Virovitica voli vlakove

Postoji duhovita izreka o sličnosti koja povezuje male vlakove i ženske grudi: namijenjeni su djeci, a igraju se odrasli.

mali-vlakovi-1

To možemo primjeniti (što se tiče malih vlakova sasvim sigurno) na kolekcionara i maketara Gorana Denca koji „od malih nogu“ sakuplja i izrađuje makete malih vlakova, ali i kućica (kojima oblikuje ambijente) kako bi svoje vlakove smjestio u pravi okoliš.

mali-vlakovi-2

Godine 2015. udomio je svoju zbirku (oko 3500 modela) utemeljivši Muzej malih vlakova na katu Željezničke stanice u Virovitici (prostoru Sindikata HŽ) i ponudio je javnosti. Pohrlile su sve dobne skupine, jer osim što se može uživati u razgledavanju različitih modela vlakova, autobusa, kamiona i tramvaja, promatrati putovanje željeznice kroz autentične prostore, ručno upravljati željeznicom (i sama sam stekla Diplomu za položen ispit stručnog osposobljavanja za zanimanje „Strojovođa za male vlakove“), te putem tableta (zahvaljujući maloj kameri na lokomotivi) pratiti vožnja kroz tunele i slično, ova izložba podsjeća koliko je putovanje vlakom ugodno i romantično (mada se HŽ trudi to demantirati).

mali-vlakovi-3

Među modelima (prema pravim vlakovima omjer je 1:87) mogu se vidjeti vlakovi poput Orient expressa (1918.), Hellas Istanbul, nekadašnji Mimara i mnogi drugi, ali i vitrina posvećena strojarskom inžinjeru Otu Horvatu (1909.-1978.). Rođen u Virovitici, Horvat je zbog studija strojarstva otišao u Zagreb gdje je i ostao, uveliko doprinoseći strojarskoj tehnologiji (udžebenik, uvođenje hrvatskih termina za stručne pojmove itd.), što se može pratiti u monografiji autora Zagorke i Borisa Kulišića. Ono što ga vezuje uz „Kraljevstvo malih vlakova“ su modeli (izrađeni od konzervi, primjerice vagon za ugljen i vagon cisterna, 1949.) koji i danas voze.

mali-vlakovi-5

Svi znaju da je kolekcionarstvo „skup sport“, no to ipak nije pokolebalo entuzijazam Gorana Denca da ustrajno njeguje i dopunjava Muzej malih vlakova (čak je i virovitička Turistička zajednica shvatila da ima nešto izuzetno u svojoj sredini!).

mali-vlakovi-4

Zahvaljujući činjenici da se Virovitica (SINKO institut) prihvatila predstavljanja svojeg sugrađanina, kultnog reportera Franje Martina Fuisa (Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu), putnici- namjernici otkrivaju neke druge zanimljive ličnosti virovitičke prošlosti poput pisca kriminalističkih romana Milana Nikolića ili spomenutog modelara Ota Horvata, što daje novi materijal za promišljanje festivalskih tema, ali i za posjet Virovitici.

mali-vlakovi-7

mali-vlakovi-6

Fotografije: Goran Gazdek i Matija Turkalj

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button