10 savjeta kako da odjeća iz perilice uvijek bude čista i mirisna

Pametne perilice i sušilice rublja novijih generacija osmišljene su tako da troše minimalne količine vode i struje, učinkovito čiste odjeću te je čine mirisnom i dugotrajnom.

Osim materijala i oblika bubnja, odjeća se čuva i nježnim programima koji su prilagođeni materijalima koje peremo te drugim inovacijama proizvođača. Osim samog odabira perilice, jedan od načina kako možete postići da vaše rublje bude mirisno i čisto je i briga o perilici, odnosno redovito čišćenje.

Jedan od primjera perilica i sušilica koje brinu o rublju, ali i novčaniku te okolišu su Gorenje WaveActive.

Izrazito štedljivi uređaji učinkovitost do A+++ razreda mogu se pohvaliti sposobnošću omekšavanja materijala posebnim tretmanom, zahvaljujući čemu vam omekšivač nije ni potreban. Dodatan tretman parom na kraju odabranog programa pranja smanjuje nabore, neugodne mirise i bakterije.

Funkcija IonTech pouzdaje se u snagu iona za bolje otklanjanje mrlja, bez potreba za visokim temperaturama, a StainExpert kombinira temperaturu, vrijeme pranja i količinu vode kako bi se uklonila većina tvrdokornih mrlja poput primjerice onih od voća, kave, šminke, čokolade, masnoća i drugih.

Želite li uštedjeti na vodi i energiji, tu je i GreenGuide pokazivač koji pruža informacije o tome koliko je učinkovit program koji ste odabrali. Za odjeću koja dugo traje brine se bubanj valovite rebraste površine kako bi se tkanine što manje trošile tijekom pranja, kao i minimalno gužvale.

gorenje perilica rublja manje guzvanje rublja

Na raspolaganju je i poseban tretman protiv tvrdokornih mrlja

Jedna od čestih pogrešaka zbog čega odjeća nije mirisna je dodavanje previše – ili premalo deterdženta, a pritom može pomoći dozator koji pokazuje optimalnu dozu deterdženta za pranje. Jedna od prednosti WaveActive perilica je tihi rad zahvaljujući čemu možete mirno spavati dok ona radi.

Kako se neugodni mirisi ne bi uvukli u odjeću od velike pomoći može biti sušilica rublja

Modeli u seriji WaveActive sušilica razlikuju se po dimenzijama, energetskim razredima, kao i potrebama kućanstava, a zajedničko im je je intuitivno i jednostavno korištenje.

Osim toga WaveActive sušilice rublja kondenziraju 90 posto vlage iz odjeće te tako pomažu protiv skupljanja vlage u domu. Dok se dvosmjerni sustav upuhivanja zraka brine da i veliki komadi rublja budu mekani i osušeni, tehnologija toplinske pumpe sprječava presušivanja ili skupljanja odjeće.

gorenje perilica pranje rublja

Ovisno prema vrsti tkanine možete odabrati optimalnu kombinaciju temperature, okretaja bubnja i vremena sušenja, a postavke se mogu dodatno prilagoditi. Program za brzinsko osvježavanje odjeće koji uklanja mirise hrane, cigareta, sportski program koji čuva osjetljive tkanine, program za posteljinu ili posebna njega odjeće za djecu neke su od pogodnosti WaveActive sušilica koje će vam olakšati život.

Održavanje perilice

Nečistoće iz perilice najveći su neprijatelj mirisne odjeće i stoga je treba redovito održavati. Dobra navika je isprati ladicu s deterdžentom odmah nakon pranja, kao i ostaviti vrata perilice otvorenima da se osuši unutrašnjost.

Također, očistite i zaštitnu gumu. Čak i ako ne perete često rublje na višim temperaturama, barem jednom mjesečno operite rublje na temperaturi višoj od 60 stupnjeva Celzija, a pritom možete uliti i alkoholni ocat koji će je dezinficirati iznutra.

