Punjene pogačice sa sirom ili Rateški krapi od svježeg sira

Donosimo vam originalan recept za tradicionalno slovensko jelo – Rateški krapi od svježeg sira ili “u prijevodu” izvrsne pogačice punjene svježim sirom.

Tijesto za ove pogačice može biti “obično” ili od krumpira, a donosimo točne sastojke za obje vrste.

Ove pogačice punjene svježim sirom stara su delicija koja nam dolazi iz Slovenije, punog su okusa i oduševljavaju već generacije, a svi koji su probali Rateške krape odmah su se zaljubili u njih.

Sastojci za recept:

Za obično tijesto:
1 kg pšeničnog brašna, 4 žlice ulja, sol, topla voda

Za tijesto od krumpira:
1 kg pšeničnog brašna, ½ kg kuhanog pire krumpira, 2 jaja, 10 dag maslac, sol, mlaka voda
Za nadjev: palenta, svježi sir, estragon, sol, jaja i malo vrhnja

Priprema punjenih pogačica – Rateških krapi:

U svježi sir dodamo palentu, začinimo estragonom i soli te sve dobro promiješamo. Za čvršći nadjev može se dodati jaje i malo kiselog vrhnja. Tijesto mijesimo i potom ga razvaljamo nekoliko krugova. U sredinu svakog stavimo nadjev, preklopimo i stisnemo rubove. Kuhamo ih 20 minuta u slanoj vodi.

Dobar tek!
Ovaj nam recept dolazi iz kuhinje izvrsne starinske gostionice s domaćom seoskom hranom Pri Žerjavu, u malom mjestu Rateče u Sloveniji, a koja je već više od sto godina u vlasništvu iste obitelji.

Upravo nam je vlasnik ove idilične gostionice dao ovaj tradicionalan recept koje je popularno u cijeloj Sloveniji. Rateški krapi od svježeg sira mogu se jesti kao prilog i desert, a u gostionici se mogu kušati i ostali brojni tradicionalni specijaliteti kako što su domaći rezanci s gljivama, pržena piletina, neizostavne Kranjske kobasice, kruh iz krušne peći te fantastičan kolač od oraha.

Facebook Like Button