Vrela tišine knjiga je o identitetu, ljubavi i životu

Tražite li knjigu za duge jesenske i zimske večeri Vrela tišine (Fountains of Silence) štivo je vrhunske pripovjedačice Rute Sepetys inspiriran poslijeratnim teškoćama u Španjolskoj za vrijeme diktature generala Francisca Franca.

Ovo epsko i jezovito djelo povijesne fikcije slikovito dočarava život u jednoj od mračnijih faza povijesti ljudske civilizacije.

Roman je ovo koji se čita u dahu i tjera na razmišljanje o identitetu, ljubavi, posljedicama rata i skrivenom nasilju tišine.

Kratak sadržaj

Madrid, 1957. godine
Pod fašističkom diktaturom generala Francisca Franca, Španjolska skriva mračne tajne. U međuvremenu, turisti i strani poslovni ljudi hrle u zemlju, očekujući toplu dobrodošlicu sunca i vina. Među njima je i osamnaestogodišnji Daniel Matheson, sin naftnog magnata, koji u Madrid dolazi sa svojim roditeljima u nadi da će se kroz objektiv kamere uspjeti povezati sa zemljom rođenja svoje majke.

Fotografija – i sudbina – povezuju ga s Anom čije isprepletene obiteljske tajne razotkrivaju pritajeni stisak Španjolskog građanskog rata – kao i jezovite definicije sreće i straha.

Daniel svojim fotografijama otvara neugodna pitanja čiji se odgovori kriju među opasnim sjenama, a rujući po njima biva stjeran u kut, prisiljen donijeti teške odluke kako bi zaštitio one koje voli. Životi i srca sudaraju se, razotkrivajući nevjerojatno tamnu stranu sunčanog španjolskog grada.

knjiga-vrela-tisine-1

Recenzije knjige Vrela tišine

“Španjolska pod Franciscom Francom mračna je kulisa u napetom, romantičnom i po temi sjajno pogođenom novom djelu povijesne fikcije Rute Sepetys… Poput Shakespeareovih obiteljskih ‘romanca’, roman Vrela tišine progovara istinom o moćnicima, ukazujući budućim vladarima da treba izbjegavati ponavljanje zločina iz prošlosti.” – The New York Times Book Review

“Čudesan roman koji razgolićuje suvremeni fašizam i slavi ljudsku ustrajnost.” – Kirkus

“Remek-djelo povijesne fikcije. Ruta Sepetys je matador, čitatelj je bik i, svaki put kad pokušavate zatvoriti knjigu, pred očima vam poput crvenog plašta bljesne neka nova informacija i tjera vas na nastavak čitanja.” – The Harvard Crimson

O književnici

Autorica niza romana, redom uspješnica, i dobitnica književne nagrade Carnegie Medal, Ruta Sepetys rodila se i odrasla u Michiganu, SAD, u obitelji umjetnika, čitatelja i ljubitelja glazbe.

Kao kći izbjeglice, Rutu posebno privlače nepoznate ili nedovoljno poznate priče o snazi stečenoj u teškim životnim bitkama. Rasvjetljavajući ih, nada se svojim djelima postati glasom onih koji nisu imali priliku sami svjedočiti o svojim patnjama.

Njezini nagrađivani povijesni romani objavljeni su u više od pedeset država svijeta i osvojili su više od četrdeset književnih nagrada. Na hrvatski jezik, u izdanju nakladničke kuće Znanje, prevedeno je nekoliko njezinih romana – Pomrčina srca, Soba puna snova i Sol u moru.

Uz dopuštenje: Znanje

Facebook Like Button