Čaj od đumbira pravi je saveznik zdravlja

Čaj od đumbira je idealan zimski napitak, koji će zagrijati ljudsko tijelo u hladnim danima.

Čaj od đumbira je osvježavajući napitak u čiju aromu ćete se zaljubiti od prve ili vam neće nikako odgovarati. Za probu probajte pojesti malu količinu đumbira, ako nakon toga osjećate neugodu i “žarenje” u trbuhu, tada je bolje izbjegavati đumbir kao namirnicu.

Kao i kod drugih biljnih čajeva, čaj od đumbira nije preporučljivo konzumirati u velikim količinama.

Što nudi biljka đumbir

Đumbir je biljka od davnina poznata u zemljama dalekog Istoka, čiji se korijen koristi se medicinske i prehrambene svrhe. Korijen đumbira može se konzumirati svijež, osušen ili u prahu.

Prema kineskoj narodnoj medicini, đumbir nije pogodan za osobe s refluksom kiseline, kod prehlada s visokim temperaturama ili drugih oblika vrućice.

Sastojci unutar đumbira pomažu kod poboljšanja probave, ubrzavanju metabolizma, smanjenju mučnina, imaju protuupalna svojstva a mnogobrojni minerali pomažu kod jačanja imuniteta.

Đumbir je poznati diuretik, izvrsno pospješuje izlučivanje vode iz organizma. Ovo svojstvo je razlog zašto se čaj od đumbira preporuča piti tijekom jutra ili ranog popodneva.

Za pripremu čaja od đumbira koristite svježi korijen ili u nekim slučajevima đumbir u prahu. Kada kupujete svježi korijen đumbira obratite pozornost na koru koja treba biti sjajna i zategnuta a po opipu korijen đumbira mora biti tvrd.

Saznajte više o zdravim napicima i namirnicama:

Đumbir u objavljenim člancima.
Čajevi od kurkume sa đumbirom ili kajenskim paprom – Dosadašnja istraživanja su pokazala da kurkuma pomaže u prevenciji i liječenju niza bolesti i poremećaja.
Matcha specijalni zeleni čaj koji će nas čuvati ove zime – Matcha je specijalni oblik zelenog čaja, a ispijanje je ukorijenjeno i najpopularnije u Japanu.
Fermentirana hrana velika dobrobit za zdravlje – Uz odlične recepte saznajte sve o fermentiranoj hrani koja je prava prirodna ljekarna koja naše tijelo održava zdravim i jakim.
Juha od mrkve, đumbira, kurkume i narače – Okrepljujuća juha od mrkve, đumbira, kurkume i naranče obožavat će svi oni koji kombiniraju izvrsne i zdrave okuse.
Fantastična terapija uz ljekoviti đumbir: đumbiroterapija – Dopustite svom tijelu da se izliječi na prirodan način uz ljekovite biljke.
Najzdraviji začini svijeta – Umjesto da automatski posegnete za lijekovima, pokušajte ojačati organizam čudesnim začinima

Čaj od đumbira

Priprema čaja od đumbira kuhanjem

Korijen đumbira narežite na sedam do osam tankih šnita. Stavite narezani đumbir u 4 dcl kipuće vode, smanjite temperaturu i kuhajte 5 do 7 minuta. Ostavite da se ohladi te procijedite čaj.

Prilikom pripreme čaja možete, ali ne morate oguliti koru ali u tom slučaju dobro iščetkajte površinu koju ćete narezati. Ovisno o debljini, sviježini korijena kao i širini odrezanih šnita koje stavljate u čaj možete prilagoditi broj šnita prema svom ukusu. Nakon malo prakse u pripremi čaja uočit ćete koja je prava količina đumbira koja daje najbolji okus čaju.

Priprema čaja od đumbira prelijevanjem

30 grama naribanog đumbira prelijte sa šalicom kipuće vode. Ostavite desetak minuta te konzumirajte čaj.

Čaj možete zasladiti medom a okus ublažiti s limunovim sokom. I med i limunov sok stavite u čaj tek pošto se on dovoljno ohladi kako ne biste izgubili nutritivna svojstva meda i limuna.

I med i limunov sok stavite u čaj tek pošto se on dovoljno ohladi kako ne biste izgubili nutritivna svojstva meda i limuna.

Savjet
Čaj od đumbira je ljekovit ali preporčeno je dnevno konzumirati do dvije šalice čaja. Ako prilikom konzumacije čaja od đumbira imate osjećaj jačeg peckanja u ustima smanjite količinu đumbira kojeg stavljate u čaj.

Đumbir

Gdje pomaže đumbir

Čaj od đumbira je ukusan i pikantan a osim efekta topline kojeg ćete osjetiti nakon ispijanja, čaj će pomoći kod sljedećih tegoba.

Sprječavanje mučnine
Šalica čaja prije puta može olakšati ili potpuno spriječiti simptome mučnine prilikom putovanja.

Poboljšanje probave
Šalica čaja nakon obilnog jela može poboljšati probavu i spriječiti nadutost nakon jela.

Poboljšava cirkulaciju
Nutritivni sastojci koje sadrži đumbir pomoći će u poboljšavanju cirkulacije i poboljšati zdravstveno stanje krvnih žila.

Jača imunološki sustav
Svakodnevno konzumiranje ovog antioksidanta iz napitka može djelovati na sprečavanje pojedinih vrsta raka te smanjivanje kolesterola u krvi.

https://www.youtube.com/watch?v=W6mILyzEWHg

Autor: Borna Marić
Fotografije: Giulia Mulè, Pixabay

Facebook Like Button