WOW studijsko putovanje u Pijemont

Bez obzira na sve talijanske ljepote i užitke po kojima je poznata, kao i na hedonističke navade članica udruge WOW, fokus studijskog putovanja u regiju Pijemont krajem rujna 2015. bilo je učenje, točnije – studiranje lokalnih vinskih sorti. Posjetile su četiri vinarije ove regije nadaleko poznate i priznate ponajprije po crnim vinskim sortama nebbiolo, barbera i dolcetto te bijelim – arneis, cortese i moscato.

Najpoznatija vina regije Barolo i Barbaresco proizvode se od crne sorte nebbiolo, a prema informacijama iz prve ruke hektar vinograda zasađen ovom sortom na osunčanom položaju postiže cijenu od impresivnih milijun i 200.000 eura. Berba nebbiola odvija se u listopadu, slijedi klasična vinifikacija crnih vina te dozrijevanje godinama (desetak i više godina) kako bi se postigao vrhunac u svakom pogledu – harmonija alkohola, kiselina, tanina…

wow-studijsko-putovanje-1

Prva vinarija koju su WOW-ice obišle bila je Fontanafredda – Serralunga d’Alba, To je vinarija koja odiše poviješću, a posjed datira iz sredine 19. stoljeća kad ga je ludo zaljubljeni kralj Vittorio Emanuelle II izgradio i darovao svojoj tadašnjoj ljubavnici Rosi Vercellani. Krajem 19. stoljeća njihov sin započinje s uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, a nasljednici i vlasnici posjeda tijekom stoljeća i sve do danas nastavljaju njegovim putem. Osim vrhunskih vina, ova lokacija nudi bogate ugostiteljsko-turističke sadržaje i pravo je mjesto za uživanje, odmor duha i tijela nedaleko od pitomih brežuljaka zasađenih vinovom lozom. Ovdje su ponosni na podrume koji datiraju iz 19. stoljeća a u kojima i danas odležavaju vrhunska crna vina u velikim bačvama slavonskog hrasta zapremine 140 hl. Ulaskom u podrumske prostorije, kao da se instantno vraćate prošlost i na prvi pogled ne možete zamisliti da se iza kulisa povijesti zapravo krije suvremena proizvodnja vina. Osim vrhunskih crnih vina Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto –ponosni su i na svoja pjenušava vina odraznih sorata proizvedena klasičnom metodom

wow-studijsko-putovanje-3

Vinarija Ceretto Monsordo Bernardina – Alba, na prvi je pogled potpuno suvremena, ali se ulaskom u podrumske prostore otkriva da je riječ o preuređenoj građevini također iz 19. stoljeća. Imanje je nekad davno bilo u vlasništvu potomaka kralja i ljubavnice iz naše prve priče, no već je sedamdeset godina u vlasništvu obitelji Ceretto, obitelji koja u regiji, uz posjed Monsordo Bernardina, u vlasništvu ima još tri vinarije. Najatraktivniji dio vinarije izdvojeni je paviljon, inspiriran bobicom grožđa u kojem se uživa u pogledu na prostrane vinograde dok se degustiraju fina vina. Paviljon je nalik balonu, ali prekriven prozirnom plastičnom folijom što posjetiteljima osigurava predivan pogled na prirodu i smješten je na drvenoj konstrukciji koja simulira peteljku grozda – zapravo asocira na bobicu prekrivenu kožicom. U vinariji dominiraju Barolo i Barbaresco raznih godišta, u ponudi su i Arneis te desertna vina. Zanimljivo je i rijetko viđeno u vinarijama koje smo obišli što proizvode i kupažu svjetskih sorata Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah; vino Langhe Doc Rosso Monsordo. WOW-ice su imale posebnu čast da ih primi i pozdravi vlasnik vinarije, gospodin Ceretto.

wow-studijsko-putovanje-2

Tenuta Carretta – Piobesi d’Alba vinarija je osebujnog vlasnika i njegovog naglašenog stila. Vraćajući se na početke uzgoja vinove loze na području današnjih vinograda odlaze u daleko 12. stoljeće, a posjed se spominje kroz povijest i u 16. stoljeću dok današnji izgled i sadržaj dobiva početkom 19. stoljeća. Obitelj Miroglio je vlasnik vinarije od 1985., te obližnjeg hotela i restorana. Osim vina regije Barola, Barbaresca, Barbere, Dolcetta, Arneisa… tu su i razna vina iz Bugarske jer vlasnici imaju ondje razvijen posao proizvodnje vina. Vina su predstavili voditelj Enzo kao i vlasnik vinarije – gospodin Miroglio, na veselje svih WOW-oca u prekrasnom vrtu vinarije.

wow-studijsko-putovanje-4

Posljednja u nizu vinarija Cascina Castlet – Costigliole d’Asti, vlasnice je Mariucce, regionalne predstavnice nacionalne udruge Donne del vino Italia, Žene i vino, udruge koja u cijeloj Italiji broji oko 700 članica. Vinarija je u vlasništvu obitelji Borio, a njihovi počeci se također vežu uz 12. stoljeće. Uzgajaju Barberu, Moscato i autohtonu sortu Uvalino te svjetske sorte Chardonnay i Cabernet Sauvignon. Bez obzira na bogatu povijest i tradiciju, proizvode suvremena vina u vrlo modernoj opremi. Vino koje nas se dojmilo je Passum, proizvodi se iz sorte Barbera metodom prosušivanja (appassimento) bobica nakon berbe, ali i vrlo povoljan i pitak, no ne i jednostavan chardonnay. Osim uzgoja vinove loze i prekrasnih vinograda, u Pijemontu je važna proizvodnja lješnjaka, ponajprije za potrebe slavne tvornice Fererro Rocher, a uz lješnjake – poznati su po finim sirevim i salamama, nerijetko s tartufima kojih ima u izobilju. Regijom dominiraju dvorci, pa su i WOW-ice bile smještene u jednom od njih, u mjestašcu nadomak Albe, Monticello d’Alba. Izvrsno je spojena povijest, poljoprivreda, gastronomija u turističkoj ponudi, koja tako predstavlja sve zanimljivosti svoga kraja zajedno. Dojam gotovo svih članica Udruge može se sažeti u rečenicu jedne od njih: – Sve što smo degustirale, vidjele i osjetile – rado bismo ponovile!

B.Ž.
Izvor: Women on wine

Facebook Like Button