WOW vino godine

Već šestu godinu za redom udruga WOW – Žene i vino uspješno organizira sada već afirmiranu i svake godine itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE.

wow-izbor-2

WOW-ice su aktivno angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina, osobito vinarki i kontinuirano ohrabruju umjereno uživanje u vinu. I ovom akcijom glasovanja za naj-WOW vino godine rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u hrvatskoj turističkoj promidžbi.

wow-izbor-3

U akciji ŠTO ŽENE ŽELE članice udruge biraju svoje najmilije vino kušano u prethodnoj godini. Izbor je zamišljen tako da jedan vinski „kustos“ ili selektor odabere vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Pobjednik svake kategorije dobiva prekrasnu skulpturicu koju je dizajnirala poznata zagrebačka Grupa, a ukupni pobjednik dobiva i nagradno putovanje u jednu vinsku regiju svijeta.

wow-izbor-5

Prethodnih godina pobjednici i dobitnici WOW Grand Prixa bili su Gianfranco Kozlović koji je putovao u Bordeaux, Saša Senjković koji je bio u Champagni, Moreno Coronica letio je u Barcelonu i Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju a Frano Milina Bire – u Austriju. Prošlih godina ulogu selektora imali su Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović i Roko Bekavac a s te liste članice WOW kao i simpatizerke, elektroničkom su poštom glasovale o svojem izboru.

wow-izbor-1

Ove godine nominaciju je obavila sommelierka Jelena Šimić-Valentić a nakon glasanja svih članica i simaptizerki dobili smo deset finalista. Tri bijela, tri crvena, dva ružičasta i dva slatka/desertna vina.

U finale su ušli:

Od bijelih:
> Epicuria Chardonnay Domaine Koquelicot 2013
> Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015
> Rajnski rizling Tomac 2016

Od ružičastih:
> Rose Pinkert 2016
> Teuta Prović 2016

Od crvenih:
> Plavac mali veliki Tomić 2011
> Teran Benvenuti 2011
> Meneghetti Red 2011

Od desertnih/slatkih/predikatnih:
> Bodren izborna berba bobica 2009 Izborna Berba Bobica 2iz
> Kozlović Sorbus 2012

wow-izbor-4

U trećem i izlučnom dijelu odlučivanja, u kušanju naslijepo, o pobjednicima u svakoj kategoriji odlučivao je tročlani ženski žiri WOW-ica koje su „potkovanije“ u vinskom smislu. Prošle godine su u finalnom žiriju bile tri vinarke – Monika Prović, Jasna Antunović-Turk i Ivana Puhelek a tko će ove godine pobijediti i putovati s WOW u vinoteci i wine baru Bornstein odabrale su žiriranjem na slijepo Jasna Mohor iz MIVA Galerije vina, enologinja Ivana Valić i Daniela Drčec, WSET level 2.

Dodjela nagrada te proglašenje pobjednika u SVAKOj kategoriji kao i ukupnog pobjednika i dobitnika WOW Grand prixa je 30.lipnja u 20.00 sati u zagrebačkom restaurantu Balon.

Uz dopuštenje: WOW

Facebook Like Button