WOW! Marina Punat, WOW i vina Villa Sandi  u suradnji

Da su WOW-ice najaktivnija ženska udruga dokazale su i prošlog vikedna, kad su se u petak 23.lipnja okupile u velikom broju – u marini Punat.

Stigle su iz Splita, Zagreba i Siska a krčki, tj. puntarski domaćini na čelu s direktoricom Renatom Marević široko su im otvorili svoja vrata i priredili veličanstveni doček. Stigli su i gosti, koji su ujedno bili i domaćini – iz MIVE – koja je uvoznik vina Villa Sandi, a iz Italije je stigla Consuelo Donetto koja je stručno vodila vinsku degustaciju. Sa strane organizatora okupljene je pozdravila Sanja Muzaferija, predsjednica udruge WOW a onda prepustila riječ i tumačenje svakog slijeda voditeljici restorana marine Punat, Kristini Mrakovčić.

wow-marina-punat-1

Za mnoge vlasnike brodova upravo je marina Punat na Krku, najbližem i najsjevernijem jadranskom otoku, idealna luka u kojoj mogu smjestiti plovilo na godišnji vez ali i odlična polazna točka za ljetno istraživanje Jadrana ili opuštanja vikendom. S obzirom da je od mnogih velikih srednjoeuropskih gradova udaljena svega nekoliko sati vožnje, a nalazi se u jednoj od prirodno najzaštićenijih uvala na Jadranu, zaklonjenoj od svih vjetrova – vrlo je popularna. Uostalom, otok Krk predstavlja i početak niza jadranskih otoka, koje nautičari cijelog svijeta hvale i smatraju jednim od najljepših nautičkih akvatorija.

prosecco pjenusac

Marina je već više puta proglašena marinom godine u Hrvatskoj, a kvalitetu su prepoznala i međunarodna udruženja. Tako je njemački ADAC svojim članovima preporučuje s najvišom ocjenom: pet kormila, a britansko udruženje marina TYHA — The Yacht Harbour Association ocijenilo ju je maksimalnim brojem od 5 sidara. Na hrvatskoj strani Jadrana svega dvije marine nose ovo prestižno odličje, dok ih je na cijelom Mediteranu svega petnaestak. Restoran u puntarskoj marini odiše autentičnim nautičkim ugođajem i mnogi iskusni moreplovci već ga poznaju kao mjesto za susret prije plovidbe i kutak za prvu jutarnju kavu uz tople kroasane.

wow-marina-punat-3

No, ovaj ugodni kutak za doručak s bogatog švedskog stola ili brzi ručak prije plovidbe, sve je gastronomski ambiciozniji. Zapravo je idealan za večernja druženja uz svjetla privezanih brodica i jahti. Na 80 sjedećih mjesta restoran je otvoren tijekom cijele godine a poznati su po izvrsnim ribljim i mesnim jelima, mladoj krčkoj janjetini i ručno rađenoj domaćoj tjestenini, premda i domaći krčki pršut i sir, jadranske lignje, grdobina u bijelom vinu, plemenita bijela riba, rakovi i školjke odlično pristaju uz zlatne kapljice lokalnih i drugih vina…

wow-marina-punat-4

23. lipnja su se ovdje pili se pjenušci i mirna vina Villa Sandi a uživalo se u doista izvrsnom jelovniku: predjelima poput kreme od bakalara, hobotnice s jagodama i kremom od aceta balsamica, bruschette sa sirom i aromatičnim biljem, marinirane orade sa zelenom jabukom i domaćim maslinovim uljem specijalno rađeno za Marinu Punat. Specijalitet koji se ovdje nudi je i krčka kobasica slavne pršutarske obitelji Žužić iz Vrha kao i trgani ovčji sir star 48 mjeseci s marmeladom od luka.

consuelo-donetto-villa-sandi

Uz vođenu degustaciju vina koju je stručno i nadahnuto vodila Consuelo Donetto iz Ville Sandi, u jelima i vinima su uživale članice udruge WOW/Women on Wine i njihova pratnja, kao i novinari i gosti marine. Slijedila je gusta primorska riblja juha uz Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Villa Sandi a za toplo predjelo poslužene su domaće krčke šurlice s janjećom pašticadom uz Incrocio Manzoni Bianco Villa Sandi. Premda je glavno riblje jelo – terina od grdobine i povrća, hobotnica sa žara na rikoli s krumpirom – na toplo, lignje “na padelu” uz Tardo, Sauvignon Blanc Villa Sandi, izazvalo oduševljenje, žene su ipak najviše uživale u – desertu.

wow-marina-punat-2

Bio je to topli krčki raviol, presnac (tradicionalni krčki kolač od ovčjeg sira), domaći sladoled od suhe smokve i skute uz Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Dry “cuvée Oris” Villa Sandi. Od ove sezone restoran u marini promovira večeri krčke kuhinje uz tamburaški sastav Mistral i žensku klapu Hreljin. Nedjeljom možete uživati u odličnim domaćim specijalitetima, onako kako su jeli naši stari, što je odličan uvod u sezonu, a kako Krk obiluje maslinicima, krajem listopada i u studenom održavaju se brojne maslinarske „fešte“ uz branje maslina i kušanje mladog maslinovog ulja.

wow-marina-punat-6

Samo je na području koje obuhvaća marina Punat zasađeno oko 500 stabala maslina koje svake godine daju izvrsno hladnoprešano ulje najbolje kvalitete. Brodići, fina hrana, vino i – masline. Ima li bolje kombinacije?

Autor: Sanja Muzaferija
Fotografije: Rene Karaman

Uz dopuštenje: WOW

Facebook Like Button