravi put i zato je većina njihovih vinograda uključena u integrirani sistem proizvodnje. Vinogradar u prosjeku obrađuje manje od dva hektara vinograda, ali se zato može potpuno posvetiti lozi, što se na kraju odražava na kvaliteti grožđa i vina. Kvaliteta vina se rađa u vinogradu i to je jedan od njihovih glavnih prioriteta kako se postiže vrhunska kvaliteta.

goriska-brda-6

Kako u vinogradu tako i u podrumu koriste vrhunsko znanje i sa suptilnim i odgovornim praćenjem prirodnih ciklusa dobivaju vrhunsko vino koje daje njihovim kupcima sigurnost i besprijekornu kvalitetu slovenskog porijekla. “Nastojimo tako našim ljudima kao i strancima ponuditi domaći i kvalitetan proizvod koji priča priču o našem podrumu kao i priču obiteljskog poljodjelstva te predstavlja Brda kao prekrasno mjesto pod suncem u jednoj od najzelenijih vinskih regija u Sloveniji. O vinu je gotovo nemoguće govoriti bez povezivanja s lokalnom gastronomijom i vinskim turizmom, jer je to iskustvo teritorija kao cjeline.”

Foto: Zoran Lončarević

Facebook Like Button