Zašto posjetiti talijanski Alberobello: otkrijte čarobni grad trullo kuća

Alberobello, smješten u talijanskoj regiji Puglia, ne samo da je poznat po svojim jedinstvenim trullo kućama koje su pod UNESCO-vom zaštitom, već i po svojoj živahnoj atmosferi, tradicionalnim trgovinama, i bogatoj kulturi.

Posjet Alberobellu je kao ulazak u drugi svijet, gdje se svaka kuća i ulica čini dijelom neke bogate, žive povijesti. Bilo da ste ljubitelj kulture, povijesti, prirode ili samo tražite bijeg od svakodnevice, Alberobello nudi nešto za svakoga.

Ulice, trgovi i trgovine Alberobella

Talijanski grad Alberobello može se podijeliti na dva glavna dijela: Rione Monti i Aia Piccola.
Rione Monti, turistički centar grada Alberobello, sastoji se od više od 1.000 trullo kuća rasprostranjenih u labirintu uskih, kaldrmiranih ulica. Ovo područje je puno trgovina koje nude lokalne suvenire, rukotvorine i tradicionalne proizvode. Posjetitelji mogu pronaći sve od ručno izrađenih keramičkih predmeta, tradicionalnih tkanina, do lokalno proizvedenih likera i vina.

keramika suveniri Alberobello

Aia Piccola, manje turistički razvijeni dio grada, idealan je za one koji žele doživjeti autentičniji uvid u život u trulli kućama. Ovdje se nalazi veći broj stambenih trullo kuća, a ulice su mirnije i manje preplavljene turistima.

Znamenitosti koje morate posjetiti u Alberobellu

Glavna atrakcija Alberobella su, naravno, već spomenute specifične kružne trullo kućice – tradicionalne kamenim suhozidom građene kuće s krovovima u obliku čunja koje su karakteristične za regiju Puglia u južnoj Italiji, posebno poznate u gradovima kao što je Alberobello. Ove kuće su izgrađene koristeći tehniku suhozida, što znači da su zidovi sastavljeni bez upotrebe cementa.
Najimpresivniji dio grada za razgledavanje ovih kuća je kvart Monti.

Krovovi trullo kuća su obično izrađeni od kamenih ploča, poznatih kao chiancarelle, koje su pažljivo posložene tako da tvore oblik čunja ili stošca. Vrh krova često je ukrašen piktogramima, simbolima ili kršćanskim znamenjima, koji su mogli imati religijsko značenje ili su služili kao obilježje majstora koji je kuću izgradio.

grad Alberobello italija putovanje izlet vikend

Trullo kuće su prvotno građene kao privremene skloništa za poljoprivrednike ili kao stalni domovi koji su mogli biti brzo demontirani kada bi porezni inspektori došli u kontrolu. Ova funkcija brze demontaže bila je korisna u vrijeme kada su zemljoposjednici tražili načine da izbjegnu plaćanje poreza na nove konstrukcije. Struktura i oblik trullo kuća su im omogućavali da izdrže teške vremenske uvjete i pruže izvrsnu termičku izolaciju, čineći ih hladnima ljeti i toplima zimi.

Danas su trullo kuće prepoznatljivi simbol regije Puglia i privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj arhitekturi i kulturnom značaju. Alberobello, gdje se nalazi najveća koncentracija trullo kuća, uvršten je na UNESCO popis svjetske baštine, čime se priznaje njihova povijesna i arhitektonska vrijednost.

trulli trullo kuce kucice italija

Tradicija i kultura grada Alberobello

Alberobello nije samo mjesto s prekrasnim ulicama i trgovima, već je i čuvar bogate tradicije. Lokalni obrti, kao što su tkanje i izrada suvenira iz maslinovog drveta, igraju veliku ulogu u kulturi grada. Tijekom cijele godine, Alberobello je domaćin raznih festivala koji slave lokalne običaje i tradicije, uključujući festival trulli, festival vina, i mnoge druge kulturne događaje koji odražavaju bogatu povijest regije.

No, Alberobello, poznat po svojim karakterističnim trullo kućama, mali je grad u regiji Puglia na jugu Italije koje nije samo očaravajuće zbog svoje jedinstvene arhitekture, već i zbog bogate povijesti, autentične gastronomije i gostoljubive atmosfere.

Gastronomija talijanske regije Puglia

Alberobello je također poznat po svojoj izvrsnoj lokalnoj kuhinji. Restorani i tratorije nude tradicionalna jela kao što su “orecchiette” tjestenina s rajčicom i “ricotta forte”, jaka verzija ricotta sira koja je omiljena u regiji. Ne smijemo zaboraviti ni na lokalna vina, poput Primitivo i Negroamaro, koja savršeno pristaju uz robustne okuse pugliese kuhinje.

OVDJE otkrijte zašto obožavamo talijanske sireve

NEZAOBILAZNE ATRAKCIJE I ZNAMENITOSTI GRADA ALBEROBELLO
Crkva sv. Antuna
Ova crkva također je izgrađena u stilu trulli i nudi ne samo duhovno utočište, već i prekrasan pogled na grad.

masseria seosko gospodarstvo italija

Museo del Territorio
Muzej nudi uvid u povijest i tradicionalni način života u Alberobellu kroz prikaz interijera trulli kuća i izložene alate i predmete.

Skriveni dragulji – Bosco Selva
Ova šumska park-šetnica idealna je za bijeg od turističke vreve i uživanje u prirodi.

Masseria
Posjetite neku od tradicionalnih masseria (ruralnih gospodarstava), gdje možete vidjeti proizvodnju lokalnih proizvoda kao što su maslinovo ulje i vino.

suvenirnica Alberobello trulli kuce

Gdje jesti, spavati i kupovati

Preporučeni restorani
Trattoria Terra Madre – sve sastojke dobivaju iz vlastitog organskog vrta.
La Cantina – fokus na lokalnim receptima i vinskoj karti s naglaskom na regionalna vina.

Smještaj u Alberobello gradu
Trulli Holiday Resort nudi smještaj unutar autentičnih trulli kuća, pružajući jedinstveno iskustvo.
Hotel Sovrano – za nešto moderniji smještaj, ali s lokalnim šarmom.

Najbolji shopping u Alberobellu
Za originalne suvenire, posjetite lokalne trgovine u Rione Monti. Ručno izrađeni predmeti, kao što su keramika i tkanine, popularni su izbor.

OVDJE otkrijte čarobnu Italiju: Najljepša mjesta Italije koja morate posjetiti barem jednom u životu
Kako uživati u jednim od najljepših gradića Italije – otkrijte čari Locorotonda i Martina Franca

izlet putovanje vikend italija arbelobello

Najbolje vrijeme za posjet Alberobellu

Najbolje vrijeme za posjet Alberobellu je u proljeće (od travnja do lipnja) ili rano jesen (od rujna do listopada). Tijekom ovih mjeseci, klima je ugodna s manje gužve u odnosu na ljetne mjesece. Proljeće donosi prekrasno cvjetanje i idealno je za fotografiranje trulli kuća, dok jesen nudi bogatstvo boja i ugodne temperature za istraživanje.

Osim toga, mnogi lokalni festivali i događaji odvijaju se tijekom ovih sezona, pružajući posjetiteljima priliku da dožive lokalnu kulturu u punom sjaju.

Posjet Alberobellu je poput koraka u prošlost, gdje tradicija i suvremenost koegzistiraju u harmoniji. Svaki kutak grada nudi nešto novo i očaravajuće, čineći Alberobello savršenim odredištem za one koji traže jedinstveno iskustvo puno kulture, povijesti i tradicije.

Facebook Like Button