Ne zaboravite s vremena na vrijeme očistiti i filter perilice – dovoljno ga je isprati pod mlazom vode, a prije nego što ga izvadite, ispod perilice stavite plitku posudu u koju će otjecati voda.

gorenje perilice i susilice rublja

Razvrstavanje materijala

Osim po boji (tamno, svijetlo i u boji) odjeću, posteljinu ili ručnike valja razvrstati i po debljini materijala kako bi se optimalno oprali. Ovisno o vrsti tkanina odaberite program koji je za to predviđen pa ako ste u nedoumici, prije pranja proučite programe perilice i držite se preporučene temperature koja je naznačena na etiketama odjeće.

Pamučna posteljina i ručnici se najčešće peru na 90 stupnjeva Celzija, a osjetljiviji materijali na 30 stupnjeva Celzija. Imajte na umu da će pamučna odjeća, poput haljina ili majica s printom dulje trajati ako se peru na nižim temperaturama.

Sušenje odjeće

Nikada nemojte ostavljati mokru odjeću u perilicu nakon pranja rublja. Izvadite je što prije i stavite da se suši, ili je osušite u sušilici. Tako ćete si i skratiti muke oko peglanja.

Naopaki trik

Kako bi nova odjeća što dulje zadržala intenzivnu boju, kao i kvalitetu tkanine, prije pranja je okrenite na naopaku stranu. Na taj će način dulje izgledati novo, a obje strane će se jednako dobro oprati.

gorenje perilice detergent za rublje

Koliko deterdženta?

Dodavanje previše deterdženta za rublje u perilicu česta je navika koja radi više štete nego koristi jer uređaji novijih generacija ne troše puno vode za pranje i ispiranje. Više deterdženta ne znači i čišću odjeću, nego baš naprotiv – ostavlja mrlje na odjeći, a svjetlije rublje može dobiti sivkastu nijansu. Također, previše deterdženta može biti i razlog zašto vaša odjeća nakon pranja ne miriše privlačno.

Gužva u perilici

Jedan od razloga zašto rublje ima loš miris može biti i gužva u perilici. Želite li dobro opranu i mirisnu odjeću koja dulje vremena izgleda novo, nemojte natrpavati perilicu nego joj omogućite da svoj posao napravi kako treba. U suprotnom deterdžent neće prodrijeti do svih mjesta na koja bi trebao, a tkanine će se istrošiti zbog jačeg trljanja.

Jednako vrijedi i za ručnike, kao i za posteljinu. Univerzalni savjet je staviti ispruženi dlan u perilicu nakon što je napunite i zatim ga okrenuti za 90 stupnjeva – ako to ne možete učiniti zbog previše odjeće u perilici, bolje je izvaditi pokoji komad.

Gumbi i zatvarači

Prije stavljanja u perilicu, osim provjeravanja i pražnjenja džepova korisno je i zakopčati gumbe i patentne zatvarače. Tako ćete smanjiti rizik da uhvate druge tkanine i vuku ih sa sobom dok se okreću u perilici.

Rublje u vrećici

Mrežaste vrećice za pranje rublja su „izum stoljeća“ koji je idealan za osjetljive komade rublja i osjetljivu odjeću. U vrećice možete staviti i manje komade, poput dječjih čarapa kako biste ih lakše pronašli u hrpi veša i ponovno sparili na sušilici.

Prava temperatura

Jedan od razloga zašto rublje nije mirisno nakon pranja leži i u tome što ga perete na preniskoj temperaturi. Niže temperature su nježnije prema tkaninama, ali ponekad nisu dovoljno učinkovite za izvlačenje loših mirisa. Također, u tom slučaju možete promijeniti i deterdžent koji koristite i odlučiti se za onaj koji je učinkovitiji na nižim temperaturama.

Centrifuga

Brža centrifuga znači i brže, kao i bolje sušenje rublja, ali u slučaju da perete osjetljive materijale visok broj okretaja može izazvati brže trošenje tkanina. Ručnicima, posteljini ili traperu veći broj okretaja neće naštetiti, ali delikatnoj vuni, svili ili čipki pašu manje brzine. Također, veće brzine centrifuge mogu utjecati i na to da se neka odjeća skupi u pranju.

Facebook Like Button